Ανακαλύψτε την «Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα»
Η έκθεση με τις υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη θα σας ταξιδέψει
Την άνοιξη του 2015 ο Πάβλος Χαμπίδης φιλοξενήθηκε στην «Κοιλάδα των Ναών» για να δημιουργήσει μιά σειρά σχεδίων με στόχο την έκδοση ενός ταξιδιωτικού σημειωματαρίου. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν το λεύκωμα "Spring in the Valley", το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις "DeAgostini" και παρουσιάστηκε στα πλαίσια της όμωνυμης έκθεσης στην Villa Aurea, στην Κοιλάδα των Ναών, το 2016.
Τώρα τα έργα του έρχονται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στην έκθεση «Άνοιξη στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα. Οι υδατογραφίες του Πάβλου Χαμπίδη». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Σικελίας και το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα.
Στα έργα του Χαμπίδη, η Κοιλάδα των Ναών στον Ακράγαντα με την Ιερά Οδό της, προασπιστής μιας ενέργειας που λίγα μέρη στον κόσμο μπορούν ακόμα να επιδείξουν, μετουσιώνεται σε σκηνικό μιας ιστορίας όπου κάθε στοιχείο είναι προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι μινιατούρα, είναι μεταφορά αισθήσεων. Χάρη στο σχέδιο που ζωντανεύει από το χρώμα, το ανθρώπινο τοπίο διαπλέκεται με το γεωγραφικό σε απαλές σκηνές, διάσπαρτες με δέντρα, ζώα, ανθρώπους, κτίσματα, αγέρωχη θάλασσα και ουρανό, έντονο φως. Σκηνές στις οποίες ανά στιγμές φαίνεται σαν να μπορούμε ακόμα και ν’ αδράξουμε τις μυρωδιές μιας ηλιόλουστης σικελικής υπαίθρου, όπου όλα έχουν αποκρυσταλλωθεί σε έναν άχρονο χρόνο. Η αναμέτρηση με τον ορίζοντα ενός τόσο φημισμένου αρχαιολογικού χώρου αποτελεί αναμφισβήτητα όχι εύκολο εγχείρημα για οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Αυτό όμως που καθιστά το έργο του Χαμπίδη ξεχωριστό είναι ακριβώς η απλότητα με την οποία αποτυπώνει, με γοργή κίνηση, τη ζωή που κυλάει γύρω από τις αρχαιότητες, ανανεώνοντας την αξία τους.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στις 19.00 και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα θα εκτεθεί εποπτικό υλικό με εικόνες και πληροφοριακό υλικό από το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών του Ακράγαντα. Τα εγκαίνια θα ακολουθήσουν cocktail και γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από την Σικελία.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Info: 14/12-9/2, καθημερινά 11.00-17.00, Σάβ. 11.00–13.30 (εκτός αργιών και εορτών), Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47, Aθήνα, 2105242646
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο δραματικότερος ζωγράφος του αμερικανικού ρεαλισμού, στην πλήρη ακμή του - Η ιστορία του εμβληματικού έργου
Μια εικονογράφος που τα σπάει
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.