- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Heaven's Voice
Last Days in Heaven Ο «Παράδεισος» χώρεσε σχεδόν τα πάντα: από προκλητικές performances και νεκροταφεία μέχρι φιλιά στο ηλιοβασίλεμα. Όλα αυτά μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Σε δύο εβδομάδες επέρχεται το αναπόφευκτο: η έξοδος από τον Παράδεισο. Όσοι δεν έχουν δαγκώσει το μήλο της σύγχρονης τέχνης ίσα που το προλαβαίνουν φρέσκο. Δεκάδες χιλιάδες εκλεκτοί επισκέπτες, άλλωστε, το συνιστούν: «Η τέχνη είναι για λίγους και εκλεκτούς», αυτοί πια ξέρουν. Μυστηριωδώς ακατανόητη (εκτός αν χρησιμοποιείς το I-Phone guide της έκθεσης), ηδυπαθώς αυτοερωτική (εκτός αν είσαι μέρος του έργου των Nelson-Κοτσαρά με τα ρομαντικά φιλιά στον Φλοίσβο), αυστηρά για ενήλικους (εκτός αν είσαι ένα από τα δεκάδες πιτσιρίκια που ξεσαλώνουν στα εκπαιδευτικά της Μπιενάλε κάθε Σαββατοκύριακο). Περιπλανηθείτε στην παραλία του Φαλήρου και φανταστείτε πως πρωταγωνιστείτε στον «Θάνατο στη Βενετία», μαζί ή μόνοι σε αυτές τις τελευταίες ανέμελες μέρες του «καλοκαιριού», και μετά προσδεθείτε στο roller coaster του “Heaven” με ώρες video έργων, spooky εγκαταστάσεων με φαντάσματα και νεκροταφεία, σατανιστές και αναρχικές λεσβίες γλύπτριες, ιστορικά ντοκιμαντέρ, μυστηριώδη public works, ανάρμοστες performances, γλυκύτατες και γλυκύτατους ξεναγούς (τύπου Σε Είδα!), απροσδιόριστους DJ σε guerilla events κ.λπ. Η Μπιενάλε είναι ένα γεγονός που περιλαμβάνει τα πάντα. Στο έργο του Paul Noble ο παράδεισος είναι μαντρωμένος με ψηλό τοίχο, ενώ η κόλαση έχει ανοιχτή περίτεχνη καγκελόπορτα. Διαλέξτε πού θα βρίσκεστε τις επόμενες ημέρες.
Ωράριο: Τρίτη ως Πέμπτη 17.00-00.00, Παρασκευή ως Κυριακή 12.00-00.00, Δευτέρα κλειστά.
H Cosmote είναι χορηγός της Μπιενάλε.
Το Λεωφορείο της άμεσης δημοκρατίας
Ίσως την πιο σωστή περίοδο εμφανίστηκε στον «Παράδεισο» το «OMNIBUS - Λεωφορείο της άμεσης δημοκρατίας», που ξεκίνησε πριν χρόνια ο Joseph Beuys. Πρόκειται για ένα λευκό παλιό βερολινέζικο λεωφορείο ή, μάλλον, ένα κινητό έργο τέχνης που προκαλεί αφορμές για συζητήσεις. Πάντα με στόχο την ενότητα μεταξύ ζωής και τέχνης περιοδεύει τώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη (όπου υπάρχουν παραρτήματα του Ινστιτούτου Goethe), κάνοντας μια στάση και στην Μπιενάλε της Αθήνας.
Πρόγραμμα
29/9: Άφιξη
30/9 & 1/10 (17.00-22.00): Μόνιμη συζήτηση για το ζήτημα της δημοκρατίας / (17.00) Ταινίες και συνεντεύξεις από το ταξίδι του στη Γερμανία, τη Λουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, το Σαράγεβο, τη Σόφια, τα Σκόπια, το Τέτοβο, καθώς και από τη Μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
30/9 (18.00): Συζήτηση και διάλεξη με θέμα «Joseph Beuys - Η προσπάθειά του για ένα ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα και για άμεση δημοκρατία»
1/10 (18.00): Διάλεξη με θέμα «Joseph Beuys - Η εκτεταμένη έννοια της τέχνης ως κοινωνικού γλυπτού και του ζητήματος της δημοκρατίας»
2/10: Αναχώρηση
Το ΟMNIBUS θα είναι σταθμευμένο στην πλατεία Νερού, Κτίριο Πεζογέφυρας Εσπλανάδας. Πληροφορίες: 210 5232.222
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.