Πολιτισμος

Πέθανε ο Εδουάρδο Γκαλεάνο

Ο συγγραφέας τού «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93918-188914.jpg

«Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω την Σεχραζάτ» (από τις «Χίλιες και μια νύχτες») «δεν έμαθα την τέχνη της αφήγησης στο ανάκτορο της Βαγδάτης, τα δικά μου πανεπιστήμια ήταν τα παλιά καφέ του Μοντεβιδέο».

Αυτό είχε δηλώσει σαν αυτοκριτική για το ύφος του πιο γνωστού έργου του, τού «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» ο διάσημος Ουρουγουανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και σκιτσογράφος Εδουάρδο Γκαλεάνο, που πέθανε χτες Δευτέρα από καρκίνο σε ηλικία 73 ετών στη γενέτειρά του, το Μοντεβιδέο.

Ο Γκαλεάνο είχε γράψει δεκάδες βιβλία για την πολιτική, την ιστορία, την αντ-αποικιοκρατία, τους Ινδιάνους και το ποδόσφαιρο. Τιμήθηκε δύο φορές  με το κουβανέζικο βραβείο «Casa de las Americas»  και μια με το «American Book Award» του πανεπιστημίου της Γουάσιγκτον για την τριλογία του «Μνήμη της Φωτιάς».

Με το πραξικόπημα του 1973, ο Γκαλεάνο φυλακίστηκε ως αριστερός και στη συνέχεια (αυτο)εξορίστηκε στην Αργεντινή και την Ισπανία. Γύρισε αργότερα, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Στην Ελλάδα, όπου είναι πολύ γνωστός και εκτιμώμενος, τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πάπυρος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ