Εικαστικα

Χartονομίσματα

Οι 4 φανταστικοί της money art

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29703-67321.jpg

Υπάρχουν μυριάδες τρόποι να τα σκορπίσεις: κάποιοι επιλέγουν να επισκεφτούν θέρετρα αναψυχής με spa, άλλοι αγοράζουν δεκάτομες αποκαλυπτικές σειρές από τα τηλεβιβλιοπωλεία. Αν ένας τύπος επεκτείνει τη συλλογή του με εκλεκτούς οίνους, ένας άλλος τα ποντάρει σε ένα σιγουρατζίδικο ιντερνετικό στοίχημα. Υπάρχουν και αυτοί που σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη για την καλλιτεχνία του πράγματος.

Tα Moneygami του Yosuke Hasegawa

Origami όλα τα λεφτά. Ένας Αβραάμ Λίνκολ, ένας Μάο Τσε Τουνγκ, μια Βασίλισσα Ελισάβετ ή ένας Μαχάτμα Γκάντι αριστοτεχνικά απεικονιζόμενοι στα εθνικά χαρτονομίσματα και δηλωτικά διπλωμένοι από τον Ιάπωνα εικαστικό. Κολοκοτρώνη και πεντοχίλιαρο- πετσετάκι δεν έχει η συλλογή του ακόμα. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Τα Moneygami του γραφίστα Yosuke Hasegawa χρηματίζουν πλέον και ως application στο iPhone.

n

n

Το οπλοστάσιο της Justine Smith

Στις δημιουργίες της το χαρτί πρωταγωνιστεί. Αποτιμώντας την κυριαρχική αξία του χρήματος στο δυτικό πολιτισμό οι εικαστικές συλλογές της Justine Smith, από το Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται, ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της Τέχνης. Η δύναμη του χρήματος και το οικονομικό powerplay που λαμβάνει χώρα στον πλανήτη σε εύγλωττες οπτικά απεικονίσεις, ένα οπλοστάσιο καμωμένο από χαρτονομίσματα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο φιγουράρισε στη βραζιλιάνικη έκδοση του περιοδικού GQ ενώ μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2013 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “The First Cut” που διεξάγεται στο Μάντσεστερ.

n

n

Tα τρισδιάστατα θεματικά πάρκα του Won Park

Αγαπημένη του μπάντα οι Pink Floyd, λιωμένο βιντεοπαιχνίδι το “Grand Turismo 5”, το νέο του άλμπουμ “Extreme Origami” κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο στο Amazon. O Won Park χαρτοδιπλώνει δολάρια και όχι μόνο, αναπαριστώντας χαριτωμένες μορφές του ζωικού βασίλειου: καρχαρίες, καβούρια, σκορπιούς, νυχτερίδες, ακρίδες και παρόμοια συμβολικά ζουζούνια. Πηγαίνει και παραπέρα φτιάχνοντας διαστημόπλοια α λα “Enterprise” γιατί μικρός πρέπει να είχε για ήρωα τον Κάπτεν Σποκ.

n

n

n

n

n

Τα πορτρέτα του Evan Wondolowski

Από τον τιτάνα της σάτιρας Stephen Colbert στον αδικοχαμένο ράπερ Notorious Big ή τον επανεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, τα πορτρέτα του Evan Wondolowski άλλοτε με κέρματα και άλλοτε με χαρτονομίσματα ή επιταγές ξόδεψαν δημιουργικά το χρόνο του ως freelance εικονογράφου.

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ