Όταν η τέχνη μάχεται για ζωή, γίνεται ζήτημα καρδιάς
Η έκθεση «Τέχνης Παλμοί III» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Μπορεί ένας χώρος υγείας, όπου το ανθρώπινο σώμα δοκιμάζεται, να γίνει στέγη μιας εικαστικής έκθεσης; Μπορούν οι αξίες του Πολιτισμού και της Υγείας να γίνουν ένα δίνοντας έμπνευση και ελπίδα σε όλους όσους αγωνίζονται να αναρρώσουν; Ο Σύνδεσμος Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, μετά το 2001 και 2008, πως η απάντηση μπορεί να είναι θετική.

Ισαάκ Μαυρίδης, Απουσία
Μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», έργα 29 εικαστικών-μελών του Συνδέσμου, αναγνωρισμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έρχονται να σμίξουν κάτω από την στέγη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η έκθεση, με διάρκεια από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 22 Ιανουαρίου, έχει στόχο να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην αγωνία και τον φόβο που γεννά η ασθένεια. Τα έργα, εκτεθειμένα σε χώρο που αμφισβητεί το παραδοσιακό μουσειακό ή εκθεσιακό περιβάλλον, έρχονται να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ανθρώπινης ιστορίας ασθενών και επισκεπτών, στηρίζοντας έτσι την μάχη για την ίδια την ζωή.

Νικόλαος Ποδιάς, Wallpaper
Η έκθεση αποτελεί επίσης και ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο εμπνευστή της, Γιάννη Ρούσσο. Aρχιτέκτονας-μουσειολόγος, αλλά και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γιάννης Ρούσσος είχε συλλάβει την ιδέα αυτής της σπάνιας αλλά σημαντικής συνύπαρξης και είχε επιμεληθεί τις δύο πρώτες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν (2001 και 2008) στο αίθριο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τα λόγια του, από την τελευταία έκθεση, σκιαγραφούν εύστοχα τον σκοπό και το νόημα αυτής της ιδέας: «Πιστεύουμε ότι εδώ τα έργα τέχνης μπορούν να στηρίξουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίζουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος για αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και την πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους».

Πηνελόπη Κουβαρά, Corde Amare
Την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ» δεν συνθέτουν μόνο τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και μια δράση που συνδράμει ουσιαστικά στο πνεύμα και το στόχο της εκδήλωσης. Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 10:00 - 14:00 στο χώρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων».
Οι 29 καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Ελένη Γραφάκου, Ελένη Γώγου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Καλογερίας, Διονύσης Καμπόλης, Μαρία Άννα Κολλύρη, Κλημανθία Κονταξάκη, Πηνελόπη Κουβαρά, Έλλη Κουτσουκέλη, Κωστής, Ελένη Λακκιώτη, Εσθήρ Λέμη, Ισαάκ Μαυρίδης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ιωάννης Μιχαλούδης, Ελένη Μουζακίτη, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Εντύτα Μώνσιορ, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βιβή Παπαδημητρίου, Λάμπρος Παπανικολάτος, Ηώ Πάσχου, Λία Πέτρου, Νικόλαος Ποδιάς, Λουκία Ρίτσαρντς, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σουλιώτου, Νίκος Τσιαπάρας.

Info: Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ. 23 Νοεμβρίου 2016 - 22 Ιανουαρίου 2017. Καθημερινά 09.00-21.00. Είσοδος Ελεύθερη. Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Λεωφ. Συγγρού 356, 2103713011, 2109493188. Δείτε περισσότερα εδώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.