- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Renzo Piano: «Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο» (εικόνες)
Ο μεγάλος Ιταλός αρχιτέκτονας μιλά για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φαληρικό Όρμο έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα ο Ιταλός αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να έχει παραδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2012.
« Είναι πολύ σημαντική η βιωσιμότητα της κατασκευής. Έχουμε εμπνευστεί από τη βιωσιμότητα για να σχεδιάσουμε το έργο», είπε μεταξύ άλλων, ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας. Και πρόσθεσε: Σε αυτή τη χώρα και στη Μεσόγειο όλα πρέπει να είναι βιώσιμα. Σήμερα, πρέπει να απαντήσουμε σε μια μεγάλη πρόκληση. Η αρχιτεκτονική χρειάζεται μια νέα γλώσσα, που θα εκφράζει την ευθραυστότητα και την ευαισθησία της Γης και του περιβάλλοντος. Ο κάθε αιώνας πρέπει να εκφράζει κάτι και να εφεύρει κάτι σύμφωνα με τις ανάγκες. Σήμερα, το περιβάλλον και η Γη είναι ευαίσθητα και εύθραυστα και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και σε πρακτικό επίπεδο με πραγματισμό και σε τεχνολογικό επίπεδο και κυρίως ως πολιτισμό, ως έκφραση. Αυτό το στέγαστρο που στην ουσία είναι σαν ένα ιπτάμενο χαλί, θα συλλέγει τις ακτίνες του ήλιου και θα αιωρείται με έναν τέτοιο τρόπο που θα εκφράζει αυτή τη γλώσσα».
«Η αρχική ιδέα ήταν να μπορέσει ο κόσμος να έχει αυτή τη θέα μέσα από ένα βιώσιμο έργο… Η ομορφιά μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο. Όχι όλους μαζί, αλλά έναν έναν», είπε στη συνέχεια ο Renzo Piano.
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Το ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ως μια ιδέα που έκρυβε μέσα της όνειρα, ελπίδα και επιθυμίες για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης, λειτουργίας, πρόσβασης και σχέσεων του έργου με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία, αποτελεί ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του ΚΠΙΣΝ. Μέσα σε λίγα χρόνια, το όνειρό του έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το έργο θα προσεγγίσει τους μελλοντικούς του επισκέπτες. Βιώσιμο με την ευρύτερη έννοια, γεμάτο ζωή και αισιοδοξία, ελπίζουμε πως το ΚΠΙΣΝ θα είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση ενός τόπου που αλλάζει».
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.