1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 747
NUMBERS & FACTS

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 25 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2020

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 25 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2020
4,6 δισεκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες θα ταξιδέψουν φέτος από τα αεροδρόμια παγκοσμίως
  • A-
  • A+
0
Τα νέα της εβδομάδας, 25 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

’89. Τα περισσότερα έτη φέρουν τον χαρακτηρισμό «σωτήριον». Το 1989, αν και συνέβησαν κοσμοϊστορικές –και σωτήριες– αλλαγές, φέρει για τους Έλληνες τον χαρακτηρισμό «βρώμικο» ή «βρόμικο». Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός δημιούργησαν μια φιλελευθερο-κομουνιστική κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο την «κάθαρση» του δημόσιου βίου διά ενός «ειδικού δικαστηρίου». Ακολούθησαν άλλες δύο κυβερνήσεις συνεργασίας. Με την περίοδο εκείνη συνέκρινε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να συγκριθεί με τον Ανδρέα Παπανδρεου.

2 σημερινοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, ωστόσο, συμμετείχαν στις κυβερνήσεις εκείνης της εποχής. Ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ο Φώτης Κουβέλης ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ειδικά η περίπτωση του κου Φώτη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα ομού με την κ. Γεροβασίλη κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή. Ο κ. Φώτης μάλιστα δήλωσε ότι: «Δεν μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα κασέτας». Φυσικά, αφού σε σχέση με το ’89 πλέον έχουν βγει τα mp3…

7 δισ. δολάρια χρέος θα διαγράψει η ενεργειακή εταιρεία Chesapeake με έδρα την Οκλαχόμα των ΗΠΑ μετά από αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε την Κυριακή. Η Chesapeake έκανε χρήση του περιβόητου chapter 11, του πτωχευτικού δικαίου της χώρας, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του παγκόσμιου lockdown που οδήγησε στην κατάρρευση της ζήτησης για ενέργεια.

1 δισ. δολάρια είναι τα χρέη του πιο φημισμένου τσίρκου στον κόσμο, του Cirque du Soleil, το οποίο επίσης υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης. Αιτία και σε αυτή την περίπτωση είναι η «τεράστια διαταραχή και το αναγκαστικό κλείσιμο των σόου ως αποτέλεσμα της πανδημίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.

Σχετικα
Προεδρικό κίτρινο-μπλε, Έλληνες: Πούτιν και ΝΑΤΟ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσίπρας / Σκρολάροντας στα social media
Προεδρικό κίτρινο-μπλε, Έλληνες: Πούτιν και ΝΑΤΟ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσίπρας / Σκρολάροντας στα social media

Cirque du Soleil

3.500 εργαζόμενοι στο τσίρκο έχουν ήδη απολυθεί, παρά το γεγονός ότι έλαβε ήδη ενίσχυση ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

38.000 μισθωτοί εντάχθηκαν στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Συν-εργασία» τον μήνα Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις 526.000 εργαζομένων.

Σχετικα
Ο Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζει την παραπομπή Νίκου Παππά
Ο Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζει την παραπομπή Νίκου Παππά

3.500 επιχειρήσεις απασχολούν αυτούς τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν φθάνουν τις 250.000.

1,4% των επιχειρήσεων που επλήγησαν έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

96,2% ήταν η πτώση της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργου Βήλου.

4,6 δισεκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες θα ταξιδέψουν φέτος από τα αεροδρόμια παγκοσμίως.

40% μειώνει την παραγωγή της η Airbus, γεγονός το οποίο θα απειλήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων.

6 –τουλάχιστον– χρόνια ακόμη προσδοκά να καθίσει στο τιμόνι της Ρωσίας, ο «μεγάλος τιμονιέρης» Βλαντιμίρ Πούτιν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, κάτι που έχει γίνει ήδη από το Μάρτιο αλλά ο Πούτιν –σ.σ. «γάτα ο Πούτιν» που λέει και ο Λιακό­– ζητά την «έγκριση» των πολιτών με δημοψήφισμα. Όχι για να του πουν τι να κάνει, απλά για τα μάτια του κόσμου. Κάτι μου θυμίζει αυτό…

76,7% ήταν το ποσοστό που έλαβε ο Πούτιν στις τελευταίες εκλογές το 2018.

233.9 εκατ. δολάρια θα καταβάλει η φαρμακευτική εταιρεία Novartis στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) μετά την εξωδικαστική συμφωνία για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού.

112.8 εκατ. δολάρια επιπλέον θα καταβάλλει στην SEC, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

310 εκατ. δολάρια είναι τα πρόστιμα που σχετίζονται με τη δράση της Novartis κατά την εξεταζόμενη περίοδο στην Ελλάδα. Το ελληνικό δημόσιο, που επικέντρωσε την έρευνα σε πολιτικά πρόσωπα, δεν θα λάβει προς το παρόν τίποτε αν και η σημερινή κυβέρνηση –μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ– φιλοδοξεί να αξιώσει αποζημιώσεις. Μικρό καλάθι και λίγα κεράσια για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», κύριε Μίμη…

54,7% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο Τσίπρας γνώριζε τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις συνομιλίες Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας GPΟ για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

62,3% των πολιτών πιστεύει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

53,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δρούσε παραδικαστικό κύκλωμα.

50% ή και περισσότερο υποχώρησαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο εγχώριο real estate,  σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος.

7,5% αύξηση εμφάνισαν οι τιμές των ακινήτων κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2009. Η εικόνα αναμένεται να αναστραφεί δραστικά κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

7.000 ευρώ αποζημίωση θα κληθεί να καταβάλει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Πολάκης στον βουλευτή Α΄ Αθήνας κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο για «προσβολή προσωπικότητας», μετά από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ο κ. Πολάκης είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων τον κ. Μπογδάνο «παράσιτο και θεραπαινίδα του καναλάρχη» (σ.σ. του Αλαφούζου) ενώ επιδοκίμασε σχόλια όπως «φαλακρή πόρνη του ΣΚΑΪ». Ο Μπογδάνος θα δώσει την αποζημίωση στην «Κιβωτό του κόσμου» ενώ ο Πολάκης έχει ήδη κάνει έφεση.

15.000 ευρώ για το ίδιο αδίκημα καλείται να καταβάλει ο κ. Πολάκης και στον υπουργό Οικονομίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο και είχε αποκαλέσει «ανθρωπάκι της αρπαχτής και λαμογιάς». Μαζεύονται πολλές υποχρεώσεις.

100.000 ευρώ δάνειο είχε πάρει από την Τράπεζα Αττικής ο κ. Πολάκης όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το δάνειο το είχε λάβει βάζοντας για δεύτερη φορά υποθήκη το σπίτι του. Το αρχικό δάνειο είναι ύψους 300.000 ευρώ και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το σύνολο των δύο δανείων δεν καλύπτεται από την εμπορική αξία.

4,4% θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με το «καλό σενάριο» της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

9,4% ύφεση προβλέπει το «κακό σενάριο» στην ίδια έκθεση.


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά

«Η #Novartis ομολόγησε ότι διέφθειρε και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης το 2012-2015 - Οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν». Αυτή η σαφής ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση συμπυκνώνει όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον απόηχο του συμβιβασμού της Novartis με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η φράση foreign official, παραπέμπει σε «κυβερνητικούς αξιωματούχους» και πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι δικαιώθηκαν στις προβλέψεις τους για ανάμιξη πολιτικών προσώπων στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης». Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχουν ένα θέμα με τις μεταφράσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στον «ψυχρό πόλεμο» ως «Frozen War» και μετέφρασε τον γάιδαρο ως “camel” και την ουρά του ως “queue”.

Βεβαίως στην τελική απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι «ένας υπάλληλος μιας κρατικής κλινικής θεωρείται ξένος αξιωματούχος», ενώ στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών που ελέγχονται από το κράτος. Φυσικά η αλήθεια δεν είναι πάντοτε χρήσιμη…

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5