- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τιμή ρεκόρ για το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον αριστοτέχνη της pop art Άντι Γουόρχολ
Έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα
Πωλήθηκε πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ στην τιμή - ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων.
Διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε με την υπογραφή του Άντι Γουόρχολ, εμβληματικής μορφής της pop art, πωλήθηκε έναντι 195 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie’s, το βράδυ της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη.
Έτσι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα που άλλαξε χέρια σε δημοπρασία. Η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο από υπερβολική δόση του ειδώλου του χολιγουντιανού γκλάμουρ, πωλήθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά έναντι 195,04 εκατ. δολαρίων επακριβώς, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου, στην κατάμεστη αίθουσα του Christie’s στην καρδιά του Μανχάταν.
Andy #Warhol’s “Shot Sage Blue #Marilyn” sold for 195 m dollars by @ChristiesInc in New York. It is a new #auction record for an #American #artist. @TheWarholMuseum #müzayede pic.twitter.com/FzIUlspyyN
— Selcuk Acar (@selcukacar) May 10, 2022
Έσπασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που κατείχαν οι «Γυναίκες του Αλγερίου (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015.
Πριν από την πώληση, υπήρχαν εκτιμήσεις πως η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει όταν έπεφτε το σφυρί ακόμα και τα 200 εκατομμύρια.
#AuctionUpdate Andy Warhol’s ‘Shot Sage Blue Marilyn’ breaks the #WorldAuctionRecord for the most expensive 20th century work sold at auction; price realized $195 million pic.twitter.com/kOrIIaeT7J
— Christie's (@ChristiesInc) May 10, 2022
Πρόσφατα υπεύθυνοι του Christie's διευκρίνισαν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».
«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα με στόχο μια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον Christie's.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.