- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Brassai είναι ένα ζωντανό μάτι, έλεγε ο φίλος του Henri Miller. Δεν τον έβλεπαν ποτέ να φωτογραφίζει. Σαν, για έναν καλλιτέχνη, η ζωή η πλέον ιδιωτική, πλέον μυστική, να ήταν εκείνη της δημιουργίας. Ο ίδιος είχε άρνηση να περιοριστεί σε μια ειδικότητα, αυτή του φωτογράφου, δηλαδή να μην είναι τίποτα άλλο παρά μεγάλος φωτογράφος. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας, που ήξερε να τα βλέπει όλα και προσέδιδε στην πραγματικότητα, χάρη στην προσοχή του και μόνο, μια ποιότητα και μια πρόσφυση που καθιστούν τον κόσμο πιο παράξενο και ταυτόχρονα λιγότερο ξένο.
Το 1924 βρίσκεται στο Παρίσι και εργάζεται αρχικά ως ζωγράφος και δημοσιογράφος. Συναντά εκεί την άνθιση και την ορμή των καλλιτεχνών της μεγάλης γενιάς του ’30 και την ομορφιά της παριζιάνικης νύχτας. ΄Ηταν μια εποχή που κανείς δεν κοιμόταν. Τη μια νύχτα μετά την άλλη φωτογράφισε την πόλη και τη ζωή της που συνέθεσαν οι καλλιτέχνες που είχαν έρθει εκεί απο όλο τον κόσμο. Απο τις βόλτες του θα γεννηθεί το πολυβραβευμένο «Paris la Nuit» (Παρίσι το βράδυ) και ο ίδιος θα μείνει στην ιστορία ως το «μάτι της νύχτας».
Χαρακτηριστική μια ιστορία που έλεγε: «Για να μετρήσω το χρόνο έκθεσης κάπνιζα τσιγάρα. Ένα Gauloise για ένα συγκεκριμένο φως, ένα Boyard αν ήταν πιο σκοτεινά».





























ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.