- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια δεν είναι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ - Είναι ο αδελφός του Τεό
Ανατροπή μετά από έρευνα για τη μόνη σωζόμενη φωτογραφία του ζωγράφου
Φωτογραφία που εδώ και πάνω από 50 χρόνια παρουσιαζόταν ως πορτρέτο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, στην πραγματικότητα απεικονίζει έναν από τους αδελφούς του ζωγράφου, τον Τεό σε ηλικία 15 ετών.
Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε τα αποτελέσματα έρευνας σε μια φωτογραφία που εμφανίζεται σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους και πάντα καταγράφεται ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ.
Η αποκάλυψη συνεπάγεται ότι η μοναδική γνωστή φωτογραφία του Ολλανδού ζωγράφου είναι μία από την ηλικία των 19 ετών.
Το Μουσείο δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του έφηβου αγοριού και παράλληλα ένα πορτρέτο του Τεό Βαν Γκογκ σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των διαπεραστικών γαλάζιων ματιών του ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης παρουσίαζαν εδώ και δεκαετίες τον λάθος αδερφό.
Ο Βίλεμ Βαν Γκογκ, δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος που το μυστήριο επιλύθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».
Η φωτογραφία του «13χρονου Βίνσεντ» δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ο Βέλγος ερευνητής του Βαν Γκογκ, Mark Edo Tralbaut.
Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ» δήλωσε ο Teio Meedendorp, ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ. «Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ» εξήγησε.
Η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε πειραματική τεχνολογία για να καταδειχθεί ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το Μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.
Ανεξάρτητα, ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για την ταυτότητα του νεότερου πορτρέτου, όταν ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος του, ο Balduin Schwarz, μετακόμισε στο στούντιό του στις Βρυξέλλες το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών.
Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το Μουσείο και συνεργάστηκαν στο ερευνητικό έργο. Ανακάλυψαν ότι ο Τεό έζησε στις Βρυξέλλες για μια χρονική περίοδο το 1873 και είχε, σύμφωνα με επιστολές, μια φωτογραφία πορτρέτο του, από την ηλικία των 15 ετών.
Οι ερευνητές είπαν ότι τόσο ο Βίνσεντ όσο και ο Τεό είχαν κοκκινόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν. Ο Τεό ήταν λίγο πιο λεπτός με πιο λεπτά χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.
Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί στο εγκληματολογικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και προέκυψαν επιπλέον στοιχεία ότι απεικονίζει τον Τεό.
Ο Άξελ Ρούγκερ διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ είπε ότι η ανακάλυψη σημαίνει «πως έχουμε απαλλαγεί από μία πλάνη και αποκτήσαμε ένα πορτρέτο του Τεό».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.