Εικαστικα

Τέχνη στο κύμα

Εικαστικές εκθέσεις και μεγάλες θεατρικές παραστάσεις βγαίνουν από τα αθηναϊκά τείχη και ταξιδεύουν στην περιφέρεια

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7821-17831.jpg

Εικαστικές εκθέσεις και μεγάλες θεατρικές παραστάσεις βγαίνουν από τα αθηναϊκά τείχη και ταξιδεύουν στην περιφέρεια, ενώ μερικές από τις σταθερές διοργανώσεις (Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, Φεστιβάλ Νάξου κ.ά.) εμφανίζονται όλο και πιο ενδυναμωμένες.

Σας φτιάξαμε την ατζέντα του φετινού καλοκαιριού.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

H αθηναϊκή gallery «Εικαστικές Αναζητήσεις» κατεβαίνει στα φετινά «Ερμουπόλεια» με υπέροχα έργα ζωγραφικής γεμάτα εσωτερική ζωντάνια και ενέργεια. Συμμετέχουν: Χρ. Αρώνη, Π. Καραβέβας, Κ. Καραγιάννης, Γ. Πετρής, Α. Σεζένια, Ε. Τζιώρτζη, Ι. Φωτάκη.  Έως 27/7, Δημαρχείο Ερμούπολης Σύρου.

H KOURD GALLERY ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις των Καζάκου, Λέτσιου, Ξανθοπούλου, Παρλαμά, Πεταλά κ.ά. στο Rocabella Art Hotel & Spa στη Μύκονο (www.rocabella.gr). Έως 19/9.

Ο Δήμος Πόρου και η gallery συνδιοργανώνουν μεγάλη έκθεση συγχρόνων Ελλήνων εικαστικών στο Κτίριο Συγγρού στην παραλία του Πόρου. Ακόμα, παράλληλες εκδηλώσεις όπως η ομιλία του καθηγητή Ψυχιατρικής και ζωγράφου  Άρη Λιάκου, με θέμα «Ζωγραφική και συναίσθημα» (7/8, 20.00). Συμμετέχουν: Θεοφυλακτόπουλος, Νικολαίδου, Σακαγιάν κ.ά. 17/7 - 20/8.

ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ FASHION GALLERY

Που σημαίνει: έκθεση φωτογραφίας μόδας με την υπογραφή του Νίκου Πιτσιλού και τη συμμετοχή κοριτσιών από την Αίγινα. Όσο για τη «Δαχτυλήθρα» είναι μια μικρή γκαλερί μόδας που υποστηρίζει ενδιαφέρουσες προτάσεις νέων σχεδιαστών και κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος θα παραμένει ανοιχτή (κάθε Παρ. και Σάβ.)  20.00-24.00. Χορηγός επικοινωνίας η Athens Voice. Έως 31/8.

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα στην Ελλάδα βγαίνει σε περιοδεία, φέρνοντας την περιφέρεια σε επαφή με τις ψηφιακές τέχνες. Η tour ξεκινάει από τη Σύρο (10-11/7) και ακολουθούν: Λευκάδα (23-24/7), Ρέθυμνο (30-31/7), Μυτιλήνη (7-8/8), Τήλος (20- 21/8), Καλαμαριά (11-12/9), Κοζάνη (18-19/9), Ορεστιάδα (25-26/9), Βόλος (2-3/10), Τρίπολη (9-10/10).

ΙΩΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Δύο βασίλισσες, η μία με σκήπτρο στο χέρι και η άλλη με μικρόφωνο. Ζωγραφικά πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ  και της Madonna. Τα έργα της Ευθυμίου για τη βασίλισσα Ελισάβετ έγιναν με αφορμή  τα 84α γενέθλιά της και μάλιστα εννέα από αυτά ανήκουν ήδη στην προσωπική συλλογή της βασίλισσας. 9-22/7, Scala Gallery, Ματογιάννι 48.

HYDRA SCHOOL PROJECTS

O εικαστικός και επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης επιλέγει για ενδέκατη χρονιά έργα σύγχρονης τέχνης για το χώρο του Σαχτούρειου, του παλιού γυμνασίου της  Ύδρας. Συμμετέχουν: Ιωάννα Πανταζοπούλου, Blind Adam, Edward Morgan, Ελένη Σαρρή κ.ά. Έως 26/9.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

Επετειακή έκθεση του ιδιοφυή καλλιτέχνη, ο οποίος γιορτάζει 80 χρόνια ζωής. Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο φιλοξενεί μια αναδρομική έκθεση με τα πιο σημαντικά έργα του σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά. 24/7 - 26/9.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γλυπτά και ζωγραφική με έντονα κοντράστ οπτικά και θεματολογικά. Έργα που ανανεώνονται συνεχώς στα restaurants της Μυκόνου: Fftelia, Panormos και Blanco και στο Αstra Club. www.stavrosart.gr

ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ -ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Μια από τις πιο πρωτότυπες εκθέσεις του καλοκαιριού στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας. Επιλεγμένα ποιήματα του Σαχτούρη και χαρακτηριστικά έργα του Ακριθάκη σ’ ένα γόνιμο διάλογο. Έως 31/7, στο Λιμάνι της  Ύδρας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Περιβαλλοντικο & πολιτιστικο παρκο Πάρου

Ένα πάρκο κόσμημα φιλοξενεί το φεστιβάλ της Πάρου. Βρίσκεται στον κόλπο της Νάουσας, που εκτείνεται σε μια χερσόνησο 800 στρεμμάτων, και μπορείτε να συνδυάσετε τις συναυλίες με βόλτες στα μονοπάτια, κολύμπι σε μία από τις τέσσερις παραλίες του ή μ’ ένα γεύμα στο εστιατόριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και ethnic μουσικής (Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Xαίνηδες, Encardia, Παιδική Χορωδία του Παρισιού κ.ά.), αλλά και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιστορίες του Αιγαίου». Για πληροφορίες www.parkoparos.gr, 22840 53560

ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Στον γεννημένο στην Καβάλα  Γιώργο Χειμωνά είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι παραστάσεις «Ο Άμλετ του Γιώργου Χειμωνά - Τίποτα από ’μενα δεν φαίνεται» (26-30/7, Θέατρο Κάστρου), «Ο Γιώργος ως Άμλετ» (2/8), ένα θεατρικό αναλόγιο της Λούλας Αναγνωστάκη για το σύντροφό της και όλες οι μεγάλες θεατρικές παραγωγές του φετινού καλοκαιριού: «Ιππής» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, «Αχαρνής» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.ά. Ακόμα συναυλίες, όπως αυτή των Πάνου και Χάρη Κατσιμίχα (1/8) κ.ά. Έως 25/8, 2513 500.218, www.philippifestival.gr

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΤΜΟΥ

Το πρόγραμμά του αντλεί από ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικής δημιουργίας με πρόσφατες και διακεκριμένες ταινίες της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Με 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 8 ντοκιμαντέρ και 20 μικρού μήκους (ενδεικτικά: “Welcome”, “A Sea Change”, «Τα Παιδία Δεν Παίζει») στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Νέα Μαρίνα, στο λιμάνι του νησιού και στο χώρο του Παλαιού Σχολείου στη Χώρα. 19-25/7.

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ

Επετειακό το φετινό φεστιβάλ, που συνοψίζει τη μέχρι τώρα ιστορία του. Σημαντικοί καλλιτέχνες αφηγούνται με το δικό τους τρόπο «Ιστορίες για περίεργα παιδιά» του παραμυθά Χρήστου Μπουλώτη (οπτικοακουστική εγκατάσταση 24/7 - 3/9), ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν πλήθος παραστάσεων (π.χ. «Λεντς», 9 & 10/8), συναυλίες (π.χ. Αρλέτα, 16/8), εργαστήρια για παιδιά, ενήλικους κ.ά. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Στέλιου Κρασανάκη και η διοργάνωση του Πολιτιστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «ΑΙΩΝ». Στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλα σημεία της πόλης, μέχρι τέλος Αυγούστου. www.naxosfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ