- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ένα φεστιβάλ Τάνγκο από και προς υπέροχους ανθρώπους, με κέντρο το χορευτή και μότο «Υπάρχει ένα Tango, μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους». Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από μια ιδέα που γίνεται σε λίγες μέρες πραγματικότητα (24-28/2), σε μια Αθήνα που χορεύει όλο και περισσότερο στα βήματα του Μπουένος Άιρες. Δύο φίλοι ο Κώστας Καλόγηρος (παραγωγός, σκηνοθέτης και tango maestro) και ο Γιάννης Καλαμπάκας (μουσικός, κιθαρίστας), που τους ενώνει μεταξύ άλλων η αγάπη τους για την κουλτούρα και τη μουσική της Αργεντινής, αποφάσισαν να οργανώσουν μια γιορτή για το αργεντίνικο τάνγκο, ένα τάνγκο για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικών προτιμήσεων, ένα τάνγκο αλληλέγγυο, συμβολικά αλλά και στην πράξη. Στη συζήτηση που είχαμε με αφορμή το πρώτο TANGO UNCHAINED FESTIVAL μας δίνουν μια εικόνα για το μαγικό κόσμο του χορού του πάθους, μιας παγκόσμιας γλώσσας που ενώνει τους ανθρώπους σε μια αγκαλιά, και μας προσκαλούν να τον γνωρίσουμε.
Τελικά δεν ήταν μια μόδα που πέρασε. Η σκηνή του τάνγκο μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα (να πούμε τα τελευταία 10 χρόνια;) και συνεχίζει να μεγαλώνει, όπως άλλωστε και σε άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες πόλεις ανά τον κόσμο. Πώς το εξηγείτε;
Η ανάγκη του κόσμου να εκφραστεί, να ξεσπάσει, να κοινωνικοποιηθεί, είναι η κινητήριος δύναμη για να ασχοληθεί κάποιος με το τάνγκο, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως η μουσική ή το να γνωρίσεις την κουλτούρα μιας άλλης χώρας. Βέβαια, ας μην το κρύβουμε, αρκετοί, άντρες ιδιαίτερα, ξεκινούν γιατί ξέρουν ότι θα γνωριστούν και θα χορέψουν με γυναίκες (το οποίο από μόνο του είναι μια λάθος αντίληψη), οπότε ναι, αποτελεί κι αυτό ένα κίνητρο το οποίο όμως δεν θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός λόγος. Αναμφίβολα το τάνγκο είναι πολύ αισθησιακός χορός, όταν χορεύεις έρχεσαι πολύ κοντά με τον άλλον και εάν βγει κάτι παραπάνω μέσα από το χορό μεταξύ δύο ανθρώπων, καλώς να έρθει, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο λόγος που ξεκινάει κάποιος. Τώρα, για το θέμα της μόδας. Είναι πολύ προσωπικός και εσωστρεφής ο χορός αυτός και δεν ξέρουμε τελικά αν κάνει καλό το ότι γίνεται «μόδα», γιατί έτσι αρχίζει να χάνει την ουσία του, το ρομαντισμό και την αγνότητά του, ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για «τανγκο-ελιτισμό» πλέον ανά τον κόσμο. Όλα αυτά είναι ερωτήματα και θέματα που απασχολούν πολλούς στο χώρο του τάνγκο. Γενικά πάντως έχει ανέβει η προσέλευση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι έχει ανέβει και η ποιότητα.
Ποιο είναι το προφίλ των Αθηναίων που ασχολούνται ενεργά με το τάνγκο; Για τι νούμερα μιλάμε; (κόσμος, μιλόνγκες κ.λπ.)
Η κοινότητα του τάνγκο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, οπότε θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε σχέση με τις ιδιοσυγκρασίες και το προφίλ των ανθρώπων. Είναι σαν να περνάς από μια στάση λεωφορείου. Άσχετοι άνθρωποι μεταξύ τους με έναν κοινό σκοπό, να πάρουν το λεωφορείο. Έτσι και η κοινότητα του τάνγκο αποτελείται από διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, με κοινό σκοπό να χορέψουν. Στην Αθήνα γίνονται μιλόνγκες κάθε μέρα, κάποιες με είσοδο, χαμηλή ή υψηλότερη, σε συνάρτηση με το βασικό μισθό πάντα, κάποιες δωρεάν, κάποιες δωρεάν με κουτί συνεισφοράς σε μορφή κολλεκτίβας κτλ. Σε μια νορμάλ μέρα, μεσοβδόμαδα ας πούμε και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο event, μπορεί να βγουν για χορό και 150 άνθρωποι με πρόχειρους υπολογισμούς. Σε μια βραδιά που έχει show, ας πούμε, από κάποιο ζευγάρι, τα εισιτήρια που κόβονται στη συγκεκριμένη μιλόνγκα μόνο μπορεί να είναι από 100 και επάνω συνήθως. Παρασκευή ή Σάββατο, υπολογίζουμε ότι περίπου 400 άνθρωποι μοιράζονται στις μιλόνγκες.
Διοργανώνετε ένα Φεστιβάλ, γιατί διαλέξετε να το ονομάσετε Tango unchained; Ποια είναι η ακριβής μετάφραση; Το πίσω κείμενο;
Πίσω από το Unchained υπάρχει ένα όραμα το οποίο ξεκίνησε το 2012, ωρίμασε και τώρα μπαίνει σε πράξη. Θέλουμε ένα τάνγκο για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικών προτιμήσεων, ένα τάνγκο που να ενώνει και όχι να διχάζει, ένα τάνγκο για τους ανθρώπους χωρίς δεσμά και ταμπού. Δυστυχώς η κοινότητα του τάνγκο είναι κι αυτή μια μικρογραφία της κοινωνίας, οπότε δεν λείπουν τα κακώς κείμενα. Είναι πολύ δύσκολο να ενωθούν όλοι κάτω από τον κοινό σκοπό που είναι το τάνγκο, να έρθει νέο αίμα με σωστές βάσεις, να μας φέρει σπιρτάδα και φρεσκάδα στο χώρο, αλλά δεν το θεωρούμε απίθανο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το event της Κυριακής «Μιλόνγκα αρχαρίων», που απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει μισό βήμα στο τάνγκο, καθώς θα υπάρχει και εισαγωγική παρουσίαση στο τάνγκο και τη φιλοσοφία του, το σεβασμό στον/η παρτενέρ μας και στα άλλα ζευγάρια, από δασκάλους. Είναι ένα κάλεσμα προς όλους για ενότητα.
Σχολιάστε τις παρακάτω φράσεις, που είναι και οι άξονες του Φεστιβάλ:
«Το Tango Unchained είναι ένα φεστιβάλ που έχει ως κέντρο τον χορευτή»
Ο χορευτής πρέπει να εκτιμάται ως άνθρωπος πρώτα. Δηλαδή ένα φεστιβάλ πρέπει να έχει τα αυτονόητα, όπως νερό για όλους, καλό πάτωμα, καθαρές τουαλέτες κτλ. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι να υπάρχει ποιότητα ως προς τους καλεσμένους performers, dj’s, ορχήστρα, να είναο φροντισμένος ο ήχος, πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό, γι’ αυτό και έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο ηχολήπτης Δημήτρης Καρπούζα από το Lizard Studio (Calexico, Dennis Chambers, Dave Weckl, Γιώργος Φακανάς, Horacio Hernandez κ.ά.). Επιπλέον θεωρούμε πολύ σημαντική τη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας σε ένα φιλικό χώρο, που θα το καταφέρουμε με τη συνδρομή της art director μας, της Poisoner, καθώς στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σκηνογραφικά ένα τεράστιο σαλόνι στο οποίο ο χορευτής θα νιώθει πολύ άνετα, σαν να είναι στο σπίτι του, και όχι σε ένα αποστειρωμένο, ξένο περιβάλλον. Τέλος οι τιμές, που είναι πάρα πολύ προσιτές για όλους, αφού με 30 ευρώ μπορείς να χορεύεις για 4 μέρες συνεχόμενα, πρωί-βράδυ.
«A Festival Surrounded by Wonderful People»
Οι καλεσμένοι μας είναι υπέροχοι άνθρωποι πάνω απ’ όλα. Τους γνωρίζουμε όλους προσωπικά και είμαστε της άποψης ότι το κίνητρο γαι την επιλογή των συνεργατών μας, εκτός από την ικανότητα να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους, είναι να είναι ανθρώποι ειλικρινείς και με ήθος, ώστε να πραγματοποιήσουμε ένα καλό φεστιβάλ. Οι υπέροχοι άνθρωποι είναι όλοι αυτοί που θα δημιουργήσουν τη θετική ενέργεια στο χώρο για όλους τους υπέροχους ανθρώπους που θα έρθουν να χορέψουν.
«We Support»
Περνάμε δύσκολες μέρες στην Ελλάδα και τον κόσμο, υπάρχουν τραγικές συνθήκες επιβίωσης και βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε και εμείς, εκεί που αληθινά χρειάζεται. Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα», γιατί αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο τους στις ανθρωπιστικές κρίσεις –και όχι μόνο– βάζοντας, όπως μπορούμε, ένα λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν πετάμε στα σύννεφα, όμως θέλαμε έμπρακτα να βοηθήσουμε και αυτός είναι ένας τρόπος. Επίσης, θα έχουμε μαζί μας την κοινωνική κουζίνα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου «Ο άλλος άνθρωπος», που κάνει απίστευτο κοινωνικό έργο προσφέροντας αφιλοκερδώς φαγητό σε αστέγους, πρόσφυγες και όποιον έχει ανάγκη. Θα αναλάβει το φαγητό που θα σερβίρουμε το βράδυ, με προαιρετική δωρεά στο κουτί που έχει ο ίδιος στο χώρο που θα μαγειρεύει. Επίσης, κάνουμε ένα ανταλλακτικό παζάρι με παπούτσια και ρούχα, γιατί κατανοούμε το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και θέλουμε να βοηθήσουμε. Κάναμε λοιπόν ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να συμμετέχουν με παπούτσια, ρούχα κτλ που δεν φοράνε πλέον ή δεν χρειάζονται, αλλά και σε εταιρίες που έχουν προϊοντα παλιά, stock κτλ. να τα φέρουν σε χαμηλές τιμές.
«Υπάρχει ένα Tango, μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους»
Όπως είπαμε και πριν, το τάνγκο θα πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Κάποιοι χορεύουν με έναν τρόπο, κάποιοι με άλλον, όπως βολεύεται ο καθένας. Το βασικό όμως είναι η αγκαλιά, αυτή η ενέργεια μεταξύ δύο ανθρώπων, η θετική ενέργεια. Η αγάπη υπάρχει από τη στιγμή που ένας άνθρωπος γεννιέται, το μίσος καλλιεργείται μετά. Η αγάπη υπάρχει πάντα και αυτή πρέπει να ψάχνουμε μέσα στην αγκαλιά ενός ανθρώπου.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μαθήματα, χορό, μουσική. Με ποια σειρά; Πού δώσατε μεγαλύτερη έμφαση;
Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία η προτεραιότητα ήταν στους καλλιτέχνες που θα φέρουμε. Μετά δώσαμε έμφαση στον κάθε τομέα ξεχωριστά, αξιοποιώντας το δυναμικό που έχει ο κάθε καλεσμένος μας. Αν πρέπει να βάλουμε σειρά προτεραιότητας, ο χορός είναι πρώτος. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα πολλά shows, πιστεύουμε ότι ο κόσμος θέλει να χορεύει και όχι να κάθεται. Με αυτή τη λογική στήσαμε το φεστιβάλ σαν ένα μαραθώνιο χορού και βάλαμε και μιλόνγκες κατα τη διάρκεια της ημέρας. Γενικά όλα είναι ένα πακέτο. Η μάθηση, για παράδειγμα, δεν σταματάει ποτέ, το τάνγκο είναι μια πολύ μακρά διαδικασία και θέλει πάρα πολύ χρόνο για να το κάνεις κτήμα σου και να φτάσεις στο επίπεδο που απλά να χορεύεις χωρίς να σκέφτεσαι ούτε τι βήματα θα κάνεις ούτε τίποτα. Οπότε δώσαμε μεγάλο βάρος στη θεματολογία των σεμιναρίων από εξαιρετικούς δασκάλους. Και βέβαια, Μουσική, Μουσική, Μουσική! Η ψυχή οποιουδήποτε tango event είναι η μουσική. Η επιλογή των Dj και της ορχήστρας έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ποικιλία μουσικής, ανάγνωση της πίστας και πολλά άλλα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως όλα λειτουργούν συνδυαστικά.
Ξεχωρίζουν κάποια events ως highlights του φεστιβάλ;
Highlight; Νομίζω ότι highlight είναι το «Κάνε το πρώτο σου σόου», όπου όποιος θέλει βάζει δύο ονόματα στην κληρωτίδα, φίλων του που δεν είναι επαγγελματίες και θα ήθελε να τους δει να κάνουν ένα σόου μπροστά σε κόσμο, και την Κυριακή στο Danzarin τραβάμε τυχαία 2 ονόματα και καλούνται να κάνουν το πρώτο τους Show!Από κει και πέρα, έχουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα τους εξαιρετικούς χορευτές από την Τουρκία Sercan Yigit και Zeynep Aktar, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους wonder duo Djs από την Τουρκία επίσης Ramo & Gogo (αυτό κι αν είναι highlight με το vintage μικρόφωνό τους), έναν πασίγνωστο χορεύτη από την Αργεντινή, τον Ezequiel Farfaro ο οποίος θα χορέψει με μία από τις καλύτερες ελληνίδες χορεύτριες, τη Νάντια Χρονίδου από τη Θεσσαλονίκη, που και αυτό μπορεί να θεωρηθεί highlight σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μίξη κουλτούρας αργεντίνικης και ελληνικού ταμπεραμέντου, αλλά και ένα ζευγάρι από την Αθήνα τους Νίκο Δημητρόπουλο και Μαρίνα Σιαμά, που έχουν μια πολύ όμορφη ένωση μεταξύ τους και ενέργεια. Γενικά δεν νομίζω ότι θα βαρεθούμε ούτε δευτερόλεπτο!
Τι είναι πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο το τάνγκο για τους ανθρώπους του Unchained;
Το τάνγκο είναι κουλτούρα. Είναι η κουλτούρα μιας άλλης χώρας που κουβαλάει μια τεράστια ιστορία, που έχει περάσει πολλά όπως και η δική μας χώρα, κι είναι πολύ σημαντικό για εμάς ο σεβασμός σε αυτή την κουλτούρα. Πάνω απ’ όλα, βέβαια, το τάνγκο είναι αγάπη και μια παγκόσμια γλώσσα.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα για να τον δελεάσετε να δοκιμάσει;
Χαχαχα, καλή ερώτηση. Θα πρότεινα να επισκεφθεί μια μιλόνγκα, να δει το κλίμα, αν αυτό του δημιουργεί κάποια συναισθήματα, η ατμόσφαιρα, η μουσική, οι αγκαλιές –αυτό από μόνο του νομίζω είναι αρκετά δελεαστικό. Μετά θα πρότεινα να δοκιμάσει κάποιο μάθημα όχι σε μία, αλλά σε πολλές σχολές, μέχρι να καταλήξει αν είναι αυτό κάτι που θέλει να κάνει ή όχι και ποιοι δασκάλοι τον γεμίζουν. Η συμβουλή μου είναι να μην ξεχάσει ποτέ στην πορεία γιατί ξεκίνησε να χορεύει... έχουμε μια τάση να ξεχνάμε.
Υπάρχει κάποιο κομμάτι του φεστιβάλ που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν χορεύουν τάνγκο, αλλά μπορούν συμμετέχοντας να πάρουν μια εικόνα από το μαγικό του κόσμο;
Βεβαίως! Η μιλόνγκα αρχαρίων που αναφέραμε και πριν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο να δουν, αλλά να δοκιμάσουν στο εισαγωγικό μάθημα που θα γίνει τα πρώτα τους βήματα! Επίσης, το κονσέρτο από την υπέροχη ορχήστρα, το κουιντέτο των πέντε γυναικών «Tanguango» από το Βελιγράδι, είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση αν σ’ αρέσει η μουσική. Γενικά υπάρχει πολύς κόσμος που έρχεται απλά «για να δει» και μετά καταλήγει να ξεκινάει. Το τάνγκο είναι εθιστικό, είναι κάτι που εαν μπείς δεν θέλεις να βγεις ποτέ! Είναι τρόπος ζωής.
info
Tango Unchained Festival, 24-27/2
Για όσους ταξιδεύουν από εξωτερικό ή επαρχία, υπάρχει έκπτωση στη διαμονή τους σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Δείτε εδώ.
Πληροφορίες αναλυτικά για τα events και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα τεράστιο project για τις Κυκλαδίτισες, μια περπλάνηση στο όνειρο, το τέλος του τοπίου και ένα γιορτινό εικαστικό διήμερο
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.