Εικαστικα

«Surroundings»: Ζωγραφίζοντας ανθρώπους, μέρη και πράγματα

H Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Surroundings» στον Πολιτιστικό χώρο Macart

villycalliga.jpg
Villy Calliga
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη ατομική έκθεση της Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) με τίτλο «Surroundings» στον Πολιτιστικό χώρο Macart.

Προτζέκτορας: Η πρώτη ατομική έκθεση της Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) με τίτλο «Surroundings» στον Πολιτιστικό χώρο Macart.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 από τις 19:00 έως τις 23:00 εγκαινιάζεται στον Πολιτιστικό Χώρο Macart, στα πλαίσια του Athens City Festival που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, η πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη με τίτλο «Surroundings».

Με αφετηρία τις εικόνες του κόσμου που μας περιβάλλει και βασικό της μέλημα τη μεταγραφή αυτών στην εικαστική γλώσσα, η ζωγράφος, μας επανασυστήνει την ομορφιά που συναντάμε στην καθημερινή ζωή και συχνά προσπερνάμε. Χρησιμοποιεί κάθε είδους ελαφριά υλικά, παστέλ, ακουαρέλες, μελάνια, χρωματιστά μολύβια και πειραματίζεται με μονοτυπίες και τεχνικές χάραξης, αναζητώντας την αμεσότητα, την οικονομία και την καθαρότητα της έκφρασης.

Ο γλύπτης και ζωγράφος Κώστας Αργύρης γράφει για το έργο της: «Βλέποντας για πρώτη φορά τη ζωγραφική της Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη ένιωσα ένα ευχάριστο ξάφνιασμα που μια τόσο νέα ζωγράφος αφομοιώνει τη γλώσσα της ζωγραφικής και διατυπώνει με φρεσκάδα, απλότητα και ποικιλομορφία το όραμα της, συνθέτοντας συχνά με απροσδόκητο τρόπο τις εικόνες που της προσφέρει ο ορατός κόσμος.
Η δουλειά της Μυρτώς ξεχωρίζει σε μια εποχή που η ζωγραφική τείνει να απαλειφθεί ακόμη και ως λέξη από τις σχολές καλών τεχνών, οι οποίες θέτουν τον πλασματικό στόχο του καινοφανούς ως τρόπαιο αγνοώντας, ηθελημένα ίσως, ότι καινούριο είναι το αληθινό το οποίο απαιτεί πέρα από το ταλέντο παιδεία και πνευματικό μόχθο για να αποκτήσει μορφή.
Σε αντιδιαστολή με το γενικό κλίμα, η ζωγράφος δημιουργεί εικόνες που προκύπτουν από ένα εσωτερικό καθρέφτισμα του ορατού κόσμου, στοχαστικές και αισιόδοξες μαζί, οι οποίες εκτός από ένα μεστό παρόν αποτελούν και μια υπόσχεση για το αύριο».

Η πρώτη ατομική έκθεση της Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) με τίτλο «Surroundings» στον Πολιτιστικό χώρο Macart.

Ο ζωγράφος Βασίλης Διονυσόπουλος αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα: «Η Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη μέσω της πρώτης της έκθεσης, έρχεται να μας αποδείξει ότι η τέχνη της ζωγραφικής δεν είναι ξεπερασμένη και δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Αντιθέτως συνεχίζει να είναι νέα, ιδιαίτερη και σύγχρονη, ακόμα και σήμερα, όπως και η δημιουργός της.
Από νωρίς κατάλαβε ότι η ύπαρξη της ζωγραφικής, υπάρχει παντού: στα «άσχημα» αστικά τοπία, στις τετριμμένες και στημένες νεκρές φύσεις, στις αμήχανες πόζες των γυμνών κορμιών, δηλαδή σε θέματα συνηθισμένα στους ζωγράφους. Στα χέρια της και κυρίως στο μυαλό της, όλα αυτά μετουσιώνονται σε ζωγραφικές αξίες.
Όταν ζωγραφίζουμε ένα βάζο δεν είναι παρά η αιτία να περιγράψουμε την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία υπάρχει αυτό το θέμα - μας έλεγε ο Γ. Μαυροΐδης στο εργαστήριο της Σχολής.
Η νέα ζωγράφος βρίσκεται μέσα στην ουσία της ζωγραφικής και η επίσκεψη στην έκθεσή της θα είναι μια σίγουρη επένδυση χρόνου για όλους μας».

Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) - βιογραφικό

Η Kalli γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, και σπουδάζει ζωγραφική με καθηγητή τον Δ. Ζουρούδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ασχολείται με graphic design projects, σκηνογραφία, καλλιτεχνική φωτογραφία και video art.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και projects, ενώ έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Μυρτώς Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli) με τίτλο «Surroundings» στον Πολιτιστικό χώρο Macart.

Info
Πολιτιστικός Χώρος Macart
Λένορμαν 244, 10443 Αθήνα, τ. 2105132322
Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00 - 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 10/5 - 3/6/2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-18.00, Σάββατο 11.00-16.00
Είσοδος Ελεύθερη

Σχετικά με τον Πολιτιστικό Χώρο Macart
Πριν από 9 χρόνια, η αγάπη των ιδιοκτητών της Macart για την τέχνη «γέννησε» τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πολιτιστικό Χώρο της εταιρείας, στον οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν διοργανωθεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου πολυχώρου επί της οδού Λένορμαν 244, έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 με μία έκθεση που φιλοξένησε έργα 21 διακεκριμένων σύγχρονων ζωγράφων από την συλλογή της εταιρείας. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετά εικαστικά events πολλά από τα οποία υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων, Πρεσβειών και γνωστών Ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκθέσεις φωτογραφίας («Ενδιάμεσοι χώροι», «Noise», «Μουσικές Σκηνές», «Το Κλεινόν Άστυ»), εκθέσεις με ψηφιακά τυπώματα fine art που έφεραν την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών («Art in multiples», «Aποτυπώματα»), η έκθεση «Allegories & Muses» του designer Peter Boyadjieff και της ζωγράφου Daniela Zekina, φιλανθρωπικά bazaar(t) προκειμένου να ενισχυθεί το έργο διεθνών ΜΚΟ, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις («Point Zero»), που κάθε φορά τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης και επισκεψιμότητας από καλλιτέχνες, διευθυντές Μουσείων και Πινακοθηκών, ιδιοκτήτες γνωστών γκαλερί, κριτικούς και ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες, δημοσιογράφους και φυσικά φιλότεχνους.
Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και της πολιτιστικής στέρησης, ο χώρος, τον Ιούνιο του 2021, φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία ένα pop-up event του γνωστού ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου. Μία τριήμερη γαργαλιστική, ερωτική πανδαισία, αφιερωμένη στην ανθρώπινη επαφή που μας έκανε να ξανανιώσουμε ζωντανοί.
Τον Απρίλιο του 2022, ο Πολιτιστικός χώρος Macart, άνοιξε ξανά τις πόρτες του, με την έκθεση "LIVE LIKE THIS" του Γιάννη Ρουσάκη. Ο καλλιτέχνης, μετά από μια σειρά σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, επέστρεψε με την δεύτερη ατομική έκθεσή του στην Ελλάδα, ανακυκλώνοντας οπτικό υλικό με ψηφιακή επεξεργασία και χτίζοντας με ανατρεπτική διάθεση έναν οπερατικό υπερρεαλιστικό κόσμο αντιμέτωπο με γκρεμισμένες συλλογικές αυταπάτες δεκαετιών.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η βραβευμένη με 22 ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις ζωγράφος - εικονογράφος και συγγραφέας Φωτεινή Στεφανίδη, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την ατομική της έκθεση «Κήποι Μυστικοί».
Τον Μάρτιο του 2023, σε συνεργασία με το Dogma Athens, παρουσιάστηκε η έκθεση "Creative Solitude" με έργα δεκατριών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα, τεκμήρια αυτής της καταβύθισης στον εσωτερικό κόσμο των δημιουργών τους, μετέφεραν στον θεατή κάτι από αυτή τη Μοναξιά μέσα στην οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ παράλληλα έδειξαν τη σχέση του δημιουργού με τον εξωτερικό κόσμο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ