Πολιτικη & Οικονομια

Θέμα ημερών ή και ωρών ο ανασχηματισμός

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου
© EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ανασχηματισμός: Οι αλλαγές που ακούγονται για το κυβερνητικό σχήμα - Τα δεδομένα, οι πληροφορίες και οι διαρροές για τα υπουργεία.

Η ώρα του ανασχηματισμού ή, για την ακρίβεια, η ώρα των διορθώσεων κατά δήλωση του πρωθυπουργού, έφτασε για το κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπάρχουν, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις το αργότερο ως τις αρχές της εβδομάδας (σ.σ: Δευτέρα ή Τρίτη), ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και αύριο ή την Παρασκευή! Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στην αγωνία όλων των κυβερνητικών στελεχών στις συνομιλίες που έχουν με τους δημοσιογράφους.

Με βάση όλα τα δεδομένα αλλά και τις διαρροές που υπάρχουν από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές στα πλέον κρίσιμα υπουργεία. Όπερ σημαίνει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, παραμένουν στη θέση τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, η θέση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ενώ αρκετά πιθανές θεωρούνται οι αλλαγές και στον τομέα του αθλητισμού.

Λίγοι είναι οι μνηστήρες για το υπουργείο Εργασίας με επικρατέστερο αυτή την ώρα τον κ. Πέτσα, ενώ στην περίπτωση που αποχωρούσε από το υπουργείο Άμυνας, είχε ακουστεί και το όνομα του κ. Παναγιωτόπουλου. Πιο εύκολα είναι τα πράγματα για το υπουργείο Τουρισμού, με τα ονόματα των βουλευτών Σπήλιου Λιβανού και Θόδωρου Ρουσόπουλου να παίζουν εντόνως. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η είσοδος των δύο προαναφερθέντων στην κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στο/η διάδοχο του κ. Πέτσα επικρατέστερο είναι το όνομα του βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Ταραντίλη, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμιση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Μπερδεμένα είναι τα πράγματα με τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Παιδείας και Αγροτικής Πολιτικής. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην προκύψουν αλλαγές, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών, ωστόσο από αυτά τα υπουργεία θα προκύψουν οι όποιες καραμπόλες. Επιπλέον, είναι πιθανό να δούμε περιορισμό των αρμοδιοτήτων των κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη μέσα από ένα ενδεχόμενο σπάσιμο των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Απολύτως ενισχυμένοι είναι οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Γενικότερα θεωρείται δεδομένο ότι θα καταγραφούν πάρα πολλές αλλαγές σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, χωρίς αυτό να αφορά πρόσωπα όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γεωργαντάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Δήμας στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Οικονόμου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Λιβάνιος στο υπουργείο Εσωτερικών που θεωρούνται για το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη ως επιτυχημένοι. Αμετακίνητη φυσικά είναι πανίσχυρη τρόικα του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια στιγμή, οι γνωρίζοντες τον τρόπο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός, εκτιμούν ότι θα θελήσει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα με περισσότερες γυναίκες λόγω και της κριτικής που είχε δεχτεί για την απουσία γυναικών στο πρώτο σχήμα. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι μπορεί να αναβαθμιστούν η Σοφία Ζαχάρακη και η Δόμνα Μιχαηλίδου ή να εισέλθει στο κυβερνητικό σχήμα η Ζωή Ράπτη.

Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι απομακρύνεται η περαιτέρω ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, παρότι ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να συνεργάζεται αρκετά καλά -ή και καλύτερα- με τα πρόσωπα που είναι εκτός των κομματικών τειχών. Για αυτό, πάντως, τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Φλωρίδη είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η ενδεχόμενη είσοδος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα μετά και τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ