Εικαστικα

Πολυχώρος Αθηναΐς: Δημοπρασία και έκθεση νεοελληνικής τέχνης

Mε σημαντικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου
Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου © vergosauctions.com/

Σημαντικά έργα της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής θα δημοπρατηθούν και θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς:

Εξαιρετικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών, Φιλελληνικών και Λαϊκών Aντικειμένων η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 (ώρα: 6.30 μ.μ) στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση ανοιχτή προς το κοινό, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα της πολιτείας για την προσέλευση των επισκεπτών.


Νεοελληνική Ζωγραφική 


 
Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα ευρέως αναγνωρισμένων για το καλλιτεχνικό τους έργο ζωγράφων, όπως: Α. Ακριθάκης, Σ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Ν. Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Κεσσανλής, Κ. Μαλέας, Δ. Μυταράς, Σ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Σπυρόπουλος, Σ. Σορόγκας, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Θ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Α. Φασιανός, Γ. Ψυχοπαίδης και πολλοί άλλοι.

Από τα προς δημοπράτηση έργα ξεχωρίζει το έργο "Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου" του γνωστού θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη.

ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου [1890-95],
λάδι σε μουσαμά, 49 x 66 cm, Τιμή εκτίμησης: € 40.000 - 60.000

Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου
Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου © vergosauctions.com/

Το μνημειώδες έργο "Femmes et oiseau" με ελληνοκεντρικό και ελληνομορφικό θέμα, αποτελεί μία σπουδαία στιγμή της καλλιτεχνικής πορείας του Αλέκου Κοντόπουλου. Το έργο εκτέθηκε στην πολύ σημαντική Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1957), ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη γκαλερί Ζυγός της Αθήνας, όπου έτυχε πολύ θερμής υποδοχής του κοινού και των κριτικών της εποχής.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος, Femmes et oiseau, πλαστικό σε hardboard,
161 x 107 cm, Τιμή εκτίμησης: € 20.000 - 30.000

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης για το έργο "Λουόμενες" του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα. Το έργο εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2005, ίδρυμα με το οποίο ο καλλιτέχνης διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς. Οι δεσμοί αυτοί επισφραγίστηκαν το 1991, όταν ο καλλιτέχνης δώρισε στο Μουσείο ολόκληρη την προσωπική του συλλογή, μαζί με το σπίτι που διατηρούσε στην οδό Κριεζώτου στο Κολωνάκι.

ΓΚΙΚΑΣ Χατζηκυριάκος Νίκος, Λουόμενες, λάδι σε χαρτόνι, 32 x 24 cm, Τιμή εκτίμησης: € 15.000 - 20.000


Γλυπτική
 

Στο πρώτο μέρος της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνονται και μοναδικά για την αισθητική τους αξία γλυπτά από πολύ μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων: Β. Γερμενής, Μ. Τόμπρος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Νικολαΐδης, Θεόδωρος (Παπαδημητρίου), Γ. Χουλιαράς.

Ξεχωρίζει το γλυπτό "Signal" του σύγχρονου Takis (Τάκης Βασιλάκης), το οποίο ανήκει στη σειρά "Σινιάλα", τα γλυπτά που τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους πιο πρωτοποριακούς Έλληνες δημιουργούς του 20ού αιώνα.

ΤΑΚΗΣ [Βασιλάκης], Signal [1974], σίδηρος και χάλυβας, Ύψος: 246 cm, Τιμή εκτίμησης: € 100.000 - 150.000

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης που θα προηγηθεί της δημοπρασίας στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν αυτοπροσώπως έργα που επιθυμούν και να λάβουν επιπλέον λεπτομερείς πληροφορίες από το έμπειρο προσωπικό του Οίκου, κατόπιν ραντεβού. 

Δείτε εδώ τον κατάλογο της δημοπρασίας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ