- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Πολυτεχνείο δεν είναι λιτανεία
Αλλά μια πηγή έμπνευσης δημοκρατίας, ελευθερίας και προόδου
Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σχολιάζει την αντιπαράθεση που ξεκίνησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Εκτός από μια φονική πανδημία, ο κορωνοϊός αποδεικνύεται και μια σκληρή δοκιμασία για την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις και κάθε πολίτη προσωπικά. Η κοινωνία αναμετριέται με τον λαϊκισμό και το συνωμοσιολογικό απωθημένο της, οι πολιτικές δυνάμεις με την ουσία του ρόλου και της προσφοράς τους στη χώρα και ο καθένας ξεχωριστά με την ατομική ευθύνη και τη συνείδησή του.
Την ώρα που η μάχη με την πανδημία κρίνεται καθημερινά στα κρεβάτια των ΜΕΘ και το φάσμα της οικονομικής ασφυξίας προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικό, οι προκαταλήψεις, τα δόγματα και οι ιδεοληψίες έχουν μετατραπεί σε αρνητικούς πρωταγωνιστές της κρίσης. Οι κάθε λογής αρνητές της πραγματικότητας, γιατί περί αυτού πρόκειται, θέτουν, με διάφορα προσχήματα, σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αξιοποιώντας την πολιτική ανοχή, ακόμα και τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων.
Οι εορτασμοί του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που είχαν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, και η πανηγυρική λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου ήταν μια τέτοια επίδειξη ανοχής. Δεκάδες ιεράρχες αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα, με μερικούς να υπερηφανεύονται δημόσια για την ανεύθυνη συμπεριφορά τους. Ανάλογη είναι φυσικά και η συμπεριφορά των πιστών που, παρά τις αδιαμφισβήτητες βαριές επιδημιολογικές συνέπειες, εξακολουθούν να συνωστίζονται, να κοινωνούν και να φιλούν εικόνες.
Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι ένα ακόμα δείγμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων που κυριαρχούν ακόμα και στις σημερινές συνθήκες. Την κυβερνητική απαγόρευση ακολούθησαν δηλώσεις κομμάτων και κινήσεων για συμμετοχή στην πορεία. Φαίνεται τώρα, ακόμα πιο καθαρά, η ευθύνη όλων όσων επεδίωξαν να περιορίσουν τις εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου, σε μια πορεία, τα συνθήματα της οποίας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η χούντα τελείωσε οριστικά το 1974 και ότι από τότε απολαμβάνουμε την μακροβιότερη και πιο σταθερή δημοκρατία στην ιστορία της χώρας μας. Κι ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι «της γενιάς τους τα Πολυτεχνεία θα τα ζήσουν κερδίζοντας τον αγώνα της γνώσης στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τα δήθεν επαναστατικά συνθήματα της άγνοιας και της ισοπέδωσης μόνο στην πρόοδο δεν οδηγούν.
Η αναβίωση της μνήμης για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης είναι ανάγκη να συνδεθεί με τον σεβασμό και την αφοσίωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, ιδιαίτερα μετά την περιπέτεια της Χρυσής Αυγής αλλά και με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς. Αυτό το περιεχόμενο ταιριάζει στον εορτασμό της επετείου και στις εκδηλώσεις, εξ αποστάσεως οι περισσότερες, που θα διοργανωθούν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους κοινωνικούς φορείς. Τέτοιο περιεχόμενο πρέπει να δοθεί και στην «πορεία του Πολυτεχνείου», όταν περάσει η πανδημία.
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα περιορισθεί στην απαγόρευση της πορείας και ότι το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα φροντίσουν να τιμηθεί η επέτειος όπως της αξίζει. Κι ας ελπίσουμε ακόμα ότι η αντιπολίτευση δεν θα θεωρήσει την επέτειο ως μια ευκαιρία επίδειξης των επαναστατικών της επιδόσεων. Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια λιτανεία περιφοράς των συμβόλων του αλλά μια πηγή έμπνευσης δημοκρατίας, ελευθερίας και προόδου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
«Ξέρουμε ότι θα κάνετε τα πάντα για να αποφύγετε την αλήθεια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Αποτελεί μνημείο απεριόριστου θράσους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
H ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια
Η υπουργός Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.