Πολιτισμος

2023 Elevsis Μυστήρια Μετάβασης:Νέα εποχή με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Το νέο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή και η πρόσκληση υποβολής προτάσεων δράσεων

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2023 ELEVSIS Μυστήρια Μετάβασης
2023 ELEVSIS Μυστήρια Μετάβασης © Pinelopi Gerasimou

2023 ELEVSIS: Μυστήρια Μετάβασης: Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Ελευσίνα εγκαινιάζει τη νέα της εποχή. Η πόλη –και επίσημα πλέον– θα φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) το 2023, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Δημοτικής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας. Ο τίτλος με τον οποίο ξεκινά η ΠΠΕ την πορεία της προς το 2023 είναι: «2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης» («2023 Elevsis: Mysteries of Transition»).

2023 Ελευσίνα - Συνέντευξη Τύπου | 1.2.2021

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, παρουσιάστηκε η καινούργια οπτική ταυτότητα της πόλης και το νέο όραμα της Εταιρείας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ανοιχτό κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα- ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό- για συμμετοχή στα έργα και δράσεις της ΠΠΕ.

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την 1 Φεβρουαρίου 2021, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΠΕ Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΠΕ Μαρία Παναγίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός. Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sigbjørn Sandberg. Την εκδήλωση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπινθουράκης.

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης © Πηνελόπη Γερασίμου

Πρώτη μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέροντας ότι «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία διεθνούς προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και σημαντικών αλλαγών στην πόλη της Ελευσίνας, που μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι «η Ελευσίνα θα είναι μία από τις πρώτες πολιτιστικές πρωτεύουσες στη μετα-Covid εποχή, έχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και συμβάλλοντας στη μετεξέλιξη και αναγέννηση ενός θεσμού, που ξεκίνησε από την Ελλάδα».

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης © Γεράσιμος Δομένικος/Fos Photos

Τέλος, στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι «η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη υπεραξία, για τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολιτιστικές, και οικονομικές προοπτικές της Αττικής».

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sigbjørn Sandberg είπε πως «η Ελευσίνα ανταποκρίθηκε υπό αυτές τις απρόβλεπτες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ βλέπει τις προοπτικές που έχει η χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην πόλη της Ελευσίνας».

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου που καλωσόρισε το διαδικτυακό κοινό. Αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της πόλης της Ελευσίνας, από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή και τόνισε πως «το 2023 θα λειτουργήσει ως μέρος μιας ολόκληρης διαδικασίας αλλαγής της εικόνας της πόλης από εκείνη της βιομηχανικής ‘εργατούπολης’ με το εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό απόθεμα και το υποβαθμισμένο περιβάλλον σε μία πόλη με έμφαση στον πολιτισμό και τη νεανική επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία».

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, πήρε τον λόγο η Πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, αναφέροντας ότι «η Ελευσίνα ανήκει πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ρόλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να αφήσει μια γερή παρακαταθήκη πολιτισμού, ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, ώστε να γίνει η Ελευσίνα μόνιμος ευρωπαϊκός προορισμός». Σημείωσε, επίσης ότι «παρά τις δύσκολες μέρες που όλοι περνούν, προγραμματίζοντας τη μία στιγμή και αναιρώντας την άλλη, η ομάδα που συνθέτει το έμψυχο υλικό της Ελευσίνας αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους που δουλεύουν ενωμένοι, με αγάπη και σεβασμό για την πόλη, και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, με ποικιλία απόψεων, διακριτούς ρόλους, με κοινό, όμως, προσανατολισμό».

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης © Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/Fos Photos

Στη συνέχεια, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μαρία Παναγίδου, είπε πως «η πορεία προς τη διεκδίκηση της χρονικής μετατόπισης δεν ήταν εύκολη και χρειάστηκε προσπάθεια από όλους τους συμμετέχοντες φορείς». Επιπλέον, ανέφερε πως «για την επιτυχία του έργου είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, ένας άλλος βασικός στόχος του θεσμού», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτούς η διοργάνωση θα παραμείνει κενό γράμμα.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός © Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/Fos Photos

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης

Οι άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται το καινούργιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρουσιάστηκαν από τον νέο Γενικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινό. Εμπνεόμενη από την σπουδαία ιστορία της πόλης, η 2023 Elevsis στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Τα «Μυστήρια Μετάβασης» κινούνται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: τον Πολιτισμό, τον Άνθρωπο, την Πόλη και το Περιβάλλον. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι τρεις διακριτοί και διασυνδεδεμένοι κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία. Στους άξονες αυτούς αποτυπώνονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης παράλληλα με τις σημερινές προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσουν η Ελευσίνα και η Ευρώπη.

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis © Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/Fos Photos

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που παρουσίασε το νέο αφήγημα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η αλλαγή στη γραφή του ονόματος της εταιρείας βασίζεται «σε ένα κυρίαρχο είδος γραφής, όπου το λατινικό U αντικαθίσταται από το αρχαίο λατινικό V, το ανεστραμμένο ελληνικό Λ». Εξήγησε ότι έτσι, υπενθυμίζεται η συνύπαρξη του Άνω και του Κάτω κόσμου, κύριο χαρακτηριστικό της ελευσινιακής μυθολογίας. Ο διεθνής χαρακτήρας-στόχος της ΠΠΕ ενισχύεται από την επιλογή του V παρέχοντας μία παγκόσμια και αδιαμφισβήτητη πλέον ηχητική ταυτότητα της Ελευσίνας. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην αναγραφή του χρόνου όπου συνέβη το γεγονός (2023 AD), ενώ ακολουθεί το πού συνέβη: 2023 Elevsis.

Tέλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων νέων έργων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2022 και το 2023 και θα διαμορφώσουν το τελικό της καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η έναρξη υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερομένων ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021.

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis © Πηνελόπη Γερασίμου

Η Nέα Οπτική Ταυτότητα

Πηγή για την οπτική ταυτότητα της 2023 Elevsis, είναι το μείγμα των αντιθέσεων της Ελευσίνας που χαρακτηρίζει την ιστορία της πόλης. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ελευσίνα δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, να γίνεται κυτίο νέων ιδεών και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Μέσα από τη διαδρομή της Ιεράς Οδού, έμπνευσης και συμβόλου της 2023 Elevsis, σηματοδοτείται η μετάβαση στην έλευση, την ανάδυση, την υλοποίηση, τη γέννηση, την έγερση, τον ερχομό. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιλογή του κόκκινου, ως χρώματος της φωτιάς, των φουγάρων, του αίματος, των εργατικών κινημάτων, της ζωής μέσα από τον ερχομό της Περσεφόνης και της δύναμης των ανθρώπων της. 

2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης
2023 Elevsis: Μυστήρια Μετάβασης © Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/Fos Photos

InfoΗ έναρξη υποβολής των προτάσεων ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες και η φόρμα υποβολής των προτάσεων βρίσκονται ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χτίζω έναν Ουκρανό μέσα μου: Δείτε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Κατράκη σε πρώτη προβολή
Χτίζω έναν Ουκρανό μέσα μου: Δείτε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Κατράκη σε πρώτη προβολή

Η κατάσταση στην Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής και τα τραύματα που άφησε ο βίαιος εκτοπισμός στην ψυχή και στο σώμα των παιδιών και των ενηλίκων.

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Μαγαδασκάρη
Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα: Oι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ της Νατάσσας Μπλάτσιου γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και προβάλλεται στα ελληνικά φεστιβάλ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.