- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι νικητές του 3ου διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας
Μια εκδήλωση-γιορτή για την Τυπογραφία
Μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/09 η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας, με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν επισήμως και για πρώτη φορά οι νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι έλαβαν σημαντικά χρηματικά έπαθλα (1000€ ο πρώτος, 700€ ο δεύτερος και 500€ ο τρίτος, χορηγία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα»), ενώ παρουσιάστηκαν και οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις.

Τα ονόματα των νικητών του 3ου διαγωνισμού αφίσας που οργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας έχουν ως εξής:
1. Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο, Κολομβία, Ν. Αμερική.
2. Μουράτ Τσίλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
3. Ευάγγελος Καλογηρόπουλος, Χανιά.
Τιμητικές Διακρίσεις έλαβαν οι: (Αίας Κόκκαλης, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Αποστολίδης, Θεσσαλονίκη, Αργύρης Αθανασιάδης, Αθήνα, Ηράκλειο, Ιγκόρ Μπέντας, Αθήνα, Σίλβια Κασάδο ντελ Ρίο, Βαρκελώνη, Ισπανία, Ιωάννης Τσιαμαντάς, Καρδίτσα, Κάμεν Γοράνοβ (Kamen Goranov), Βουλγαρία, Δανάη Πετάση, Χανιά, Μπάρμπορα Ματλοβίκοβα & Τζάνα Πομυκάκοβα, Πράγα, Τσεχία, Κωνσταντίνος Κρίγκας, Θεσσαλονίκη, Ολιβέρα Μπατάτσικ Σρετενόβιτς, Βελιγράδι, Σερβία, Δημήτρης Μπούκος & Γεράσιμος Χωραϊτης, Χαλκίδα, Σπύρος Πιττίδης, Χανιά, Αγγελος Γουναρίδης, Θεσσαλονίκη, Γιάν Τζου, Σικάγο (ΗΠΑ) & Πεκίνο (Κίνα), Αλίκη Μαργαρού, Θεσσαλονίκη, Πολυξένη Λουκά & Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Θεσσαλονίκη, Μάρτον Μπόρμπας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Κάρλ Γκόντφρεϋ, Μπρίστολ, Αγγλία, Σπύρος Καμποσούλης, Θεσσαλονίκη, Ματίας Αζεβέιδο, Πορτογαλία,Έρικ Γκινάρ, Κούβα, Μεξικό, Άλισον Γουάτσον, Δουβλίνο, Ιρλανδία, Αντρέα Μπαρκουίζε (Andrea Barkhuize), Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική, Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, Αθήνα, Γεώργιος Κρητικός, Ουψάλα, Σουηδία και τέλος Τυπογραφείο Στοιχειάγρα, Αθήνα).
Μάλιστα, το Μουσείο Τυπογραφίας είχε την χαρά να φιλοξενήσει υποψήφιους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό (Τσεχία και Ισπανία) -τα έργα των οποίων ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με τιμητικές διακρίσεις. Και φυσικά δεν έλειψαν οι παρουσίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Καρδίτσα, Χαλκίδα και φυσικά Αθήνα και Χανιά.

Αρκετοί από τους 30 διακριθέντες, που δεν κατάφεραν να παραβρίσκονται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για την εκδήλωση, έστειλαν μικρά βίντεο, τα οποία προβλήθηκαν στην απομονή, εξηγώντας ποιοι είναι και πώς εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την αφίσα τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον ιδρυτή και πρόεδρο του μουσείου, Γιάννη Γαρεδάκη. Χαιρετισμούς απήυθυναν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια των Χανιώτικων Νέων. Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Ελια Κουμή.
Ειδικά για την βραδιά της απονομής, ταξίδεψαν στα Χανιά προκειμένου να κάνουν δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες ο Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, που αναφέρθηκε στις «Απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας» τονίζοντας πως «η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας είναι θέμα Κρητικό», ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος , τυπογράφος - λιθογράφος και συνεργάτης του μουσείου Τυπογραφίας που μίλησε για την ιστορία της «Γιαγιάς Τυπογραφίας στην εποχή του διαδικτύου».
Aξίζει να σημειωθεί πως ο φετινός διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη αξία για το μουσείο Τυπογραφίας, καθώς τα διακεκριμένα έργα θα εκτίθενται στην αίθουσα, όπου τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

Ο 3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργάνωσε φέτος το μουσείο Τυπογραφίας, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Διακόσια πενήντα δυο έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη (Κολοράντο – Ιλινόις – Ιντιάνα (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ιταλία, Ιράν, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Μαδρίτη – Βαρκελώνη (Ισπανία), Ταιλάνδη, Κύπρος, Ιρλανδία, Κορέα, Λευκορωσία, Σλοβακία, Αυστραλία, Λίβανος, Ομαν, Πολωνία, Σερβία, Γερμανία, Χιλή, Ταιβάν, Βέλγιο, Νέα Υόρκη, Ουγγαρία,Κολομβία, Ελβετία, Εκουαδόρ, Τουρκία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία, Αρμενία, Αυστραλία, Μεξικό, Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Καναδάς, Πεκίνο, Ιαπωνία, Σουδάν, Βουλγαρία, Χιλή, Αργεντινή, Νότιο Αφρική, Βενεζουέλα, Ινδία, Πακιστάν, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία & Ινδονησία) και φυσικά από κάθε άκρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Μεσσήνη, Πάτρα, Καρδίτσα, Καλύβια Αττικής, Καλαμάτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Ραφήνα, Ρόδος, Φλώρινα, Πέλλα, Πειραιάς, Πιερία, Ξάνθη, Χαλκίδα, Ηράκλειο και Χανιά) έφτασαν στα χέρια των κριτών, που είχαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τους 3 πρώτους και τους 30 επικρατέστερους.
Ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2014.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.