Πολιτισμος

Το Εθνικό απαντά στις αντιδράσεις γύρω από το «έργο» του Ξηρού

Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει… Είναι χώρος διαλόγου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318354-626888.jpg

Η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου στηρίζει την σκηνοθέτιδα της Πειραματικής Σκηνής για την επιλογή της να ανεβάσει παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Στη σχετική ανακοίνωση το Εθνικό Θέατρο εξηγεί:

«-Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής- με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η "Ισορροπία του Nash" που παρουσιάζεται από 15 έως 31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που "παίρνουν μαζί τους" οι θεατές της παράστασης.

Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους "Δίκαιους" του Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.

Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει, αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου. Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού».

Η παράσταση «Η ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται στην πειραματική σκηνή του Εθνικού στο REX.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ