Visual Browsing

Αγώνας δρόμου

Αγώνας δρόμου
Σε λίγες μέρες, κλείνουμε ήδη ένα χρόνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
  • A-
  • A+
0
Ο Κυριάκος Μπερμερίδης κάνει μια καταγραφή των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διαχείριση τριών κρίσεων.

Γράφει ο Κυριάκος Μπερμπερίδης*

Ο χρόνος στην πολιτική κυλά πολύ γρήγορα, ειδικά όταν είναι συμπυκνωμένος και πλούσιος σε γεγονότα, απρόβλεπτα και μη.

Σε λίγες μέρες, κλείνουμε ήδη ένα χρόνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου πέρυσι που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό και επέτρεψαν στη χώρα να ελπίζει ότι μπορείν ‘αλλάξει και σελίδα αφήνοντας πίσω της ένα γκρίζο μίζερο παρελθόν και ατενίζοντας το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η νέα κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί τρεις παράλληλες μεγάλες κρίσεις με το μεταναστευτικό, την πανδημία και τις εντάσεις με την Τουρκία, δεν έγιναν καθόλου λίγα στο χρόνο αυτό και οι συγκρίσεις με τους προηγούμενουςκυβερνώντες, είναι σε κάθε περίπτωση, καταλυτικές.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα
Μητσοτάκης: Έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα

Μειώθηκε η φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ο ΕΝΦΙΑ, η προκαταβολή φόρου και οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ έγινε και η άρση των capitalcontrol.

Ξεμπλόκαραν επενδύσεις που χρόνιζαν όπως αυτή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, ξεκινούν επιτέλους τα έργα στο Ελληνικό ενώ προγραμματίζεται και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Η χώρα δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα ακόμα κι απ’ αυτά της Ιταλίας ενώ ανέβηκε 9 θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. Η ΔΕΗ διασώθηκε από τη χρεοκοπία.

Σχετικα
Θέμα ημερών ή και ωρών ο ανασχηματισμός
Θέμα ημερών ή και ωρών ο ανασχηματισμός

Προχωρά με ταχείςρυθμούς η ψηφιοποιήσει του κράτους και πλέον πάρα πολλές υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως.

Προτάθηκε νέα ΠτΔ που εξελέγη μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία.

Παρα τις λίγες αστοχίες, η δημόσια διοίκηση στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο με μη κομματικούς επαγγελματίες υψηλού επιπέδου.

Στη θέση της απλής αναλογικής, ψηφίστηκε ο δικαιότερος ίσως εκλογικός νόμος από τη Μεταπολίτευση και μετά που δίνει ένα απολύτως λογικό κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα ενώ δόθηκε επιτέλους και δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους ενώ έγιναν και πολλές αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα επί τα βελτίω.

Καταργήθηκε το αίσχος του λεγόμενου ασύλου στα Πανεπιστήμια, ακυρωθήκαν οι αποφάσεις για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής και μερικών άλλων σχολών -φαντασμάτων, εφαρμόστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έγιναν προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων για να καλυφθούν τα κενά και ψηφίστηκε και ο νόμος που αναβαθμίζει την εκπαίδευση στο σύνολο της.

Η διαχείριση της κρίσης του κορωνοιουυπήρξε και είναι υποδειγματική, η χώρα από failed state έγινε successs toryκαι διαφημίστηκε παγκοσμίως και πέρα από κάθε προσδοκία.

Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1050 με προοπτική στο τέλος του χρόνου να φτάσουν τις 1200 και στον ευρωπαϊκό μέσο ορό, προσλήφθηκαν 4.500 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ με τις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών η χώρα σε λίγα χρόνια θα διαθέτει 3 νέαυπερσύγχρονανοσοκομεία και ένα Κέντρο Μεταμοσχεύσεων. Ψηφίστηκε επίσης και επιτέλους εφαρμόστηκε καθολικά ο αντικαπνιστικόςνόμος.

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ αναβαθμίστηκαν θεαματικά οι σχέσεις με το Ισραήλ.

Εμπεδώθηκε κλίμα ασφάλειας και τάξης με την εκκένωση δεκάδων καταλήψεων, τον περιορισμό του παραεμπορίου, τη μείωση της εγκληματικότητας και την εξαιρετική διαχείριση της κρίσης στον Έβρο ενώ και οι ροές στο Αιγαίο μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 80%.

Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Ομονοίας, η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτου-Αίγιου, τρεις νέοισταθμοί Μετρό, στον Κορυδαλλό, την Αγιά Βάρβαρα και τη Νίκαια, παραδόθηκαν ανακαινισμένα 9 από τα 14 αεροδρόμια με τα υπόλοιπα 5 να παραδίδονται το 2021, το μετρό Θεσσαλονίκης παραδίδεται οριστικά σε 3 χρόνια από τώρα ενώ ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και ξεκινά σύντομα ο δρόμος Πάτρας -Πύργου με προοπτική αποπεράτωσης το 2023.

Η νέα εντελώς ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη παραδίδεται τον Μάρτιο του 2021, γίνεται επένδυση 3,5 εκατ. και αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ενώ εγκαθίσταται σύντομα και το νέο αναβατόριο στην Ακρόπολη.

Στον πρώτο χρόνο της νέας κυβέρνησης έγιναν προφανώς και λάθη, υπήρξαν αβελτηρίες, σημειώθηκαν αστοχίες. Το συνολικό όμως πρόσημο είναι απολύτως θετικό αν λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για ν’ ανατάξει την οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να εκσυγχρονίσει το κράτος, έχοντας όμως απέναντι μια μείζονα αντιπολίτευση που παράγει συστηματικά κακόπιστο, διχαστικό, καταστροφικό και τοξικό τελικά, πολιτικόλόγο, καθώς δεν έχει ακόμα συμφιλιωθεί με την ήττα της.

*Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και των Τομέων Πολιτικής Υποστήριξης και Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5