Πολιτισμος

Επιλογές 347

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ «Αν δεν μου προσφέρουν και εμένα κάτι θα ορμήξω στον μπουφέ!»

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 347
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14392-32223.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
«Αν δεν μου προσφέρουν και εμένα κάτι θα ορμήξω στον μπουφέ!»Τι άλλο θα μπορούσε να σκέφτεται ο σκυλάκος στο στιγμιότυπο που συνέλαβε ο φακός του Ανδρέα Σχοινά; Φωτογραφίες που σε αφήνουν να πλάθεις τις δικές σου παράλληλες ιστορίες παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος». Δύο ασπρόμαυρες ατομικές εκθέσεις των Βασίλη Ραγουζαρίδη και Ανδρέα Σχοινά και δύο έγχρωμες των Βασίλη Γεροντάκου και Άγγελου Μίχα.

Έως 12/6, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, 210 3671.000


image

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτός από art director στο χώρο της διαφήμισης ο Θεσσαλονικιός Σάκης Παπαγιάννης, δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που βρίσκει στο φυσικό τους χώρο (ναυπηγεία, εργοστάσια κ.ά. για να τα «εγκαταστήσει» σε πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις με έντονο το στοιχείο της καθημερινής ζωής.

23/5 - 15/6, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 210 3418.597


image

DRAWING STORIES 2

Στην απαρχή του κόσμου ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας. Στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία ποια είναι η θέση της αφήγησης; 26 καλλιτέχνες (Φίλιππος Θεοδωρίδης, Φρύνη Μουζακίτου κ.ά.) από  Ελλάδα και Κύπρο αφηγούνται με μολύβι και μελάνι τις ιστορίες τους. Επιμέλεια: Μis(s) group.

Ως 2/7, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, 210 6439.466


image

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Επί 18 ημέρες τα βλέμματα του κόσμου ήταν κολλημένα στην πλατεία Ταχρίρ. Με τα γεγονότα ακόμα νωπά, η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει μια συνταρακτική έκθεση με φωτογραφίες 45 Αιγυπτίων καλλιτεχνών, οι οποίοι την ώρα που φωτογράφιζαν έβλεπαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά.

Ως 15/6, Μασσαλίας 22, 210 3680.900


Μη χάσεις

Σεμινάρια υποκριτικής. O Ανδρέας Μανωλικάκης, πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, θα διδάξει στην Αθήνα σεμινάριο υποκριτικής βασισμένο στο «Σύστημα» του Στανισλάφσκι και τη «Μέθοδο» του Actors Studio.

4-23/7 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη. Συμμετοχές στο 694 2514609 ως τις 27/5.

1ο Tango Nuevo Marathon: Τριήμερο tango πάρτι –η φρενίτιδα δε λέει να κοπάσει– με shows από ζευγάρια νέας γενιάς χορευτών τάνγκο, video-προβολές και live – βλ. τους Τanghetto, ένα από τα πιο δυνατά συγκροτήματα ηλεκτρονικής τάνγκο στο Μπουένος Άιρες.

27-29/5, The Dance Club, Παναγή Τσαλδάρη 16-20 (μετρό Άγ. Αντώνιος).

Charlie Le Mindu: Ώρα να δούμε από κοντά τις απερίγραπτες περούκες και τα αξεσουάρ του πολυσυζητημένου δημιουργού.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (έως 29/7, Σίνα 31), στο πλαίσιο της έκθεσης «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα (Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς).


image

Αρχιτεκτονική:  Το παλιό και το  καινούργιο

Σειρά εκδηλώσεων για τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στα παλιά κτίρια, με στόχο την ευαισθητοποίηση του αρχιτεκτονικού χώρου αλλά και των κατοίκων της Αθήνας. Δες τις εκθέσεις «Προσφυγικές πολυκατοικίες Λ. Αλεξάνδρας - Μία σύγχρονη άποψη» (με προτάσεις επανάχρησης του συγκροτήματος των προσφυγικών) και «Μνήμες στο φως» (παρουσίαση αρχιτεκτονικής φωτογραφίας με θέμα τα προσφυγικά) και δήλωσε συμμετοχή για να παρακολουθήσεις το διήμερο συνέδριο «Το παλιό και το καινούργιο: διάλογοι», όπου συνομιλούν αρχιτέκτονες, καθηγητές του ΕΜΠ, κοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι και εικαστικοί, για τις σχέσεις του νέου και του παλιού όχι μόνο στην αρχιτεκτονική αλλά και στην τέχνη, την κοινωνία και τη ζωή. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ που, γιορτάζοντας τα 40 του χρόνια, εγκαινιάζει το νέο του campus (Ευελπίδων 11, Πεδίον Άρεως).

Διάρκεια εκθέσεων έως 10/6, στην AKTO Gallery. Πληροφορίες: 210 5230.130, www.akto.gr. Χορηγός επικοινωνίας και η ATHENS VOICE. 


image

O PIERRE CARDIN  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έστειλε τη μόδα σε φουτουριστικό ταξίδι, λάνσαρε από αρώματα μέχρι αυτοκίνητα και το 1970 δημιούργησε το Espace Pierre Cardin, έναν εκθεσιακό χώρο συνώνυμο της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Στις 23/5 στις 12.30 ο ευφυής σχεδιαστής θα δώσει μια ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο (σε οργάνωση του «Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών»), ενώ την ίδια ημέρα στις 20.30 η Εθνική Λυρική Σκηνή θα φιλοξενήσει την παράσταση «Casanova - Έρωτες και Ίντριγκες στη Βενετία» σε δική του σκηνοθεσία και κοστούμια. Την  εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Προξενείο Ακτής Ελεφαντοστού και η Μ.Κ.Ο. «Ελληνική Δράση Αφρικής» στην οποία και θα δοθούν τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Εισιτήρια για την παράσταση: 210 7212.375, 210 3625.516 & 45, 210 9220.085


image

Το Δώδεκα

Φιλοσοφικό και Εικαστικό Εργαστήρι Συνειδησιακής Αγωγής που προτείνει την ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων πληρότητας και ισορροπίας στην καθημερινότητα (και) μέσα από την τέχνη και το σχέδιο, όπως αναφέρει η ιδρύτρια του νέου αυτού χώρου Δήμητρα Βιβέλη, practicing artist και σύμβουλος συνειδησιακής αγωγής. Στο Δώδεκα μπορούν να απευθύνονται και άνθρωποι με προβλήματα εθισμού, κατάθλιψης, φοβιών, άγχους, μειωμένης αυτοπεποίθησης. Επίσης, ομαδικά σεμινάρια συνειδητής χρήσης του χρώματος προσφέρονται σε συνεργασία με το καφέ εστιατόριο ΧρώμαChroma (Καρ. Σερβίας & Λέκκα 8, Σύνταγμα).

Το Δώδεκα, Μπουκουβάλα 2, Λυκαβηττός, 694 4144958, www.tododeka.gr

epiloges@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ