Πολιτισμος

Η Μόνα Λίζα «μετακομίζει» -Πώς θα γίνει η μεταφορά

Η μεταφορά του έργου θα γίνει πολύ προσεκτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
monalisa
Mona Lisa © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που βρίσκεται στην ίδια αίθουσα του Λούβρου εδώ και 14 χρόνια μετακομίζει απόψε το βράδυ.

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο χάρη στο αινιγματικό της χαμόγελο και για αυτό τον λόγο έχει τυπωθεί ακόμα και σε κούπες, τσάντες και μπλουζάκια. Το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι όμως που βρίσκεται στην ίδια αίθουσα του Λούβρου εδώ και 14 χρόνια μετακομίζει απόψε το βράδυ σε άλλο χώρο του μουσείου (Galerie Médicis) όπου θα βρίσκεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο λόγος της μετακόμισης είναι επειδή η αίθουσα που φιλοξενούσε μέχρι σήμερα τη Μόνα Λίζα ανακαινίζεται. Αν και το διάσημο έργο όμως δεν θα μεταφερθεί για λίγα μόνο μέτρα, η επιχείρηση που θα στηθεί έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή. Για αυτό τον λόγο το Μουσείο του Λούβρου αποφάσισε να μετακινήσει τη Μόνα Λίζα μετά το κλείσιμο επειδή στον χώρο δεν θα βρίσκονται επισκέπτες.

Όπως εξηγεί στο BBC η Κατριόνα Πίρσον, διευθύντρια εκθέσεων στο μουσείο Ashmolean του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η μεταφορά του έργου θα γίνει πολύ προσεκτικά και οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το πόσο θα μετακινήσουν το έργο τέχνης. Σύμφωνα με την ίδια και ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς θα είναι αν είναι δυνατό ο ελάχιστος. Παράλληλα, θα προηγηθεί μία δοκιμαστική διαδρομή με ένα κομμάτι ξύλου που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και σχήμα με τον πίνακα.

«Αυτό είναι κάτι που κάνουμε ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλο πίνακα, που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει από πόρτες ή ασανσέρ», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι ένας ακόμα λόγος της δοκιμαστικής διαδρομής είναι για να ελέγξουν αν οι γωνίες είναι πιο κλειστές από ό,τι πιστεύουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ