Εικαστικα

Heaven's voice

Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας (15/6 - 4/10) συναντά την οικολογία

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 260
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11539-26402.jpg

Ο Δημήτρης Μαστρογιαννίτης γράφει για τη 2η Μπιενάλε της Αθήνας (15/6 - 4/10)

Συνεχίζοντας την «αναμετάδοση» από το Φάληρο και τη 2η Μπιενάλε, βρήκαμε εκείνες τις δράσεις που έχουν και οικολογικό χαρακτήρα – η τέχνη είναι εδώ, για να να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο, να υπενθυμίσει τη σχέση μας με τη φύση....

Οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux Factory και CUP –με το project “Water Girls, Water Boys”– θα «ταξιδέψουν» στις εκβολές του ποταμού Κηφισού στον φαληρικό όρμο και προς τη νήσο Ψυτάλλεια, μια περιοχή με έντονα οικολογικά προβλήματα που ζητούν λύση προκειμένου η περιοχή να γίνει βιώσιμη.

Tea Mäkipää: περισυλλέγοντας πεταμένους σωλήνες και είδη υγιεινής θα κατασκευάσει ένα σπίτι. 

Eloisa Cartonera: έρχεται από το Μπουένος Άιρες, όπου με την “collectiva” της δημιουργεί βιβλία χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά.

Antti Laitinen: με ένα πλωτό νησί θα ταξιδεύει στο Φάληρο, αλλά και θα δημιουργήσει το προσωπικό του νησί με σακιά άμμου στη μέση της θάλασσας.

Ομάδα Φιλοπάππου: «Κι εγώ στην Αρκαδία» ονομάζεται το νέο project της, όπου μεταξύ άλλων ενεργειών θα φυτεύει σπόρους με οικολογικό τρόπο.

Λυδία Δαμπασίνα: στο έργο της “Le Lac” καταγράφει την εμπειρία της από τη ζωή της δίπλα σε ένα ποτάμι, χωρίς τις ανέσεις του πολιτισμού. 

Maria Pask: με το “Naturist Compo-site” επιστρέφει στις αρχές του νατουραλισμού.

Velvet (17 & 18/7, στα πλαίσια των Παράλληλων Εκδηλώσεων), όπου ρούχα και κοσμήματα ανακυκλώνονται για μια καινούργια συλλογή.


Η COSMOTE, χορηγός της Μπιενάλε, από το περίπτερό της που θα βρίσκεται στην πλατεία Νερού, θα παρέχει δωρεάν στο κοινό 50 ποδήλατα –με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου– για μια τρίωρη βόλτα στους χώρους της έκθεσης. Θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, να ανακυκλώνουν –εκτός από κινητά, μπαταρίες, μελανοδοχεία– και όλες τις συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό. Θα οργανώσει ενέργειες δενδροφύτευσης –σε συνεργασία με τους Δήμους των γύρω περιοχών– σε συγκεκριμένους χώρους, όπου θα διεξάγεται και η έκθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ