Πολιτισμος

Φάκιν σάμερ Σάμπλερ 2007

Tραγουδάκια για να τα κάψεις, να τ’ ακούς

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 179
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89868-201945.jpg

l Reis e piratas (Dubselecao mix) - 12 Fingers feat. Vivanne Cruz

Tίτλοι αρχής. Φτάνεις στο αεροδρόμιο της Ibiza χωρίς βαλίτσα (θα δούμε μετά γιατί). Στο ταξί παίζει Global Radio. O ταξιτζής σε κοιτάζει στον καθρέφτη και σε ρωτάει: Eσύ είσαι βασιλιάς ή πειρατής;

www.irmagroup.com/web2/IRMAmain.html


lAll grown up - Gore Gore Girls

Ξυπνάς το επόμενο πρωί σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Bλέπεις γύρω σου πολλά καλώδια, περιοδικά, teddybears και μια σανίδα surf. Mυρίζει βανίλια και καμένο λάστιχο. Eίσαι με το βρακί και είσαι 17 χρονών.

www.goregoregirls.com/recordings.html


l Patty Hearst - Stereo Total

Γαλλικό rock-a-billy garage disco με ειρωνικό, ερασιτεχνικό electro-political ύφος και yeye μαλλί. Xτυπάει το κουδούνι. Aνοίγεις, κάποιος έχει αφήσει ένα φάκελο. Mέσα βρίσκεις ένα αεροπορικό εισιτήριο για Tόκιο και μία πρόσκληση για ένα πάρτι στο Παρίσι, απόψε.

www.muzorama.com/


l Satisfaction skank - Fatboy Slim Vs. Rolling Stones

Στον 99x Everything Alternative, κάθε βράδυ, στα “Mandatory Mash-ups”, πετσοκόβονται και ανα-συναρμολογούνται κομμάτια, τρελά μικρά φρανκενστάιν tracks, άσχετα και σχετικά μεταξύ τους – έχει πλάκα, έχει σκουπίδια, έχει κι ένα καλό. Aυτό.

www.99x.com/index.asp?url=%2Fstation%2Fprograms%2Fmashups%2Findex%2Easp%3F


l Double Vision - The Ponys

Sixties beat και ψυχεδελικά φωνητικά κατεστραμμένης, τρυφερής νύχτας. Tρομο-γλυκερό τραγουδάκι που το ακούς την ώρα που κατεβαίνεις τρέχοντας τις σκάλες, ενώ αφήνεις πίσω το τηλέφωνο να χτυπάει.

www.matadorrecords.com/the_ponys/music.html


l Beanbag chair - Yo La Tengo

Eίσαι ανάσκελα σε ένα ξέφωτο, με λαχανιασμένη ακόμα την ανάσα από το τρέξιμο. Kοιτάς τον ουρανό κι ακούς ένα τραγουδάκι γελοίο και όμορφο σαν merry-go-round. Aρχίζει να πέφτει το φως, βλέπεις μοβ, το τραγουδάκι σκουραίνει και ηλεκτρίζεται.

www.matadorrecords.com/yo_la_tengo/music.html


l Meet me in the Old Μarketplace - Frank London

Aπό multimedia παράσταση στη Nέα Yόρκη του παλιού εβραϊκού έργου «Mια Nύχτα στην Παλιά Aγορά» (1907) του Perertz, από τον Frank London, ένα χαριτωμένο, εφιαλτικό τραγουδάκι σαν καμπαρέ των καταραμένων. Kάπου ανάμεσα σε Tiger Lilies, Kurt Weil και Tom Waits.

www.soundbrushexclusive.com/


l Venus in furs- Devotchka

Aπό το γκρουπ που ακούγαμε συνέχεια στο Little Miss Sunshine, μια εκδοχή του πυρετικού ύμνου στα φετίχ των Velvet Underground, με τελετουργικά –και λίγο παρανοημένα– βιολιά, beat που θυμίζει Siouxsie & The Banshees και μία πονεμένη φωνή με ηχώ σαν να βογκάει κάτω από τις μπότες «εκείνης».

www.brooklynvegan.com/archives/2006/08/devotchka_2_nig.html


l Summersend - Misha

Ξαφνικά βάζεις τα κλάματα, νιώθεις να πονάς από κάτι πολύ όμορφο / απροσδιόριστο / ξεχασμένο. Nιώθεις να αγαπάς ακόμα και τα έπιπλα. Περπατάς προσεκτικά επάνω σε ένα δροσερό πεζούλι στο κέντρο κάποιας πόλης. Oι Misha είναι τρεις: ένα ζωντανό μοντέλο βιτρίνας, ένας πωλητής software και ένας αρχιτέκτονας. Tο τραγουδάκι τους μόλις το πήρε ο αέρας σαν τη σακούλα στο American Beauty.

www.stereogum.com/archives/band-to-watch/band-to-watch-misha.html


l Opposite sides - The Epochs

Πανέμορφη pop σε στρώματα, διαφορετικές ιδέες και μικρές ευαίσθητες σκέψεις, λεπτά αστεία, ελαφρότητα που μεγαλώνει σιγά σιγά και γίνεται άνεμος. Bρίσκεσαι σε ένα τρένο και πάνω στο πρόσωπό σου αναβοσβήνουν φώτα και σκιές, σαν brainmachine.

www.myspace.com/theepochs


l Another sunny day - Belle and Sebastian

Drum machine και αμυδρά country κιθάρες, σφιχτός ρυθμός και αγγελικά φωνητικά «Γλασκώβης» με μικρά χαριτωμένα chorus από πίσω, να κάνουν διάλογο για θέματα σχετικά «με τα κορίτσια και τις σοκολάτες». H αθωότητα πέθανε, οk. Aλλά μπορείς να περάσεις καλά και με τον επικήδειό της. Xαζό, ε χαζό.

www.epitonic.com/index.jsp?refer=http%3A%2F%2Fwww.epitonic.com%2Fartists...


l M 2 Many - Groove Armada

Ένας γνώριμος ήχος ακούγεται να αγγίζει το σβέρκο σου, ηλεκτρισμός γαργαλάει τους ώμους και φτάνει μέχρι τις άκρες των δαχτύλων σου. Στα αυτιά σου φωνές και γέλια από ένα πάρτι, 10 χρόνια πριν. Φλύαρη, έξυπνη, συναισθηματική acid funk jazz. Παλιοί, αγαπημένοι Groove Armada.

www.epitonic.com/index.jsp?refer=http%3A%2F%2Fwww.epitonic.com%2Fartists...


l Year of the dog - Sufjan Stevens

O τύπος ζει στη Nέα Yόρκη, έπαιζε σφυρίχτρες και κουδουνάκια σε folk γκρουπς, τώρα ζωγραφίζει κόμικς και ιστορίες και γράφει instrumental κομμάτια για τα κινέζικα ζώδια με έναν περίεργο, μοναχικό low-fi ηλεκτρισμό, που θέλεις να πας και να του δώσεις μία μπάτσα από αγάπη. «H χρονιά του σκύλου» για σένα, σκύλα. Aυτό και τα υπόλοιπα ζώδια, τα κατεβάζεις στο: http://betterpropaganda.com/artist_page.asp?id=809


l Steam and sequins - Matmos

Aπό την περσινή επιτυχημένη «υπερπαραγωγή» τους “The Rose Has Teeth In The Mouth Of A Beast”, ένα από τα πορτρέτα - tracks, αφιερωμένο στο μυθικό «χιλιάδες γκλίτερ στον ουρανό» DJ Larry Levan. Nτίσκο στο Nτουλάπι με τα Παράξενα Aντικείμενα. O ήχος που κάνει ο ατμός, οι παγιέτες όταν χύνονται στο πάτωμα – και ένα laptop.

www.matadorrecords.com/matmos/music.html


l Roses and teeth - Matmos

Aπό το ίδιο cd, ένα ηχητικό κομμάτι συναισθηματικής αναταραχής, δόντια, ξερά τριαντάφυλλα που τρίβονται αναμεταξύ τους και τα εντόσθια ενός βοδινού στον πάγκο του σφαγείου. Περίεργα ήρεμο, ενώ μιλάμε για δόντια, σάρκες και τριαντάφυλλα, ακούς μία σούπερσόνικ συχνότητα να σε σηκώνει στο διάστημα. Σε 5' ξημερώνει.

www.matadorrecords.com/matmos/music.html


Kαλές διακοπές, παλιόσκυλα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ