Πολιτισμος

Θα ψηφιοποιηθεί η βιβλιοθήκη του Βατικανού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36330-78874.jpg

Διευθετήθηκαν χθες οι εκκρεμότητες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού, η οποία είχε εξαγγελθεί από τον προηγούμενο Απρίλιο. Η ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης θα διευκολύνει την πρόσβαση των μελετητών στις πηγές της, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες και πολύτιμες, όπως για παράδειγμα η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, το πρώτο βιβλίο που παράχθηκε με μηχανική εκτύπωση το 1455.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει τρία χρόνια και κατά τη διάρκειά της θα ψηφιοποιηθούν όλα τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης και όλα τα τυπωμένα βιβλία που χρονολογούνται από το 1501, ενώ η δεύτερη προβλέπεται να διαρκέσει έξι χρόνια. Στο τέλος του πρότζεκτ θα είναι ψηφιοποιημένο το σύνολο του υλικού της Βιβλιοθήκης, καταλαμβάνοντας αποθηκευτικό χώρο 2,8 Petabytes που αντιστοιχούν σε 2,8 εκατομμύρια Terrabytes. Το πρότζεκτ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Polonsky.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.