- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ανακαλύψτε την «Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα»
Η έκθεση με τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη θα σας ταξιδέψει
Την άνοιξη του 2015 ο Πάβλος Χαμπίδης φιλοξενήθηκε στην «Κοιλάδα των Ναών» για να δημιουργήσει μιά σειρά σχεδίων με στόχο την έκδοση ενός ταξιδιωτικού σημειωματαρίου. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν το λεύκωμα "Spring in the Valley", το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις "DeAgostini" και παρουσιάστηκε στα πλαίσια της όμωνυμης έκθεσης στην Villa Aurea, στην Κοιλάδα των Ναών, το 2016.
Τώρα τα έργα του έρχονται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στην έκθεση «Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα. Οι υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Σικελίας και το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα.
Στα έργα του Χαμπίδη, η Κοιλάδα των Ναών στον Ακράγαντα με την Ιερά Οδό της, προασπιστής μιας ενέργειας που λίγα μέρη στον κόσμο μπορούν ακόμα να επιδείξουν, μετουσιώνεται σε σκηνικό μιας ιστορίας όπου κάθε στοιχείο είναι προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι μινιατούρα, είναι μεταφορά αισθήσεων. Χάρη στο σχέδιο που ζωντανεύει από το χρώμα, το ανθρώπινο τοπίο διαπλέκεται με το γεωγραφικό σε απαλές σκηνές, διάσπαρτες με δέντρα, ζώα, ανθρώπους, κτίσματα, αγέρωχη θάλασσα και ουρανό, έντονο φως. Σκηνές στις οποίες ανά στιγμές φαίνεται σαν να μπορούμε ακόμα και ν’ αδράξουμε τις μυρωδιές μιας ηλιόλουστης σικελικής υπαίθρου, όπου όλα έχουν αποκρυσταλλωθεί σε έναν άχρονο χρόνο. Η αναμέτρηση με τον ορίζοντα ενός τόσο φημισμένου αρχαιολογικού χώρου αποτελεί αναμφισβήτητα όχι εύκολο εγχείρημα για οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Αυτό όμως που καθιστά το έργο του Χαμπίδη ξεχωριστό είναι ακριβώς η απλότητα με την οποία αποτυπώνει, με γοργή κίνηση, τη ζωή που κυλάει γύρω από τις αρχαιότητες, ανανεώνοντας την αξία τους.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στις 19.00 και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα θα εκτεθεί εποπτικό υλικό με εικόνες και πληροφοριακό υλικό από το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα. Τα εγκαίνια θα ακολουθήσουν cocktail και γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από την Σικελία.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Info: 14/12-9/2, καθημερινά 11.00-17.00, Σάβ. 11.00–13.30 (εκτός αργιών και εορτών), Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47, Aθήνα, 2105242646
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.