Πολιτικη & Οικονομια

Yπεγράφη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Σε επιστολή σημειώνεται και η δέσμευση των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Δένδιας υπογράφει μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας
Στέιτ Ντιπάρτμεντ ©EPA Pool

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έβαλαν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ την συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του, που ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της, την Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για τον Στρατηγικό Διάλογο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας έχει έναν συμβολικό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις στον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι και οι δύο είναι αποφασισμένα κράτη για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει casus belli (αιτία πολέμου) αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τη διπλωματία και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας μας, αλλά και στη βελτίωση του ΝΑΤΟ» ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα πραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ο στρατηγικός διάλογος «είναι ένα σήμα της κοινής μας δέσμευσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» και πρόσθεσε ότι μαζί με την Ελλάδα οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν μια ακόμα πιο ισχυρή δύναμη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας για τις βορειοατλαντικές σχέσεις και αξιόπιστο σύμμαχο για τις ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε την χώρα μας εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής πρέσβη της Αυστραλίας στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στην κοινή τους προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού. Το συγκεκριμένο τετ α τετ έγινε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αυστραλό ομόλογό του.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ