Πολιτικη & Οικονομια

Βάσω Κιντή: Τι μπορούμε να μάθουμε απ’ όσα συμβαίνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια

H ανάρτηση για τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών
Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών © EPA/DAVID SWANSON

Βάσω Κιντή: Τι μαθαίνουμε απ’ όσα συμβαίνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια;

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο facebook η καθηγήτρια πανεπιστημίου Βάσω Κιντή αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο στην Γάζα.

Μεταξύ άλλων η Βάσω Κιντή σημειώνει στην ανάρτηση με τίτλο: «Τι μπορούμε να μάθουμε απ’ όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια σχετικά με τα δικά μας προβλήματα»; ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν συλλογικότητες που είναι εγγεγραμμένες στο ίδρυμα και αναγνωρισμένες και μπορεί να χάσουν την αναγνώρισή τους.

Τι μπορούμε να μάθουμε απ’ όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια σχετικά με τα δικά μας...

Posted by Vasso Kindi on Wednesday, May 1, 2024

Τι μπορούμε να μάθουμε απ’ όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια σχετικά με τα δικά μας...

Posted by Vasso Kindi on Wednesday, May 1, 2024

Το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια των ΗΠΑ ξεκίνησε να αποβάλλει φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αποβάλλει φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη την «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης της Γάζας».

Columbia Suspends Students as Pro-Palestinian Encampment Remains Past Deadline | WSJ News

Το Κολούμπια πρότεινε έναν εναλλακτικό χώρο για διαδηλώσεις

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που παραμένουν και αρνούνται να αποχωρήσουν από αυτή την άτυπη «κατάληψη» και αρνούνται να υπογράψουν ένα «έντυπο συμμόρφωσης» με τις πολιτικές του Κολούμπια θα «τεθούν σε αναστολή, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο και θα απαγορευτούν από όλους τους χώρους».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια περικύκλωσαν τον καταυλισμό καθώς η διοίκηση απείλησε να αναστείλει και να διώξει τους συμμετέχοντες φοιτητές.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Nemat Shafik έστειλε ένα email εκείνο το πρωί δίνοντας εντολή στους φοιτητές «να αδειάσουν την κατάληψη μέχρι τις 2 μ.μ. αλλιώς θα θέσει σε αναστολή τους φοιτητές εν αναμονή περαιτέρω έρευνας». Η επιστολή πρότεινε τη δημιουργία ενός «εναλλακτικού χώρου για διαδηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου».

Το email παρότρυνε ακόμη περισσότερους φοιτητές και καθηγητές να συμμετάσχουν στη «κατάληψη» δυναμώνοντάς το. «Κανείς δεν πιστεύει ότι πρέπει να κλείσει. Κοιτάξτε τις χιλιάδες που βρέθηκαν εδώ», είπε στο CNN ο καθηγητής ανθρωπολογίας Mahmood Mamdani. «Η ιδέα της τιμωρίας των φοιτητών για διαμαρτυρίες; Η διοίκηση έχει μετατρέψει τον χώρο διαμαρτυρίας σε τόπο εγκλήματος».

Φοιτητές μπροστά από πανεπιστήμιο
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια © ΕΡΑ/SARAH YENESEL

«It is right to rebel! Columbia, go to hell!»

Σύμφωνα με την Columbia Spectator, τη φοιτητική εφημερίδα στην πανεπιστημιούπολη, οι διαδηλωτές φώναζαν: «It is right to rebel! Columbia, go to hell!».

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 17 Απριλίου, όταν περίπου 70 διαδηλωτές κατέλαβαν ένα εξωτερικό χώρο στην πανεπιστημιούπολη και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου το πανεπιστήμιο διακόψει όλους τους επενδυτικούς δεσμούς με το κράτος του Ισραήλ.

Η φοιτητική διαμαρτυρία στο Κολούμπια πυροδότησε ένα εθνικό κίνημα, αφού η Shafik «εξαπέλυσε» την αστυνομία στους φοιτητές σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσει βίαια την «κατάληψη».

Σε αδιέξοδο ο διάλογος μεταξύ πανεπιστημίου και φοιτητών

Η χρήση βίας εκτός πανεπιστημιούπολης για να διαλυθεί η διαμαρτυρία - η οποία αποκαταστάθηκε γρήγορα - σηματοδότησε την πρώτη φορά από την εποχή του Βιετνάμ όταν το πανεπιστήμιο επέτρεψε στην αστυνομία να καταστείλει μια διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη.

Σε απάντηση, οι διαδηλωτές σε δεκάδες αμερικανικά πανεπιστήμια δημιούργησαν τους δικούς τους καταυλισμούς. Εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές έχουν συλληφθεί - συχνά βίαια - σε διάφορα ιδρύματα καθώς οι διοικήσεις κάλεσαν τις αρχές για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Σε ένα άλλο email της Δευτέρας προς τους φοιτητές, η Shafik έγραψε ότι «ο διάλογος μεταξύ του Πανεπιστημίου και των φοιτητών βρίσκεται, δυστυχώς, σε αδιέξοδο».

Αναγκασμένοι να κλιμακώσουν οι φοιτητές

Οι φοιτητές από την πλευρά τους απαντάνε: «Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το γραφείο της προέδρου έστειλε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μας χαρακτηρίζουν ως απειλή για την ασφάλεια. Ας δούμε όμως τα γεγονότα. Το πανεπιστήμιο έχει συλλάβει και εκδιώξει πάνω από 100 δικούς του φοιτητές», έγραψαν εκπρόσωποι της «κατάληψης». «Το πανεπιστήμιο έχει υπονομεύσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης απειλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους με στρατιώτες, μαζική έξωση και κατά καιρούς περιορισμό βασικών αναγκών».

«Εάν το πανεπιστήμιο δεν παρουσιάσει πραγματικές, συγκεκριμένες προτάσεις που να ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να κλιμακώσουμε την ένταση της διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη», πρόσθεσαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024
Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν η αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.