Εικαστικα

Όταν η τέχνη μάχεται για ζωή, γίνεται ζήτημα καρδιάς

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329874-682404.jpg

Μπορεί ένας χώρος υγείας, όπου το ανθρώπινο σώμα δοκιμάζεται, να γίνει στέγη μιας εικαστικής έκθεσης; Μπορούν οι αξίες του Πολιτισμού και της Υγείας να γίνουν ένα δίνοντας έμπνευση και ελπίδα σε όλους όσους αγωνίζονται να αναρρώσουν; Ο Σύνδεσμος Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, μετά το 2001 και 2008, πως η απάντηση μπορεί να είναι θετική.

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. @Ισαάκ Μαυρίδης, Απουσία

Ισαάκ Μαυρίδης, Απουσία

Μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», έργα 29 εικαστικών-μελών του Συνδέσμου, αναγνωρισμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έρχονται να σμίξουν κάτω από την στέγη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η έκθεση, με διάρκεια από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 22 Ιανουαρίου, έχει στόχο να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην αγωνία και τον φόβο που γεννά η ασθένεια. Τα έργα, εκτεθειμένα σε χώρο που αμφισβητεί το παραδοσιακό μουσειακό ή εκθεσιακό περιβάλλον, έρχονται να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ανθρώπινης ιστορίας ασθενών και επισκεπτών, στηρίζοντας έτσι την μάχη για την ίδια την ζωή.

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. @Νικόλαος Ποδιάς, Wallpaper

Νικόλαος Ποδιάς, Wallpaper

Η έκθεση αποτελεί επίσης και ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο εμπνευστή της, Γιάννη Ρούσσο. Aρχιτέκτονας-μουσειολόγος, αλλά και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γιάννης Ρούσσος είχε συλλάβει την ιδέα αυτής της σπάνιας αλλά σημαντικής συνύπαρξης και είχε επιμεληθεί τις δύο πρώτες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν (2001 και 2008) στο αίθριο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τα λόγια του, από την τελευταία έκθεση, σκιαγραφούν εύστοχα τον σκοπό και το νόημα αυτής της ιδέας: «Πιστεύουμε ότι εδώ τα έργα τέχνης μπορούν να στηρίξουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίζουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος για αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και την πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους».

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. @Πηνελόπη Κουβαρά, Corde Amare

Πηνελόπη Κουβαρά, Corde Amare

Την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ» δεν συνθέτουν μόνο τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και μια δράση που συνδράμει ουσιαστικά στο πνεύμα και το στόχο της εκδήλωσης. Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 10:00 - 14:00 στο χώρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων».

Οι 29 καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Ελένη Γραφάκου, Ελένη Γώγου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Καλογερίας, Διονύσης Καμπόλης, Μαρία Άννα Κολλύρη, Κλημανθία Κονταξάκη, Πηνελόπη Κουβαρά, Έλλη Κουτσουκέλη, Κωστής, Ελένη Λακκιώτη, Εσθήρ Λέμη, Ισαάκ Μαυρίδης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ιωάννης Μιχαλούδης, Ελένη Μουζακίτη, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Εντύτα Μώνσιορ, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βιβή Παπαδημητρίου, Λάμπρος Παπανικολάτος, Ηώ Πάσχου, Λία Πέτρου, Νικόλαος Ποδιάς, Λουκία Ρίτσαρντς, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σουλιώτου, Νίκος Τσιαπάρας.

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Info: Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ. 23 Νοεμβρίου 2016 - 22 Ιανουαρίου 2017. Καθημερινά 09.00-21.00. Είσοδος Ελεύθερη. Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Λεωφ. Συγγρού 356, 2103713011, 2109493188. Δείτε περισσότερα εδώ 

Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ