«Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα» στο Μουσείο της Ακρόπολης
Επετειακή ημερίδα για το κοριτσάκι από την Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα
Η Μύρτις, το 11χρονο κοριτσάκι από την Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια από την «εμφάνιση» και παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο, μετά την ανασύνθεση του προσώπου της, από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.
Με την ευκαιρία των πέμπτων γενεθλίων της, πραγματοποιείται ημερίδα με τίτλο «Πέντε χρόνια με την Μύρτιδα», στις 13 Μαϊου 2015, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, Έλληνες επιστήμονες διαφορετικών πεδίων.
Η θεματολογία που θα αναπτύξουν «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα» μας υπενθυμίζει «την κοινή ανθρώπινη μοίρα, τον θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και την ήττα του θανάτου μέσω της μνήμης της μορφής» τονίζουν οι διοργανωτές.
Ενδεικτικά ονόματα από τους συμμετέχοντες είναι ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, που θα μιλήσει με θέμα «Πρόσωπο: στις λέξεις, στις μορφές, με σάρκα και οστά», ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής νευροεπιστημών Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, θα εστιάσει στη «Συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στη σύγχρονη αντίληψη του εγκεφάλου και της νόησης». Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για τις «Αναπλάσεις της αθωότητας», ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας, με θέμα «Εκ της τέφρας της Ιστορίας: Αναγέννηση και έκλαμψη του φθαρτού». Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου για την «Ταφή ή καύση νεκρών», ο Δημήτρης Φατούρος, στέλεχος πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα «Μύρτις: Μία εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Αρχαία Αθήνα και η συνεργασία της με τον Κόφι Ανάν» και πολλοί ακόμα –24 συνολικά– ομιλητές.Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Έρευνας & Τεχνολογίας, του ΟΗΕ και της Νορβηγικής Πρεσβείας της Αθήνας.
Η Μύρτις, εκτός από επιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε από τον ΟΗΕ –με την πρώτη της εμφάνιση το 2010– σε «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας». Κοιτάζει τον κόσμο και τους ηγέτες της γης με τα ορθάνοιχτα μάτια της και το ελαφρό της μειδίαμα και σαν «πρέσβειρα» των Ηνωμένων Εθνών φέρνει από την αρχαιότητα στον 21ο αιώνα, πανανθρώπινο μήνυμα κατά της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας από τυφοειδή πυρετό, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 500 χιλιάδες έως και 700 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τυφοειδή πυρετό και σχεδόν εννέα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν. Η μικρή Μύρτις πέρασε από αυτόν τον κόσμο πριν 2.500 χρόνια και τον αποχαιρέτησε μόλις 11 ετών, θύμα κι αυτή του τυφοειδούς πυρετού, στον λοιμό που έπληξε την αρχαία Αθήνα και υπολογίζεται ότι αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι το κρανίο της βρέθηκε μαζί με τους σκελετούς περίπου 150 ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο «τάφο του λοιμού». Ήρθε στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές για τις εργασίες του μετρό στον Κεραμεικό, το 1994-1995. Τα πτώματα είχαν στοιβαχτεί πρόχειρα στον λάκκο, βιαστικά, χωρίς το τελετουργικό της ταφής των αρχαίων Ελλήνων, όπως έχει περιγράψει η αρχαιολόγος Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, που ανέσκαψε και βρήκε αυτόν τον ομαδικό τάφο.
Εμπνευστής της «αναβίωσης» της Μύρτιδας και ψυχή του διεπιστημονικού εγχειρήματος είναι ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Το ότι το κρανίο ήταν ατόφιο, έλειπε μόνο το ρινικόν οστούν, είχε και τα 28 δόντια της, καθώς και το οτι υπήρχαν μαζί με τα μόνιμα και νεογιλά δόντια –κάτι αρκετά σπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς– έκανε δυνατή την έρευνα και την ανάπλαση του προσώπου της.
Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και η ανακατασκευή ενός ζευγαριού, που θα αποτελέσουν την «οικογένεια» της Μύρτιδας. Πόσο εντέλει μοιάζουν οι αρχαίοι Έλληνες με τους νεοέλληνες; « Η μελέτη μου στο Πανεπιστήμιο του Bergen Νορβηγίας έδειξε ότι το προσωπικό κρανίο των νεοελλήνων είναι ακριβώς το ίδιο, στατιστικά, ενώ το εγκεφαλικό κρανίο έχει αλλάξει. Αυτό είναι φυσιολογικό και έτσι έπρεπε να γίνει: αναπτύχθηκε προς τα πάνω και μπροστά, λόγω της εξέλιξης του ανθρώπου» δηλώνει ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων.
photo © ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Ο πρωταγωνιστής συναντήθηκε με την σεναριογράφο Νάνσι Μέγιερς
Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα
Ελληνικά και ξένα αγαπημένα συγκροτήματα σε 3 μουσικές βραδιές στην πόλη
Ελεύθερη είσοδος με προσκλήσεις για το event της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Στο πλευρό του θα εμφανιστεί ο Ντακρέ Μοντγκόμερι
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
H ταινία θα φέρει τον τίτλο «Ann Lee»
Ένας μεγάλος τρομπετίστας και τραγουδιστής της jazz που γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1929
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Θα πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Αλ Πατσίνο - Σπουδαία ονόματα του Χόλιγουντ στην παραγωγή
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τι είπε για το πρότζεκτ που ετοιμάζει ο Σαμ Μέντες
Πρωταγωνιστεί στην ταινία «Sonic the Hedgehog 3»
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Οι δύο γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες μιλούν για την παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» και για τη συνεργασία τους
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.