- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι παθογένειες της ψηφοθηρίας και της μικροπολιτικής
Οι κυβερνητικοί ακολουθούν τη γνώριμη μέθοδο της στήριξης των προωθούμενων αποφάσεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν ιδιαίτερες μάχες για την υλοποίησή τους
Σχόλιο για τους κυβερνητικούς και τη στάση τους απέναντι στους αντιεμβολιαστές, στα θέματα Παιδείας, Εργασίας, Ενέργειας, και την ψηφοθηρία
Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές ακούμε «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα». Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά την εξέλιξη μιας δύσκολης φάσης. Και προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα, επιλέγεται η πιο ανώδυνη κίνηση.
Τηρουμένων των αναλογών, κάτι τέτοιο παρατηρείται και στην προσωπική και δημόσια ζωή. Αρκετά συχνά, κάποιοι προτιμούν να μη μιλούν ευθέως, αλλά διά της τεθλασμένης. Κάπως έτσι η θολή και αμφίσημη συμπεριφορά τους γίνεται στάση ζωής.
Μάλιστα, όταν βρεθούν μπροστά σε ζόρικες καταστάσεις, καταφεύγουν σε διφορούμενο λόγο και αντιφατικές πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Ακόμη κι αν όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρακτική τους υπαγορεύεται από ανομολόγητες επιδιώξεις. Και το χειρότερο, μερικές φορές δεν απέχει πολύ από την εξαπάτηση.
Στο πεδίο της πολιτικής κυρίαρχη είναι η προσπάθεια ορισμένων να μετακυλούν τη συζήτηση σε περισσότερο πρόσφορα γι’ αυτούς ζητήματα. Είτε γιατί αρνούνται να πάρουν καθαρή θέση σε επίμαχα προβλήματα. Είτε διότι σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να κρυφθούν. Ανάλογα, βέβαια, από ποια πλευρά στέκεται ο καθένας.
Οι κυβερνητικοί ακολουθούν τη γνώριμη μέθοδο της στήριξης των προωθούμενων αποφάσεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν ιδιαίτερες μάχες για την υλοποίησή τους. Από τη μια δεν θέλουν να πάνε κόντρα σε κεντρικές επιλογές. Κι από την άλλη σφυρίζουν αδιάφορα για ψηφοθηρικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Κορυφαία, η σιωπηρή ανοχή κάποιων βουλευτών της συμπολίτευσης απέναντι στους αντιεμβολιαστές. Στο πρόσωπό τους βλέπουν εν δυνάμει ψηφοφόρους.
Το ίδιο πράττουν και ως προς τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Παιδεία, στην Εργασία, στην Ενέργεια. Αν και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης, εκείνοι αποφεύγουν να την υποστηρίξουν, φοβούμενοι ότι θα έρθουν σε αντίθεση με τις ποικιλώνυμες συντεχνίες, καθώς και με όσους αντιδρούν στη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια.
Άλλο παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης. Μολονότι το ψήφισαν, οι περισσότεροι στις περιφέρειές τους συντάσσονται με τις μικρές μειοψηφίες των διαφωνούντων στο φιλόδοξο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τη στιγμή δε που η κλιματική κρίση έχει ήδη ενσκήψει, εμφανίζοντάς μας μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.
Την τακτική να «πετούν την μπάλα αλλού» μετέρχονται οι αντιπολιτευόμενοι. Μόνιμη επωδός τους, οι κατηγορίες περί διχασμού των πολιτών. Εγκαλούν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αρνητές των εμβολίων. Φαίνεται να συμμερίζονται την αντίδρασή τους, επιδεικνύοντας υπέρμετρη κατανόηση. Αντιστρατεύονται την ατομική ευθύνη, επειδή πιστεύουν πως η επίκλησή της ευνοεί τα σχέδια των κυβερνώντων.
Αποκαλυπτική υπήρξε και η στάση που κράτησαν ως προς τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας. Ταύτισαν την αξιολόγηση με την προώθηση ημετέρων. Τη θεσμοθέτηση της κατώτατης βάσης στις πανελλαδικές εξετάσεις με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ΙΕΚ. Σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία αντικρίζουν το φάντασμα του νεοφιλελευθερισμού και της άκρατης υποστήριξης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί γι’ αυτούς τον ιμάντα του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι πράσινες ευαισθησίες τους, τις οποίες διατυμπανίζουν, δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα.
Τον ανορθολογισμό, ο οποίος εναντιώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν τον ανέχονται απλώς, αλλά τον πλειοδοτούν όπου έχει εστίες έκφρασης. Επώνυμα στελέχη τους κυκλοφορούν αγκαζέ με όλους εκείνους που σχεδιάζουν αντάρτικα στις πόλεις και στα βουνά, κατά της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Οι δε ηγεσίες τους «την κάνουν γαργάρα», κατά τα κοινώς λεγόμενα.
Παρά την πολύχρονη οικονομική κρίση και την τωρινή υγειονομική, οι παθογένειες της πολιτικής ζωής παραμένουν κραταιές. Συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, στην πλειονότητά τους, αποφεύγουν τη διατύπωση καθαρών πολιτικών θέσεων. Περιορίζονται σε γενικολογίες και διακηρύξεις. Δεν παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη σε αυτονόητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Προτάσσουν για άλλη μια φορά το προσωπικό και κομματικό όφελος, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές τους δεξαμενές. Με στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο εννοούν τα πάντα χωρίς να λένε τίποτα. Με φληναφήματα επιχειρούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες ή να διασκεδάσουν εντυπώσεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακρίβεια πρώτη ανησυχία των πολιτών και υψηλή αδιευκρίνιστη ψήφος, στην έρευνα για το The Opinion.gr
Η ένδειξη μπορεί να διατυπώνεται είτε με το προβλεπόμενο κείμενο στα ελληνικά και αγγλικά
Οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομία, θετικά αλλά ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα
Παρέμβαση Καιρίδη στη Βουλή με διαβεβαιώσεις για τον χρόνο των εκλογών και αιχμές προς αντιπολίτευση
Προτεραιότητα στα Ειδικά Σχολεία μέσω του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»
Αναμονή στοιχείων για ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκλογές το 2027, με έμφαση στη θεσμική ευθύνη
H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας βιντεοσκοπούσε διαρκώς
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και στην εταιρεία Allwyn
Κάλεσμα για άμεση συνεννόηση και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Νέες ενδείξεις για ηθική αυτουργία, με τη δικογραφία να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών
Η κίνηση που «κλειδώνει» την πληρωμή μέσα σε 48 ώρες από την αίτηση
Οι εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης των πολιτών
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε πρόωρες εκλογές και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης
Η απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των εργαζομένων
«Είστε ένα σύστημα εξουσίας αδίστακτο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Σχηματίζεται αυτεπάγγελτα δικογραφία από τον αρμόδιο εισαγγελέα και αυτή θα οδηγηθεί στο δικαστήριο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Νέα επίθεση του πρώην πρωθυπουργού με ομιλία του στη Βουλή
«Η συζήτηση θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια του πολιτικού συστήματος σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σαρωτικοί έλεγχοι της Αρχής Προστασίας Καταναλωτή εντόπισαν συστηματική αισχροκέρδεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.