1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 482

Σταύρος Καλαφάτης

Σταύρος Καλαφάτης
«Στις εκλογές της Κυριακής δεν κάνουμε καλλιστεία, εκλέγουμε δήμαρχο»
  • A-
  • A+
0
Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη στην Athens Voice.

Οπαδός της διαφορετικότητας στην πράξη δηλώνει ο Σταύρος Καλαφάτης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η περίοδος Μπουτάρη δεν ήταν περισσότερο ανεκτική στη διαφορετικότητα από το παρελθόν, απλά την προέβαλε με ένα φανερά εμφατικό τρόπο που έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια της πρόκλησης. Δεν κρύβει ότι στηρίζεται από τη ΝΔ, λέγοντας πως δεν είναι δήθεν για το παίξει ευκαιριακά «ακομμάτιστος».

Οι δημοσκοπήσεις σάς δείχνουν να υπολείπεστε έναντι του Γ. Μπουτάρη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τη μεγάλη ανατροπή;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία τάση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Από όσα φαίνονται, οι πολίτες τις τελευταίες δέκα ημέρες δείχνουν ένα πιο έντονο ενδιαφέρον. Αυτό που βλέπουμε όλοι στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ο συνδυασμός μας «Εντάξει» ολοένα και ανεβαίνει στις προτιμήσεις των πολιτών. Επενδύσαμε στον ήπιο πολιτικό λόγο, στη σύνθεση δυνάμεων. Για να είμαστε όλοι, και η πόλη, «Εντάξει». Αυτό αναγνωρίζεται πλέον. Κυριακή κοντή γιορτή.

Αν, όπως λέτε σε προεκλογικές σας τοποθετήσεις, ο νυν δήμαρχος επί τρεισήμισι χρόνια απλώς μάθαινε τη δουλειά, τότε πώς εξηγείτε την υψηλή δημοφιλία του;

Σχετικα
Άγγελος Συρίγος: ακτιβισμός και αδιαφορία
Άγγελος Συρίγος: ακτιβισμός και αδιαφορία

Έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα και το αναγνωρίζω. Είναι και ωραίος τύπος. Αυτά εξηγούν τη δημοφιλία. Στις εκλογές όμως δεν κάνουμε καλλιστεία. Επιλέγουμε δήμαρχο. Άρα επιλέγουμε αυτόν που προτιμούμε να κάνει καθημερινά τη δουλειά της πόλης. Καλώ τους πολίτες να σκεφθούν και να αξιολογήσουν ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά, ποιος μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ποιος μπορεί να είναι ουσιαστικός.

Μπορείτε να απαριθμήσετε μια δυο δράσεις του νυν δημάρχου που τις αξιολογείτε θετικά και θα τις συνεχίσετε;

Προσπαθώ, αλλά δεν βρίσκω εύκολα. Όπως οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς, θυμάμαι αρκετές ατάκες του δημάρχου αλλά κανένα από τα έργα του. Αυτό κάτι δείχνει. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν τα έχει καταφέρει σε επίπεδο έργου.

Σχετικα
Τσίπρας: Τα 6 «κατηγορώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τσίπρας: Τα 6 «κατηγορώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι φίλοι του Γιάννη Μπουτάρη υποστηρίζουν ότι επί των ημερών του η Θεσσαλονίκη άλλαξε νοοτροπία, έγινε πιο ανοιχτή, πιο ανεκτική στη διαφορετικότητα. Εσείς τι νοοτροπία έχετε;

Πιστεύω ουσιαστικά στην ανοιχτή κοινωνία, θέλω να αφήνω όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Πιστεύω στη διαφορετικότητα. Θέλω όμως να είναι πραγματική. Και για να είμαστε ειλικρινείς, η περίοδος Μπουτάρη δεν ήταν περισσότερο ανεκτική στη διαφορετικότητα από το παρελθόν, απλά την προέβαλε με ένα φανερά εμφατικό τρόπο που έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια της πρόκλησης. Με τέτοιο τρόπο που πρόσβαλε τελικά την ίδια την έννοια της διαφορετικότητας. Εγώ αντίθετα σέβομαι τη διαφορετικότητα στην πράξη. Επιδιώκω να πολλαπλασιάζω και όχι να διαιρώ τις δυνάμεις της πόλης. Δεν αφήνω πίσω ότι δεν μου αρέσει προσωπικά. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να δουλεύει για όλους, όχι μόνο για τους αρεστούς.

Μιλάτε για μια Θεσσαλονίκη - βρώμικη πόλη. Ποια είναι, εκτός από αυτό, κατά την άποψή σας τα προβλήματα που εκτιμάτε ως σοβαρά;

Η μέριμνα για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους νέους γονείς, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η φροντίδα για τα παιδιά μας και τους νέους ανθρώπους στην πόλη. Για όλα αυτά έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά μην ξεπερνάτε τόσο εύκολα το θέμα της βρώμικης πόλης. Η καθαριότητα και η ευταξία είναι προϋποθέσεις πολιτισμού και αξιοπρέπειας για όσους ζούμε στη Θεσσαλονίκη. Και σε αυτό απέτυχε παταγωδώς ο κύριος Μπουτάρης.

Εμφανιστήκατε στο παρά πέντε ως υποψήφιος και μάλιστα ήσασταν υπουργός της κυβέρνησης μέχρι πρόσφατα. Νιώθετε ότι πρέπει να απολογηθείτε για τις μνημονιακές πολιτικές που υποστηρίξατε;

Δήλωσα υποψηφιότητα όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η πόλη χρειάζεται να συνθέσει δυνάμεις, να αλλάξει σελίδα και δεν βρέθηκε κανείς να αντιμετωπίσει στα ίσια τον κύριο Μπουτάρη. Αυτούς τους στόχους υπηρετώ. Το ίδιο έκανα και νωρίτερα. Βοήθησα να αλλάξει η χώρα σελίδα και συμμετείχα στην προσπάθεια των τελευταίων 2 χρόνων να βγούμε από τα μνημόνια που άλλοι μας οδήγησαν.

Το ρωτάω γιατί είστε εσείς που υποστηρίζετε πως ο Γ. Μπουτάρης έχει κομματικές πλάτες...

Το ξέρουν όλοι, το παραδέχτηκε και ο ίδιος, δηλώνοντας ότι αν κερδίσει δικαιούται να πανηγυρίζει ο κύριος Βενιζέλος. Τον στηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα, έχει κομματική αναφορά – είναι και δηλώνει ΠΑΣΟΚ.

Για την υποψηφιότητά σας στη Θεσσαλονίκη σάς επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα, πόσο ακομμάτιστος υποψήφιος είστε;

Εγώ δεν έκρυψα ποτέ ούτε από πού προέρχομαι ούτε από ποιον στηρίζομαι. Απλά, δεν είμαι δήθεν για να το παίζω ευκαιριακά «ακομμάτιστος»… Δεν είναι στο χαρακτήρα μου τα δήθεν.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζετε Τσιτζικώστα ή Ιωαννίδη;

Στηρίζω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ;

Δεν νομίζω ότι μιλά κανείς για ιδιωτικοποίηση του νερού ως φυσικού πόρου ή και των δικτύων. Όσον αφορά την ποιότητα της παροχής της υπηρεσίας ύδρευσης, σίγουρα χρειάζεται βελτίωση – και στη Θεσσαλονίκη. Ο ιδιωτικός τομέας υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει για τι είδους ιδιωτικοποίηση μιλά και να το εξηγήσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι η άποψή σας για τον ΟΛΘ;

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη. Η ουσία της συζήτησης είναι το πώς το Λιμάνι μπορεί καλύτερα και επωφελέστερα για όλους να δημιουργήσει νέο, επιπλέον εισόδημα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την πόλη. Προσέξτε: εισόδημα διαρκές, για καιρό, όχι απλώς ένα έσοδο. Και εδώ η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει.

Προτάσσετε την πρότασή σας για «έξυπνη Θεσσαλονίκη». Ποια είναι η κεντρική σας ιδέα γι’ αυτό;

Όταν το πρωτοείπα πριν από οκτώ περίπου χρόνια για τη Θεσσαλονίκη, κάποιοι με κοίταζαν περίεργα… Σήμερα είναι κοινός τόπος και επιδίωξη πολλών πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να μη χάσουμε μία ακόμη ευκαιρία ως Θεσσαλονίκη, πρέπει να δουλέψουμε τώρα, άμεσα, για μία «έξυπνη πόλη». Οφείλουμε να φτιάξουμε μια πόλη πρωτοπόρα στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, που να λειτουργεί ως «μαγνήτης» για την ευρύτερη γεωγραφική της περιφέρεια. Με χρήσεις που εκτείνονται, για παράδειγμα, από τον ηλεκτρονικό συντονισμό της αποκομιδής απορριμμάτ`ων μέχρι τις εφαρμογές ψηφιακής δημοκρατίας για τη γνωμοδότηση των πολιτών σε θέματα της πόλης.

Η οικογένειά σας έπαιξε ρόλο στην επιλογή να διεκδικήσετε το δήμο;  Οι φίλοι σας; Πώς ένιωσαν; Πώς είδαν ή σχολίασαν την επιλογή σας για υποψηφιότητα;

Μιλάω για τις επιλογές μου με τους φίλους μου και κυρίως με την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Η συζήτηση με τους ανθρώπους που σε ξέρουν καλά και δεν κρύβουν δεύτερες σκέψεις ή συμφέροντα πίσω από όσα σου λένε, πάντα προσφέρει ουσιαστικά. Πιστεύω βαθιά στη συντροφικότητα. Η γυναίκα μου και οι φίλοι μου με νιώθουν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5