- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ελευσίνα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε αφιέρωμα της Le Monde
H γαλλική εφημερίδα ταξιδεύει στην «πόλη των αντιθέσεων» με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτισμού
Aφιέρωμα με τίτλο «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, η πόλη των αντιθέσεων» δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ένα εκτενές αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, η πόλη των αντιθέσεων» δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, προβάλλοντας τις απόψεις διαφόρων παραγόντων για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η πόλη και κατά πόσο ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να τη βοηθήσει.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τετρακόσιες εξήντα πέντε εκδηλώσεις με 192 Έλληνες και 137 ξένους καλλιτέχνες θα διοργανωθούν σε 30 διαφορετικά σημεία της πόλης, που ξαναζωντανεύουν και γίνονται χώροι πολιτισμού».
«Αυτή η μικρή πόλη –η μικρότερη ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα που έχει εκλεγεί ποτέ– συγκεντρώνει πολύ σύγχρονα ζητήματα, όπως ζητήματα αποβιομηχάνισης, ανεργίας, μετανάστευσης, περιβάλλοντος και γι' αυτό επιλέχθηκε», δηλώνει στην εφημερίδα ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός.
Eνώ η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος της Ελευσίνας 2023, σημειώνει ότι «οι μικρές πόλεις, συχνά σε δύσκολη θέση, προβάλλονται ακριβώς για να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την εικόνα τους και να καθορίσουν το μέλλον τους μέσω του πολιτισμού, της έρευνας και της τέχνης».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Ελευσίνα «πόλη αντιθέσεων, μυστηρίων και μύθων, που είναι συναρπαστική ακριβώς εξαιτίας αυτών των αντιθέσεων» και υπογραμμίζει πως «ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα στα εργοστάσια, τα εγκαταλελειμμένα πλοία στη θάλασσα και οι κάτοικοι που έφτασαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας σχηματίζουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό».
Στις 4 Φεβρουαρίου, συνεχίζει η εφημερίδα, η τελετή έναρξης προσέφερε μια εξαιρετική παράσταση με ήχο και φως πάνω από τη θάλασσα, προσελκύοντας περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.
2023 Έλευσις: Η πόλη μετατράπηκε σε ένα τεράστιο υπαίθριο φεστιβάλ
«Η πόλη μας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο υπαίθριο φεστιβάλ. Είδαμε μόνο χαμόγελα, συγκίνηση και περηφάνια και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι (οικονομική κρίση, πληθωρισμός κ.λπ.), ξεφύγαμε λίγο από την καθημερινότητα» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης, Αργύρης Οικονόμου.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ελευσίνας, Βαγγέλης Λίγγος, επισημάνει στην εφημερίδα ότι «μια μερίδα του κόσμου ενδιαφέρεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, αλλά όταν η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, τους κατοίκους απασχολούν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας. Με τον πληθωρισμό, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο για έναν εργαζόμενο να μετακινηθεί αφού δεν έχει αναπτυχθεί κάποια δημόσια συγκοινωνία τα τελευταία χρόνια».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, ότι το υποβαθμισμένο περιβάλλον συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους και ότι για τον Χρήστο Χρηστάκη, μέλος της Ecoeleusis, μιας τοπικής ένωσης που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, η ιδιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν κατέστησε δυνατή την κατανόηση σημαντικών ζητημάτων και την επίλυση ειδικότερα του ζητήματος των ναυαγισμένων πλοίων στον κόλπο, που αντιπροσωπεύουν μια ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα ίχνη των μεγάλων συγγραφέων - Nobel και Booker: από την ανάγνωση στη γραφή
Το μεγάλο φεστιβάλ ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο – Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις
Ο ρόλος μέσα από τον οποίο αγαπήσαμε τον ηθοποιό
Στόχος η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της καλλιτεχνικής κοινότητας
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Οφείλουμε να έχουμε λιτή διατροφή γιατί η φύση «εξαντλείται».
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Κάθε Σεπτέμβριο θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και η απονομή θα πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Με εργαλεία του τις σκιές, τα χριστιανικά μοτίβα αλλά και εσκεμμένα θολές φιγούρες, ο Έλληνας καλλιτέχνης περνά τα δικά του μηνύματα για την πίστη, τη μνήμη αλλά και το άγνωστο
Η Έιμπρα, όσα τη χαρακτηρίζουν και ο «πραγματικός» κόσμος
Η τεράστια ζήτηση εξάντλησε όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις σε Βρετανία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιρλανδία
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε προς το τέλος, όταν εμφανίστηκε ο Άνταμ Λάμπερτ
Με θεματικό άξονα την «Ανθεκτικότητα της Κοινότητας», η ψηφιακή αφήγηση γίνεται εργαλείο επικοινωνίας και συμμετοχής
Ολοκληρώθηκε στη Σύρο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων
Θέατρο, μουσική, ποίηση και εικαστικά συνυπάρχουν με συζητήσεις για την ψυχική υγεία και τη βιώσιμη μόδα στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης
Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο σε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων
Mε Γρηγόρη Βαλτινό, Φωτεινή Δάρρα και Θοδωρή Βουτσικάκη
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Ο 80χρονος ηθοποιός αποκάλυψε ότι η εμμονή του με τη φυσική του κατάσταση τον οδήγησε σε διατροφική διαταραχή
Ο μουσικός προσήχθη έξω από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.