- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έφυγε από τη ζωή ο «αισιόδοξος-απαισιόδοξος» Mordillo
O αργεντινός σκιτσογράφος Γκιγιέρμο Μορδίγιο Μενένδεθ ήταν 86 ετών
Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σκιτσογράφος των «αμίλητων ιστοριών» και των συμπαθητικών ζώων Mordillo.
Μία αγαπημένη προσωπικότητα των κόμικς και της γελοιογραφίας, ο Γκιγιέρμο Μορδίγιο Μενένδεθ —πιο γνωστός ως Mordillo— έφυγε από τη ζωή στην κατοικία του στη Μαγιόρκα σε ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου EFE.
Ο αργεντινός σκιτσογράφος, που μέχρι τα στερνά του ήταν υπερδραστήριος, απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ δειπνούσε με την οικογένειά του σε εστιατόριο κοντά στο τουριστικό θέρετρο Παλμανόβα.
Ο Mordillo ήταν στη δεκαετία του ’70 ένας από τους πιο πολυδημοσιευμένους και γνωστούς σκιτσογράφους στον κόσμο. Τα σχέδια του χαρακτηρίζονται από τα πολλά κι έντονα χρώματα και κυρίως από την γλαφυρότητα των θεμάτων του και την αστεία εμφάνιση των ηρώων του, που εκφράζουν την ιστορία χωρίς καν να μιλούν. Όμως οι πιο γνωστές του φιγούρες είναι τα ζώα, ιδίως οι καμηλοπαρδάλεις, που με τις ιστορίες τους έχει δημοσιεύσει πολλά άλμπουμ.
Η δραστηριότητά του ως εικονογράφου παιδικών βιβλίων είχε ξεκινήσει από την ηλικία των 18 ετών, μία εποχή που ασχολείται επίσης και με τον κινηματογράφο, είτε στη διαφήμιση, είτε στις "βινιέτες". Από το 1955 έως το 1960 εργάσθηκε στον τομέα αυτό και στη Λίμα του Περού.
Το 1960 μεταπηδά στην Νέα Υόρκη και στην Paramount, όπου εργάσθηκε ως σχεδιαστής σε ορισμένες πολύ γνωστές σειρές κινουμένων σχεδίων, όπως στον Popeye (Ποπάι) και τη «Μικρή Λουλού».
Κατόπιν, ο Mordillo μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνεργάσθηκε με το περιοδικό Paris Match. Η εκδοτική του δραστηριότητα επεκτάθηκε στη συνέχεια και στη Γερμανία, όπου δημοσίευε σχέδιά του στο περιοδικό Stern και τη γερμανική τηλεόραση.
Ο Μορντίγιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1932, το ίδιο έτος με τον συμπατριώτη του Κινό και τον Γάλλο εικονογράφο Σανπέ, με τους οποίους συγκρινόταν συχνά.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη διαφήμιση και στην εικονογράφηση προτού ιδρύσει σε ηλικία 20 ετών το στούντιο κινουμένων σχεδίων Calas, σύμφωνα με τον Glenat, τον Γάλλο εκδότη των έργων του που βρίσκονται στο όριο ανάμεσα στο κόμικ και τη γελοιογραφία.
Το 1963 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου οι γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν από τα Lui, Paris-Match, Marie-Claire ή ακόμη το Pif Gagdet. Στη συνέχεια πήγε στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Glenat, που υπογράμμιζε κυρίως «την αστρονομική επιτυχία του στην Αγγλία και στη Γερμανία».
«Έχουμε λάβει πολλά συλλυπητήρια διά μέσου των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πόσο αγαπητός ήταν σε όλον τον κόσμο και τον σεβασμό τον οποίο ενέπνεε σε όλες τις γενιές», ανέφεραν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ και η Τζεραλντίν Ράντζμιν, του οίκου Art Petrus με έδρα το Μονακό, που κυκλοφορούσε κυρίως τις συλλογές των έργων του.
Ένα από τα έργα που μεταδόθηκαν πιο πολύ με την ανακοίνωση του θανάτου του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το μαρτυρά: δείχνει έναν άνδρα που συλλαμβάνεται χωρίς πολλά- πολλά από τους αστυνομικούς ενώ έχει μόλις ζωγραφίσει στη στέγη του σπιτιού του τεράστια κόκκινα κύματα, σε έναν δρόμο με ομοιόμορφες απελπιστικά γκρίζες επαύλεις.
«Οι άνθρωποι με ρωτούν μερικές φορές πώς μου έρχεται μια ιδέα. Για εμένα είναι σαφές: οι ιδέες είναι σαν τις πεταλούδες, φτερουγίζουν με τρόπο πρόσκαιρο και προσπαθώ να τις τσακώσω», έλεγε σε μια συνέντευξη το 2011.
Μια τελετή θα λάβει χώρα την Πέμπτη στη Mαγιόρκα, σύμφωνα με την Art Petrus.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.