Περιβαλλον

Βούλα Τσέτση: Μια Ελληνίδα στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής

«Ως Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η βασική μας πολιτική είναι να ενοποιήσουμε την πολιτική μας οικογένεια, να ενισχύσουμε τους πολιτικούς μας εταίρους και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η Βούλα Τσέτση

Συνέντευξη με τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρ. Κοινοβούλιο, για τις διεργασίες στον ελληνικό «πράσινο χώρο».

Με εμβρίθεια στο βλέμμα και με μειλίχια φωνή απαντά παραχρήμα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Με την ευγένεια που τη χαρακτηρίζει και την γλυκύτητα στους τρόπους απαντά χωρίς περιστροφές και για τις διεργασίες στον ελληνικό «πράσινο χώρο». Στον πολιτικό χώρο από τον οποίο ξεκίνησε και η ίδια για να βρεθεί στην καρδιά των πολιτικών ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ο λόγος για την περήφανη Ηπειρώτισσα, Βούλα Τσέτση, τη Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών βρεθήκατε στο πλευρό της υποψήφιας καγκελαρίου Αναλένας Μπέρμποκ. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας αλλά και την εκτίμησή σας για την κυβέρνηση που θα προκύψει στη Γερμανία αφού όλα δείχνουν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετέχουν.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων, η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το σύνολο της «Πράσινης Οικογένειας», υποστήριξαν πλήρως την υποψηφιότητα της Annalena Baerbock για την καγκελαρία της Γερμανίας. Oι φίλοι μας στη Γερμανίαέχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και μια φιλόδοξη εκστρατεία για την Πράσινη Οικονομία, θέτοντας το ζήτημα του Κλίματος στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Είμαστε ενωμένοι και διατηρούμε κοινές αντιλήψεις για την υποψηφιότητά της. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν έχει μόνο μεγάλη σημασία για την πολιτική μας οικογένεια και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο μέλλον, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης συνολικά.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα, σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού  συνασπισμού στη Γερμανία. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: ότι οι Γερμανοί Πράσινοι θα επιμείνουν σθεναρά σε κάθε συνασπισμό για μια φιλόδοξη πορεία προς την κοινωνική και οικολογική μετάβαση. Θα θέσουν με έμφαση, την ανάγκη καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, της επικείμενης μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης. Παράλληλα δε, θα επιμείνουν σε πραγματικές κοινωνικές αλλαγές και θα ασκήσουν πίεση για μια γερμανική κυβέρνηση που θα τάσσεται υπέρ της πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τόσο για ευρωπαϊκές πράσινες επενδύσεις, όσο και για την κοινή ανθρωπιστική υποχρέωση υποδοχής των προσφύγων, με αξιοπρέπεια και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν την Αθήνα επισκεφτήκατε το Μιλάνο για να υποστηρίξετε τον υποψήφιο δήμαρχο Giuseppe Salla, ο οποίος και εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Λέγεται ότι αυτή η νίκη οφείλετε εν πολλοίς σε εσάς. Να υποθέσουμε ότι η επίσκεψή σας στην Αθήνα έχει αντίστοιχο σκοπό, αφού φαίνεται ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές;
Το πρόσφατο ταξίδι μας στο Μιλάνο συνδέθηκε με την προ-COP26, τις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της επόμενης εσωτερικής διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκόβη. Ήταν σημαντικό για εμάς, τα πράσινα κόμματα, να είμαστε παρόντες και να πιέσουμε για πιο φιλόδοξα και πιο συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Το ταξίδι αυτό συνέπεσε με τις τοπικές εκλογές του Μιλάνου, στις οποίες ο Δήμαρχος Beppe Sala γιόρτασε μια μεγάλη επιτυχία… την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων και εγώ προσωπικά ήρθαμε σε στενή επαφή με το ιταλικό Κόμμα των Πρασίνων, τον Δήμαρχο Beppe Sala και άλλους πολιτικούς παράγοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Λόγω αυτής της συνεργασίας, ο Δήμαρχος Beppe Sala υπέγραψε την διακήρυξη των πράσινων αξιών και προτεραιοτήτων του EΠK, η οποία αποτελεί σαφή δέσμευση για την περαιτέρω προώθηση των βέλτιστων πρακτικών των πράσινων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που έχουν εκλεγεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα, για να προχωρήσουν περαιτέρω και να ενισχύσουν το Πράσινο Κίνημα σε εθνικό επίπεδο.
Η επίσκεψή μας στην Αθήνα εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, για να συζητήσουμε με τους εταίρους μας του Νότου, πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την πολιτική μας παρουσία στις χώρες αυτές. 

Στην Ελλάδα ο πράσινος χώρος είναι κατακερματισμένος. Πιθανόν σε αυτό να οφείλεται και η εκλογική αποτυχία. Κατά τη γνώμη σας τι φταίει και δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους; Είναι ιδεολογικές διαφορές ή προσωπικές επιδιώξεις;
Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα συχνά στερούνται τη θεμελιώδη ικανότητα και κυρίως  βούληση να κατανοήσουν την ουσία μιας Πράσινης Πολιτικής για το Κλίμα. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει δημοσίως ότι η Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της, η ΕΕ εξακολουθεί να επιδοτεί τη μεγάλη γεωργική βιομηχανία, η οποία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το κλίμα.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να επιδοτεί ορισμένα ορυκτά καύσιμα και άλλες επενδύσεις που επιβαρύνουν, ενώ εμμένει σε μια εμπορική πολιτική, η οποία συνεχίζει να μην έχει σαφείς πράσινους στόχους. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός της πράσινης πολιτικής οικογένειας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ως προς την ουσία, όσον αφορά τις βασικές μας πολιτικές, αλλά μάλλον ως προς τη στρατηγική. Και ορισμένες φορές σχετίζεται με προσωπικές βλέψεις και προσδοκίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί το πράσινο κύμα στη χώρα μας και να δημιουργηθεί μια αυτόνομη πολιτική εναλλακτική λύση μετατοπίζοντας την τρέχουσα πρακτική σε ένα πιο βιώσιμο, οικολογικό και κοινωνικό μοντέλο. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ένα παράδειγμα: Η συνεχιζόμενη «ενεργειακή φτώχεια» στην Ελλάδα, φαινόμενο που σήμερα αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι πολίτες, είναι ανεπίτρεπτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στοχευμένα κοινωνικά δίκαια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Εάν στις επόμενες εκλογές τα ελληνικά πράσινα κόμματα καταγράψουν άλλη μια εκλογική αποτυχία, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα αναζητήσουν συνεργασίες με άλλα ελληνικά κόμματα;
Ως Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η βασική μας πολιτική είναι να ενοποιήσουμε την πολιτική μας οικογένεια, να ενισχύσουμε τους πολιτικούς μας εταίρους και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει βούληση στους κόλπους των βασικών παραγόντων, να αφήσουμε πίσω τη διαίρεση του παρελθόντος και να κοιτάξουμε μπροστά, μιλώντας με μία πολιτική φωνή. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Βούλα Τσέτση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ