- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία
Πώς υποδέχθηκε τους βραβευμένους συγγραφείς η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 (που καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 και του 2015) απονεμήθηκαν στις 7/3, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Υποδεχόμενη τους βραβευμένους συγγραφείς, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε πως τα βραβεία είναι ενδεικτικά της συγγραφικής δύναμης και πολυφωνίας που εκδηλώνεται στο πεδίο, τόσο της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου: «Οι πνευματικές μας δυνάμεις ανταποκρίνονται με γόνιμο τρόπο στο δημιουργικό έναυσμα της "κρίσης", αποτυπώνοντας μια κοινωνία στο μεταίχμιο της ανανέωσής της. Ο ζωντανός διάλογος που εκπορεύεται από τη λογοτεχνία και το θέατρο δίνει σχήματα στα ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν και διαμορφώνει τις σχετικές απαντήσεις. Η επιλογή των νικητών ήταν δύσκολη και προβλημάτισε ευχάριστα τα μέλη των κριτικών επιτροπών. Στόχος μας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να δώσουμε στον θεσμό των κρατικών βραβείων ένα μέρος από την ενάργειά του, παράλληλα με τον ορισμό των μελών νέων επιτροπών. Η Απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων θα επανέλθει στην αμέσως επόμενη χρονιά από το έτος έκδοσης των βιβλίων. Παράλληλα σχεδιάζουμε καινοτομίες με βάση τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ομάδα εργασίας για το βιβλίο την οποία έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού».
Η υπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά της στους βραβευμένους και ευχήθηκε τα καλύτερα για τη συνέχιση του έργου τους, μιλώντας και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει το υπουργείο σε σχέση με το θέατρο: από την επανενεργοποίηση των επιχορηγήσεων, το άνοιγμα ειδικού σχετικού λογαριασμού στον κρατικό προϋπολογισμό και την υποστήριξη νέων θεατρικών σχημάτων μέχρι τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, την προώθηση της έρευνας για το αρχαίο δράμα, την οριστική λύση για την εγκατάσταση του Θεατρικού Μουσείου και τη θεατρική και μουσική συνεργασία με την Κίνα και την Ιταλία.
«Όσοι έλαβαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας μέρος στη διαδικασία των κρίσεων, έκαναν μεγάλη προσπάθεια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» παρατήρησε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2015 και το 2016, συμπληρώνοντας ότι έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την εισδοχή νέων μελών στις τάξεις των επιτροπών.
Οι συγγραφείς που βραβεύθηκαν
Παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2015, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, που δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας να παραστεί στην τελετή της απονομής, το αφιέρωσε στους «πατέρες της διηγηματογραφίας μας παράδοσης, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και παραμυθίας». Παραλαμβάνοντας το ίδιο βραβείο για το 2016, ο Βασίλης Βασιλικός ζήτησε «να προχωρήσουμε μπροστά με τα βραβεία», συμβάλλοντας στην ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Τα Λογοτεχνικά Βραβεία (μυθιστόρημα, διήγημα-νουβέλα, ποίηση, δοκίμιο-κριτική, μαρτυρία-βιογραφία-χρονικό-ταξιδιωτική λογοτεχνία και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι) για το 2015 έλαβαν οι Χρήστος Χωμενίδης, Ανδρέας Μήτσου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, Νίκος Μπακουνάκης, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπενβενίστε. Τα Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2016 έλαβαν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ηλίας Παπαμόσχος, Δημήτρης Αγγελής, Σοφία Κολοτούρου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Βέης, Σοφία Νικολαϊδου, Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστος Κολτσίδας. Απονεμήθηκαν επίσης για τις δύο χρονιές τα Βραβεία Απόδοσης, Μετάφρασης, Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά και Βιβλίου για Ευαίσθητα Κοινωνικά Θέματα. Απονεμήθηκαν ακόμα τιμητικές διακρίσεις σε περιοδικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Από την Επίδαυρο μέχρι τη Χαλκιδική και από τη Σύρο μέχρι τα Χανιά, όλες οι διοργανώσεις για το 2026
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Πρόκειται για χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο που αποτυπώνει - μαζί με άλλα κτίρια - την παλαιά εικόνα της οδού Σταδίου
Από τις φτωχογειτονιές της Ουγκάντα, στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου
Κορυφαίοι επιστήμονες και στοχαστές συναντώνται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών από 27 έως 30 Αυγούστου
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στις αίθουσες
Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Μάνος Μαστοράκης, με βαθιά αγάπη για την κεραμική και τη Σύρο
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα πρωτότυπο μοντέλο 20 ιντσών ενός starfighter X-wing
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το φεστιβάλ που συνδυάζει τη μουσική εμπειρία, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και τη βιωματική συμμετοχή του κοινού.
Ο συγγραφέας που έτρωγε σκυλοτροφές, μιλούσε με τον Θεό, και πέθανε λίγο πριν γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο
Tόνισε πως το μοτίβο από το 2014 της μιας ταινίας ανά τρία χρόνια (Interstellar, Dunkirk, Tenet, Oppenheimer) θα συνεχιστεί
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.