- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Θα «σκίσει μνημόνια» κι ο Μελανσόν;
Δεν μπορεί να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές. Μπορεί ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, απαιτήσει να συγκατοικήσει με τον Μακρόν στη διακυβέρνηση της Γαλλίας
Ζαν Λυκ Μελανσόν: Η ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές, ο λαϊκισμός, τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το φάντασμα του λαϊκισμού πλανιέται πάνω από τη Γαλλία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενθαρρυμένος από την «προεδρική» του επίδοση, επιδιώκει να αποτρέψει την αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού του επανεκλεγέντος Προέδρου, διακηρύσσοντας ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, συγκατοικώντας στην εξουσία με τον Μακρόν. Το βασικό του όπλο είναι ένας χείμαρρος προεκλογικών υποσχέσεων προς πάσα κατεύθυνση - μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - που ο ίδιος υπολογίζει σε «επιπλέον 250 δισ. για να ανασάνει ο λαός». Η υλοποίηση μιας τέτοιας δέσμευσης θα οδηγούσε τη Γαλλία σε πτώχευση και λιτότητα αλλά προκειμένου να μοιραστεί την εξουσία «Γαλλία πυρί μειχθήτω»!
Ο μόνος φόβος του λαϊκιστή ηγέτη ολόκληρης πλέον της Αριστεράς -μια και οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές που είχαν απορρίψει το πρόγραμμά του στις προεδρικές εκλογές έσπευσαν τώρα να το υιοθετήσουν καιροσκοπικά- είναι να μην θεωρηθεί ως ένας Γάλλος Τσίπρας. Η αλήθεια είναι ότι τον φόβο αυτό προσπάθησε να τον εξορκίσει ήδη από το 2018 ο Μελανσόν λέγοντας «Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως, αν εγώ αναλάβω την εξουσία, θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας». Αλλά μήπως τα ίδια δεν έλεγαν και οι Podemos όταν ο πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε το δικό του μνημόνιο και τελικά οδηγήθηκαν κι αυτοί στην σταδιακή εξαύλωση;
Μπορεί η Γαλλία να μην έχει υπογράψει μνημόνιο, ώστε να αναγκαστεί ο Μελανσόν να δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα το σκίσει, έχει ωστόσο προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αν υπάρξουν αντιρρήσεις στα μέτρα του προγράμματός του. Άλλωστε, «Ανυπακοή» είναι το σύνθημά του. Αυτό ήταν και το σύνθημα των Γάλλων «αγανακτισμένων», των κίτρινων γιλέκων, τους οποίους έσπευσε να επαινέσει και να ενθαρρύνει από την πρώτη τους εμφάνιση ο Μελανσόν κι ας χρωματίστηκαν, τα μισά περίπου από αυτά, μαύρα στην κάλπη της Λε Πεν. Η παρότρυνση προς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Ακροδεξιά υποψήφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν είχε σαν στόχο παρά το άνοιγμα του δικού του δρόμου προς την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές.
Ξέρει πολύ καλά ο Μελανσόν ότι δεν μπορεί να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές. Μπορεί ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, να στερήσει την αυτοδυναμία από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό και να απαιτήσει να συγκατοικήσει με τον Μακρόν στη διακυβέρνηση της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ας αναλογιστούμε, και πρώτοι απ’ όλους οι Γάλλοι ψηφοφόροι, τι θα σήμαινε στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες μιας παράνομης ρωσικής εισβολής στην καρδιά της Ευρώπης, να βρεθεί στην πρωθυπουργία της χώρας ένας αντιευρωπαϊστής - φιλοπουτινικός λαϊκιστής. Γι’ ακόμα μια φορά, μέσα σε λίγες μέρες, οι Γάλλοι καλούνται να δώσουν ξανά τη μάχη της Ευρώπης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ζητά θεσμική διαφάνεια για υπόθεση εθνικής ασφάλειας
Καταγγελία του υπουργού Υγείας για παρέμβαση ΜΚΟ σε κλινική της Χίου και απόπειρα καθοδήγησης μεταναστών στο ΕΣΥ ΑΕ
Δεν καταργούνται Πανελλαδικές και ΕΒΕ
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελληνοτουρκικά, άμυνα, ενέργεια, ευρωατλαντικές σχέσεις και το ναυάγιο στη Χίο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει λύσεις άμεσης εφαρμογής για αξιόπιστες μετακινήσεις
Η πελατειακή εφαρμογή και οι ειδικότητες ως άλλοθι
Η βουλευτής της ΝΔ προσέφυγε στον πρόεδρο της Βουλής, επικαλούμενη υβριστικές και συκοφαντικές πρακτικές
Τι προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου
Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν διπλώματα, ενώ κάθε σχολείο έλαβε ειδική τιμητική πλακέτα
Αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Εντάσσονται σε ευνοϊκότερη ρύθμιση μετά την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με πλειοψηφία 35 υπερ και 12 κατά
Μια συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ, την ηθική, τη χώρα, το παρελθόν και το μέλλον. Μια εξομολόγηση για αδυναμίες, λάθη και πολύτιμες εμπειρίες.
Μόνη διαφορά των δύο χωρών είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Οικογενειακό Συμβόλαιο
H «Διαύγεια», το πρόβλημα και το διακύβευμα
«Η ελληνική αριστερά αρέσκεται να αμφισβητεί και να στοχοποιεί το Λιμενικό» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης
Από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός μίλησε για απασχόληση, κοινωνικό κράτος, ΕΣΥ και επιστροφή νέων
Στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «The Sea Unites» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.