Εικαστικα

Η πιο αχόρταγη κωμωδία της χρονιάς

Αν περάσεις βραδάκι από το θέατρο Ακάδημος, μην παραξενευτείς που θα δεις να βγαίνει χαρούμενος κόσμος.

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 411
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28833-64079.jpg

Αν περάσεις βραδάκι από το θέατρο Ακάδημος, μην παραξενευτείς που θα δεις να βγαίνει χαρούμενος κόσμος. Από τη μία έχει «υποστεί» θεραπεία γέλιου και από την άλλη χαίρεται γιατί την έχει γλιτώσει από τη Νόνα, που αλωνίζει τη σκηνή του θεάτρου έτοιμη να καταβροχθίσει τα πάντα και τους πάντες, ενώ από το στόμα της, όταν δεν είναι μπουκωμένο, βγαίνουν μόνο 32 ιταλικοί βρυχηθμοί.  

Το έργο του Αργεντίνου Roberto Cossa «La Nonna» μπορεί να είναι μια καθαρόαιμη λαϊκή κωμωδία, κλείνει όμως το μάτι σε πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις που αφορούν όχι μόνο τους συντοπίτες του, αλλά και όλο τον κόσμο – πόσο μάλλον εμάς, που μας ανεβοκατεβάζουν Αργεντινή του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο ρόλος έχει στοιχειώσει τον Δημήτρη Πιατά, που στην πριν από 15 χρόνια παράσταση έπαιζε το ρόλο της Nonna. Μετρώντας τότε 600 παραστάσεις επιστρέφει κρατώντας τον ίδιο ρόλο και, με στόχο να τις διπλασιάσει, σκηνοθετεί το έργο μεταφέροντάς το από την εποχή του δικτάτορα Βιντέλα στην εποχή της χρεοκοπημένης Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λύνει και να δένει. Στην κουζίνα του σπιτιού της –ωραίο και λειτουργικό το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά–, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, η οικογένεια της προσπαθεί να ορθοποδήσει και κυρίως να κουμαντάρει τη λαιμαργία της. Μόνες στιγμές χαλάρωσης, όταν από το μπαντονεόν του Ηρακλή Βαβάτσικα, που παίζει ζωντανά επί σκηνής, χορεύουν τάνγκο.

 

Παίζουν (επίσης) Πάνος Σκουρολιάκος, Λουκία Πιστιόλα, Κλέων Γρηγοριάδης, Κώστας Φλωκατούλας, Χρύσα Βεντούρη.

Θέατρο Ακάδημος, Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, 210 3625.119. Τετ., Πέμ. 20.00, Παρ. 21.30, Σάβ. 18.30 (λαϊκή) & 21.30, Κυρ. 20.00. € 22, 14 (Λαϊκή/Φ), 12 (Άνεργοι/Συνταξιούχοι), 11 (Γενική είσοδος κάθε Πέμπτη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ