- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η σπηλιά με το χρυσάφι
Κοσμήματα και αρχιτεκτονική φινέτσα σε ένα χώρο που σχεδίασε ο Ελευθέριος Αμπατζής
Ένα γνωστό ελληνικό όνομα στην κοσμηματοποιία, ο οίκος Μαραθιανάκη, και μια παραδοσιακή γειτονιά χρυσοχόων και ωρολογοποιών στο κέντρο της Αθήνας, η Στοά Καλλιγά. Μέσα σ’ αυτήν, εδώ και λίγες μέρες φιλοξενείται ένας εκθεσιακός χώρος που παρουσιάζει τις δημιουργίες του ιστορικού οίκου. Βασικές παράμετροι για το σχεδιασμό που μελέτησε και επέβλεψε ο αρχιτέκτονας Ελευθέριος Αμπατζής είναι η ιδιαιτερότητα του χώρου, 45 τ.μ. από τα οποία μόνο τα 15 τ.μ. του ισογείου είναι προσβάσιμα στο κοινό, αλλά και η συλλογή κοσμημάτων που παρουσιάζεται – γνωστή η έμφαση του οίκου στο αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό κόσμημα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάστηκε ένα δωμάτιο-μηχανή όπου μέσω καταπακτών ο κοσμηματοπώλης μεταφέρεται σε πατάρι και υπόγειο –τα υπόλοιπα τετραγωνικά–, τα οποία όταν δεν χρησιμοποιούνται ενσωματώνονται σε πάτωμα και οροφή παραμένοντας αφανή στο κοινό.
Ο Ελευθέριος Αμπατζής λέει για το εντυπωσιακά ενδιαφέρον έργο: «Εννοιολογικά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κλήθηκε να δώσει έμφαση στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εργαστηρίου και στην παράδοση που αυτό διατηρεί στη μεταφορά του αρχαίου ελληνικού κοσμήματος στο σήμερα. Έτσι, η εικόνα του ισογείου απέκτησε τη μορφή σπηλιάς (εσοχή στο λαγούμι-στοά), η οποία έχει ανασκαφεί και ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, στις ρίζες της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Όλα τα τοιχώματα, έπιπλα κι αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό (σίδερο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με σκοπό να παραπέμπει σε χώμα-βράχο που έχει σκαφτεί) και αποτελούν εξέλιξη το ένα του άλλου.
Το μοναδικό στοιχείο που ακολουθεί τη δική του μορφολογική γραμμή, κι ενώ συνάδει υλικά και χρωματικά αντιτίθεται στη γεωμετρία του χώρου, είναι η ρίζα μιας γέρικης ελιάς που κρέμεται στο κέντρο της σπηλιάς. Η ρίζα αποτελεί την κατακλείδα της αρχιτεκτονικής πρότασης, η οποία αντλεί έμπνευση από τη λογική του χειροποίητου, μία έννοια συνυφασμένη με τις δημιουργίες του οίκου. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μίας χειροποίητης σπηλιάς-σκεύους η οποία «αγκαλιάζει» το κόσμημα, δίνοντας την εντύπωση στον επισκέπτη ότι παίρνει μέρος σ’ ένα ιστορικό παιχνίδι αντιθέσεων, μορφών και υλικών.
Φωτογραφίες: George Fakaros
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.