Πολιτισμος

Επιλογές 461

«Οδός Σταδίου» Ένα εικαστικό αφιέρωμα με σημείο αναφοράς έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Αθήνας

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 461
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55654-121790.jpg

«Οδός Σταδίου» 

Ένα εικαστικό αφιέρωμα με σημείο αναφοράς έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Αθήνας καταγράφει τα ανεξίτηλα σημάδια από ανθρώπους και από ιστορικά γεγονότα στα νεοκλασικά κτίρια, τα μουσεία, τους ηρωικούς ανδριάντες, τις πλατείες και τα καφενεία της οδού. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

Συμμετέχουν: Αλ. Βερούκας, Φ. Παρασκευουδάκης (φωτό), Π. Χαμπίδης κ.ά.

Ως 5/1, IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210 3217917


n

Ήταν κάποτε

Πέντε δύσκολα, σκληρά, αλλόκοτα, παραδοσιακά παραμύθια, αφού έκαναν το γύρο την Ελλάδας, «ζωντανεύουν» στο Επί Κολωνώ για να θυμίσουν πώς «ήταν κάποτε...». Από την Ομάδα «Χ-αίρεται».

Κείμ.: Χρ. Πίτσας, Στ. Χλιαράς, Β. Χρήστου. Παίζουν: Χρ. Πίτσας, Π. Σπυρόπουλος, Β. Χρήστου.

Έως 30/1, Τετ. 21.15, Πέμ. 19.00, €10, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067


n

Μύθοι του Αισώπου

Ορχηστρικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τραγουδιστές και αφηγητή, τους μύθους να ζωντανεύουν από θέατρο σκιών και τη συνάντηση του Αισώπου με τον Καραγκιόζη, ώστε ως ενιαίο πρόσωπο πια να διηγείται επεισόδια από τη ζωή του.

4-8/12, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800


n

Art For Amnesty

37 φοιτητές της ΑΣΚΤ δημιούργησαν έργα με στόχο την ενίσχυση της Διεθνούς Αμνηστίας. Από τη φτώχεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέχρι τη βία και τη θανατική ποινή, ο θεματικός τους άξονας «σχολιάζει» κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν. Επιμελητής έκθεσης: Άγγελος Αντωνόπουλος. H A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

5-8/12, CAMP, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ. Κοτζιά, 210 3247679


n

Μυρτώ Παπαθανασίου

Άριες δωματίου και τραγούδια των Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Βέρντι και Ροσίνι ερμηνεύει η σοπράνο, αποδέκτης του βραβείου «Μαρία Κάλλας - Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης του 2012», συνοδεία του πιανίστα Χαράλαμπου Αγγελόπουλου. Είναι το πρώτο ρεσιτάλ της σειράς «Lied: Φωνή και πιάνο».

11/12, 20.30, ΜΜΑ (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος), 210 7282333, www.megaron.gr


n

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ

Aegean Docs

Για τέσσερα βράδια στο Αιγαίο (8-11/12) θα πνέουν ισχυροί άνεμοι της κλίμακας Όσκαρ, χάρη στα βραβευμένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ Aegean Docs.

Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ παραγωγός είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ». Χάρη στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, οι προβολές και οι συζητήσεις θα μεταδίδονται ζωντανά –σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας– στα νησιά Χίος, Λήμνος, Σάμος, αλλά και στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου στη Σύρο, την Ικαρία και τη Ρόδο.

Με το βραβείο Όσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ έρχεται το «Ψάχνοντας τον Sugarman» του Σουηδού Malik Bendjelloul, ενώ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «5 Βroken Cameras» που προέκυψε από την ισραηλινό-παλαιστινιακή συμμαχία των Emad Burnat & Guy Davidi (τιμήθηκε με EMMY και ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ το 2013). Δύο ταινίες του φεστιβάλ είναι υποψήφιες για τα Όσκαρ του 2014: «The Second Meeting» του Σέρβου σκηνοθέτη Zeljko Mirkovic και το «More Than Honey» του σκηνοθέτη Markus Imhoof από τη Γερμανία.

Την προτίμηση του κοινού θα διεκδικήσουν ακόμα δύο ταινίες με κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις: «Ι Am Breathing» των Emma Davie, Morag Mckinnon (Μεγ. Βρετανία, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας BAFTA 2013) και «Blood Brother» του Steve Hoover (ΗΠΑ, Βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance 2013).

Δίπλα σε αυτές τις σπουδαίες διεθνείς παραγωγές στέκονται οι ελληνικές δημιουργίες: «Ένα βήμα μπροστά» του Δημ. Αθυρίδη, «Little Land» του Ν. Νταγιαντά, «Δημοκρατία, Ο δρόμος του σταυρού» του Μ. Γκαστίν, «Πάρβας - Άγονη Γραμμή» και το «100» του Γερ. Ρήγα, «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως - Sugar Town» του Κ. Τσακίρη και τα πολυβραβευμένα «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασ. Λουλέ και η «Μακρόνησος» του Η. Γιαννακάκη.

«Μας ενδιαφέρουν ταινίες όπου η Ιστορία έχει κεφαλαίο Γιώτα» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κώστας Σπυρόπουλος, προσθέτοντας «αλλά και οι ιστορίες των απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων, των προσώπων και των συλλογικών υποκειμένων. Το Φεστιβάλ αντικρίζει την Ιστορία όχι ακαδημαϊκά και στατικά, όχι ως εξιστόρηση των ηγετών και των πολέμων, αλλά ως το βλέμμα του σημερινού ανθρώπου στο παρελθόν και το παρόν σε όλες τις δραστηριότητές του. Το φεστιβάλ έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να πετύχει και να καθιερωθεί. Από την πρώτη διοργάνωση συγκεντρώνουμε σπουδαίες και πολυβραβευμένες ταινίες όχι μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και στο IDFA-Amsterdam, στο Sheffield DocFest, στο Sundance, αλλά και ταινίες υποψήφιες για Oscar. Το Aegean Docs έχει επιπλέον το προνόμιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ώστε, αφενός, οι προβολές να μη μένουν ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά να οδηγούν στη γνώση μέσα από τη συγκίνηση και, αφετέρου, να αναδεικνύεται ο κεντρικός πολιτιστικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ευρύτερη περιοχή».

Δείτε περισσότερα για τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν και το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.aegeandocs.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ