Visual Browsing

Νίκος Φίλης: Έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca - Το μήνυμά του

Νίκος Φίλης - Εμβολιάστηκε με AstraZeneca
Νίκος Φίλης - Εμβολιάστηκε με AstraZeneca © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί «γιατί εμβολιάστηκα χωρίς δισταγμό»
  • A-
  • A+
0
Το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό έκανε ο Νίκος Φίλης και εξηγεί τους δύο βασικούς λόγους που δεν δίστασε να λάβει την πρώτη δόση.

Η συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβωσης παραμένει επίκαιρη, παρά την ανακοίνωση από τον ΕΜA για τις σπάνιες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Ο Νίκος Φίλης έκανε την πρώτη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca και με ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί «γιατί εμβολιάστηκα χωρίς δισταγμό».

Όπως αναφέρει, πήγε να κάνει το εμβόλιο μία ημέρα πριν «οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τη χορήγησή του». Αφού ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα ισχυριστώ ότι άκουσα την είδηση και την προσπέρασα», υπογραμμίζει ότι «δεν κλονίστηκα τόσο, ώστε να μην προσέλθω για τον εμβολιασμό μου».

Στη συνέχεια εξηγεί ποιοι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι που πήγε να εμβολιαστεί, γνωρίζοντας ότι θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca: «Πρώτον, είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφού τους ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας, έπρεπε να τους ακούσουμε κι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, γιατί ως κοινός νους, αντιλαμβανόμουν ότι το "ένα στο εκατομμύριο", ακόμα και το "ένα στις εκατό χιλιάδες" είναι πολύ-πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορωνοϊό».

Εμβολιάστηκε ο Νίκος Φίλης - Η ανάρτησή του στο Facebook για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικα
Γαλλίδα υπουργός: Ανοικτή η μη ανανέωση συμβολαίου Astrazeneca
Γαλλίδα υπουργός: Ανοικτή η μη ανανέωση συμβολαίου Astrazeneca

«Καθώς έχει περάσει 20μερο από τον εμβολιασμό μου με την πρώτη δόση του AstraZeneca, θα ήθελα να κάνω μια μικρή συμβολή στη συζήτηση που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Φυσικά, δεν μιλώ ως επιστήμονας, ούτε ως πολιτικός αυτή τη φορά. Ως απλός πολίτης, και μόνο.

» Έτυχε να έχω ραντεβού για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την ηλικιακή μου ομάδα, στις 16 Μαρτίου. Την επομένη δηλαδή που οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) ανέστειλαν τη χορήγησή του. Δεν θα ισχυριστώ ότι άκουσα την είδηση και την προσπέρασα. Αλλά δεν κλονίστηκα τόσο, ώστε να μην προσέλθω για τον εμβολιασμό μου.

» Ποιοι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι: Πρώτον, είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφού τους ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας, έπρεπε να τους ακούσουμε κι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, γιατί ως κοινός νους, αντιλαμβανόμουν ότι το "ένα στο εκατομμύριο", ακόμα και το "ένα στις εκατό χιλιάδες" είναι πολύ-πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορωνοϊό.

Σχετικα
Πελώνη: Ποιo τo ποσοστό προσέλευσης για το εμβόλιο AstraZeneca
Πελώνη: Ποιo τo ποσοστό προσέλευσης για το εμβόλιο AstraZeneca

» Τον απλό πολίτη, που φοβάται και κάνει πίσω, τον καταλαβαίνω. Δεν θα τον κρίνω, ειδικά από τη στιγμή που τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά, με ρυθμό ριπής πολυβόλου, είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Αλλά αν θέλει να ακούσει μια φωνή μη ειδικού, ας είναι αυτή: το ρίσκο είναι τόσο μικρό, οι κίνδυνοι για μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους τόσο μεγάλοι, που το εμβόλιο είναι η αυτονόητη επιλογή.

» Ας έχουν υπόψη και κάτι άλλο όσοι διστάζουν: Καθημερινά, συναντώ ανθρώπους που ζητούν να εμβολιαστούν, χωρίς να έχουν ακόμα το δικαίωμα. Για παράδειγμα, επί έναν χρόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ειδικής αγωγής, πηγαίνουν στις τάξεις τους απροστάτευτοι, χωρίς εμβολιασμό. Μετά από άπειρες πιέσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πήραν σειρά, αλλά ο εμβολιασμός τους μόλις τώρα ξεκινά.

» Το εμβόλιο φέρνει βιολογική ασφάλεια και ψυχική απελευθέρωση από τον φόβο. Μην υποτιμάτε αυτό το δώρο της Επιστήμης, αυτό το βήμα προς την ελευθερία, αν ανήκετε στις ομάδες εμβολιασμού. Ειδικά οι υγειονομικοί ανάμεσά σας, που δίνετε με θάρρος τη μάχη της πρώτης γραμμής».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5