Εικαστικα

Το ΓΕΕΘΑ τίμησε τον γλύπτη Νίκο Φλώρο για το έργο του «Ελληνική Σημαία»

Παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βραβεύει τον γλύπτη Νίκο Φλώρο
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βραβεύει τον γλύπτη Νίκο Φλώρο © EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Γλύπτης Νίκος Φλώρος και «Ελληνική Σημαία» - Η βράβευσή του σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσίασε ένα από τα πιο γνωστά του έργα, την ελληνική σημαία από τη σειρά «Ήρωες  από Μέταλλο» που δημιουργήθηκε για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ύστερα από την τελευταία έκθεση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, επέστρεψε για να εκτεθεί σαν κυρίαρχο έκθεμα επί σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά από πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ στην επετειακή εκδήλωση της 21ης Νοεμβρίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης του ΓΕΕΘΑ ο αρχηγός - στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κάλεσε επι σκηνής τον Νίκο Φλωρο ώστε να του παραδώσει τιμητική  πλακέτα για την προσφορά του διά μέσου της τέχνης του στο ΓΕΕΘΑ. Παρούσα ήταν η Προεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εκδήλωση τίμησε επισης με την παρουσία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρόντες ήταν και οι αρχηγοί ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος τζ. Τσούνης. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

elliniki-simaia-nikos-floros

Ποιος είναι ο Νίκος Φλώρος - Το σπουδαίο έργο «Ελληνική Σημαία»

Ο Αρκάς εικαστικός Νίκος Φλώρος, προερχόμενος από μια οικογένεια Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, εμπνέεται και δημιουργεί τιμητικά, με σεβασμό και συγκίνηση, ένα επετειακό έργο, την τρισδιάστατη Ελληνική Σημαία.

Στο έργο του, η Σημαία παύει να είναι γαλανόλευκη και η διχρωμία της κατακεραυνώνεται με το κόκκινο χρώμα του αίματος όσων έδωσαν τη ζωή του για τους αγώνες του Έθνους αλλά και του χρώματος του πάθους που διακατέχει διαχρονικά τον Έλληνα πολεμιστή για την Ελευθερία και την Ευνομία.

nikos-floros-panagiotopoulos
nikos-floros-sakellaropoulou

Η Σημαία, κατασκευασμένη από μεταλλικές ίνες που συνθέτουν μια απόκοσμη και επιβλητική θωριά, μας δηλώνει ότι η κάθε της ίνα δείχνει το δρόμο της θυσίας, τον πόθο της ελευθερίας και την πόθο της να κυματίσει και πάλι στα γαλανόλευκα χρώματα της ειρήνης των λαών και της προόδου.

Η Σημαία του Νίκου Φλώρου είναι δαφνοστεφανωμένη, όπως αρμόζει στον Έλληνα πολεμιστή που πολεμά και θυσιάζεται διαχρονικά για τα ίδια πανανθρώπινα ιδανικά, που ξεπερνούν τα γήινα σύνορα των χωρών και των εθνών.

«Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καμωμένη. Εσύ ‘σαι από αίμα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη» γράφει ο Γεώργιος Σημηριώτης και τα λόγια του παίρνουν σάρκα και οστά στο έργο του Νίκου Φλώρου.

Ο Νίκος Φλώρος είχε σχεδιάζει εξώφυλλο της Athens Voice, μιλώντας παράλληλα για το έργο του «Ελληνική Σημαία»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ