- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εγκαινιάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»
Τα εγκαίνια έχει προσκληθεί να τελέσει η Λίνα Μενδώνη
Εγκαινιάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» εγκαινιάζεται στις Σέρρες, στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.
Τα εγκαίνια έχει προσκληθεί να τελέσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη, ο οποίος δώρισε 171 έργα του όλων των περιόδων στον Δήμο Σερρών οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείο στην πόλη των Σερρών. Επίσης, 13 έργα του καλλιτέχνη δώρισε στον Δήμο ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ενώ μικρότερο αριθμό έργων άλλοι δωρητές.
Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα μετά από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Σερρών καθώς και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του καθηγητή Α. Νανιόπουλου.
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».
Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το Ιστορικό Μουσείο στο Petrich της Βουλγαρίας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια των δύο Μουσείων έχοντας διανύσει με επιτυχία τη δύσκολη εποχή της πανδημίας.
Επικεφαλής εταίρος του έργου Cultural Dipole είναι ο Δήμος Σερρών και συμμετέχουν ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), ενώ υποστηρικτές εταίροι τα σωματεία Σερραίων Πολιτεία και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Ο Δήμος Σερρών πέτυχε μέσω του Cultural Dipole καθώς και με δικούς του πόρους και τη στήριξη ιδιωτών να μεταμορφώσει ένα διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά, νυν Πάρκο Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο αντάξιο της συλλογής του Κωνσταντίνου Ξενάκη.
«Με τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο τοπόσημο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και σημαντικό προορισμό για το φιλότεχνο κοινό», τονίζει ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.
Στο Μουσείο μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020 και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού.
Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου έγινε μετά από μια πλήρη Μουσειολογική- Μουσειογραφική-Γραφιστική μελέτη των ομότιμων καθηγητών του ΑΠΘ, Ματούλας Σκαλτσά, Πάνου Τζώνου και των συνεργατών τους. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ξενάκης συμμετείχε ενεργά στις πρώτες φάσεις μελέτης και υλοποίησης του Μουσείου.
Το νέο Μουσείο είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη και φιλικό σε Άτομα με Αναπηρίες με ιδιαίτερες προβλέψεις φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας, όπως απτικά εκθέματα, ηχητική πρόσβαση σε κείμενα μέσω QRcodes, βίντεο με προσθήκη υποτίτλων και ελληνική νοηματική γλώσσα, ράμπες, προσβάσιμη τουαλέτα.
Διαθέτει, επίσης, εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και δικό του δίκτυο WiFi για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα Λήξης του έργου Cultural Dipole την ίδια ημέρα, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 από τις 9:00 έως τις 11:30 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η σημασία και ο τρόπος λειτουργίας του.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.