Εικαστικα

Το Εθνικό Θέατρο αποκτά eshop με όλα τα προϊόντα του πωλητηρίου

Ένα ψηφιακό κατάστημα που φέρνει στο φως κομμάτια της ιστορίας του Θεάτρου που παραμένουν άγνωστα

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λένα Παπαληγούρα με t-shirts από το eshop του Εθνικού Θεάτρου
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λένα Παπαληγούρα φορούν t-shirts από το eshop του Εθνικού Θεάτρου © Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο αποκτά eshop από τη Δευτέρα 19 Απριλίου με όλα τα αντικείμενα του πωλητηρίου του - Τι θα περιέχει και ποιος ο στόχος

Ένα ψηφιακό κατάστημα που φέρνει στο φως κομμάτια της ιστορίας του Θεάτρου που παραμένουν άγνωστα, με στόχο να μεταφέρει τον απόηχο της πορείας του Εθνικού Θεάτρου και να γνωρίσει στο κοινό και ψηφιακά, σπουδαίους δημιουργούς που συνεργάστηκαν σε παραστάσεις του.

Σημειωματάρια στο νεοσύστατο eshop του Εθνικού Θεάτρου
Σημειωματάρια στο νεοσύστατο eshop του Εθνικού Θεάτρου © Patroklos Skafidas

Το Εθνικό Θέατρο λοιπόν προχωρά στη νέα ψηφιακή εποχή και για πρώτη φορά στην ιστορία του, δημιουργεί ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα που θα λειτουργεί από τις 19 Απριλίου με ποικιλία από προϊόντα όπως αντικείμενα τέχνης, αξεσουάρ, κοσμήματα, είδη γραφείου, T-shirts κ.ά.

Πώς δημιουργήθηκε το eshop.n-t.gr και τι περιλαμβάνει; «Αρχικά ξεκινήσαμε με σκηνογράφους και ζωγράφους που έχουν συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο από πολύ παλιά. Ανάμεσά τους ονόματα όπως ο Τσαρούχης, ο Βακαλός, ο Βασιλείου, ο Φασιανός και φυσικά οι Κλεόβουλος Κλώνης και Αντώνης Φωκάς, δυο μεγάλα κεφάλαια σκηνογράφων που συνεργάστηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το Εθνικό Θέατρο και επίσης Βασίλη και Διονύση Φωτόπουλο που μας έχουν βοηθήσει πολύ, ο Διονύσης δηλαδή. Αρχίσαμε να δημιουργούμε αντικείμενα, εμπνευσμένα είτε από σκίτσα αυτών των ανθρώπων ή πολλές φορές από τα ίδια τα κοστούμια (όπως τα μοτίβα που είχαν πάνω κεντημένα). Συνεχίσαμε με πιο νέους σχεδιαστές όπως ο Γιώργος Πάτσας, η Ρένα Γεωργιάδου, ο Δαμιανός Ζαρίφης και άλλοι πιο νέοι με σχέδια ιστορικών παραστάσεων. Στην πορεία προσθέσαμε και σχέδια από τρέχουσες παραστάσεις. Χρησιμοποιούσαμε πολλές φορές τα γραφιστικά που δημιουργούσαν τα γραφεία με τα οποία συνεργαζόμασταν για κάποια από προϊόντα μας, αλλά προσθέσαμε κι άλλους σχεδιαστές όπως η Μαργαρίτα Μυρογιάννη που σχεδίασε μια σειρά κοσμημάτων με αφορμή πάλι τα κοστούμια του εσωτερικού βεστιαρίου», μας λέει η υπεύθυνη εκδόσεων και βιβλιοπωλείου – πωλητηρίου Μαρία Καρανάνου.

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λένα Παπαληγούρα φορούν t-shirts από το eshop του Εθνικού Θεάτρου
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λένα Παπαληγούρα φορούν t-shirts από το eshop του Εθνικού Θεάτρου

Όσο για τα αντικείμενα, οι δημιουργοί προσπαθούν να τα συνδέουν με τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Ανάμεσα στις δημιουργίες, υπάρχει και μια κατηγορία, τα χειροποίητα κοσμήματα και χειροποίητα εποχιακά όπως οι λαμπάδες για το Πάσχα. «Αυτά κατασκευάζονται στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου από τα τμήματα βεστιαρίου, ραπτικής και ειδικών κατασκευών. Οι δημιουργοί παίρνουν λοιπόν το υπόλοιπο από τα κοστούμια δηλαδή υφάσματα, κουμπιά, κορδέλες, φερμουάρ αλλά και παλιά προγράμματα, αυτά τα υλικά τα ανακυκλώνουν και τα μετατρέπουν σε κοσμήματα, αξεσουάρ ή εποχιακά είδη. Αυτό ξεκίνησε το 2016 πάνω σε μια ιδέα της Ελένης Μανωλοπούλου η οποία αποχώρησε μετά από το Εθνικό και τα εργαστήρια το έχουν εξελίξει και εμπλουτίσει πάρα πολύ. Κάνουν σπουδαία δουλειά», συμπληρώνει.

Κούπες και πιατάκια στο νεοσύστατο eshop του Εθνικού Θεάτρου
Κούπες και πιατάκια στο νεοσύστατο eshop του Εθνικού Θεάτρου © Patroklos Skafidas

Κοσμήματα στο eshop του Εθνικού Θεάτρου
Κοσμήματα στο eshop του Εθνικού Θεάτρου © Patroklos Skafidas

T-shirts στο eshop του Εθνικού Θεάτρου
T-shirts στο eshop του Εθνικού Θεάτρου © Patroklos Skafidas

Τσάντα στο eshop του Εθνικού Θεάτρου
Τσάντα στο eshop του Εθνικού Θεάτρου © Patroklos Skafidas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ