- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το βαρκελωνέζικο περιοδικό ROJO και ο διευθυντής του David Quiles Guilló διοργανώνουν το πρότζεκτ ®Nova travels to Rio de Janeiro.
Ανέτρεψε όλους τους κανόνες της μιντιακής αγοράς, όμως υπάρχει 10 χρόνια τώρα χάρη στην τρέλα του δημιουργού του. Είναι τριμηνιαίο, μοιάζει με βιβλίο, γκαλερί αλλά και πάρτι δημιουργίας, έχει παγκόσμια διανομή, τρία διευθυντήρια κέντρα σε Βαρκελώνη, Μιλάνο, Σάο Πάολο, ιδιόκτητη διαδικτυακή τηλεόραση, εκδοτικό οίκο και δύο εκθεσιακούς χώρους. Δεν δημοσιεύει κείμενα, δεν αριθμεί τα τεύχη του, δεν κρέμεται στα περίπτερα, αλλά φιγουράρει στα ράφια ιδιαίτερων βιβλιοπωλείων, δεν εμπεριέχει διαφημίσεις. Το βαρκελωνέζικο ROJO® δεν είναι περιοδικό. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ, αφιερωμένο ολόψυχα στη σύγχρονη τέχνη, που αποδεικνύει πως υπάρχει κοινό για έναν διαφορετικό περιοδικό Τύπο.
Μια από τις πιο πρωτοποριακές του πρωτοβουλίες, το ®NOVA, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 στο Σάο Πάολο, ίσως την πιο «μπροστά» και δημιουργική πόλη του κόσμου, συνεχίζεται πλέον στο Ρίο της Βραζιλίας. Το ®Nova travels to Rio de Janeiro είναι ένα event δημιουργίας, ένα ανοικτό interactive πείραμα που αφορά μόνο τους χαρούμενους, τους ταλαντούχους, τους περίεργους και τους ανοιχτόμυαλους. Περιλαμβάνει εικαστικά, μουσική, οπτικοακουστικά πρότζεκτ, περφόρμανς, βιντεοπροβολές, εργαστήρια, συζητήσεις, συνεργασίες μεταξύ 130 και πλέον καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο και απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Έξι εβδομάδες non-stop τέχνης και φαν, έξι εβδομάδες που φέρουν την υπογραφή του περιοδικού (και όχι μόνο) ROJO® και σου συστήνουν τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους του σήμερα. Δες τι σημαίνει πραγματικά σύγχρονη τέχνη.
David Quiles Guilló
Πίσω από το πρότζεκτ ®NOVA βρίσκεται ο υπερ-δραστήριος David Quiles Guilló. Το βιογραφικό του, ψαρωτικό. Γεννήθηκε στο Elx (Ισπανία) το 1973 και δημιούργησε το ROJO® τον Μάρτιο του 2001. Έκτοτε, έστησε πολλά τεύχη του περιοδικού, συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 σχεδιαστές και 800 καλλιτέχνες, δικτυώθηκε με περισσότερες από 35 χώρες, ανέλαβε την παραγωγή 2 τευχών του RUGA®magazine DVD και 93 εικαστικών εκθέσεων, εξέδωσε 37 μονογραφίες, διοργάνωσε περισσότερα από 600 events σε όλον τον κόσμο, πειραματίστηκε με διάφορα φορμά και μέσα έκφρασης, διηύθυνε καλλιτεχνικά πρότζεκτ για εταιρίες όπως οι Daimler, Nike, Diageo, Nokia, Unilever, adidas, Diesel, Pepe Jeans, Levi's, Red Bull και επιμελήθηκε πολιτιστικά events ιδρυμάτων όπως τα Caja Madrid, CCCB, Museo de Arte Reina Sofia, Hagaram Design Museum. Αεικίνητος και περιζήτητος, έδωσε τα φώτα του από τη Νέα Υόρκη (Instituto Cervantes) και τη Σεούλ (Hagaram Design Museum) μέχρι το Εκουαδόρ (University of Cuenca) και τη Βραζιλία. Ζει στο Σάο Πάολο, επιστρέφοντας ωστόσο συχνά πυκνά στη Βαρκελώνη. «Προσπαθώ να ζω διαρκώς ανοίξεις και καλοκαίρια», εξηγεί.
ROJO®Nova Cultura Contemporânea, Rio de Janeiro #1 from ROJO on Vimeo.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.