Visual Browsing

Τσίπρας για αρμούς: Αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν το κράτος λάφυρο και τώρα κάνουν τα ίδια»
  • A-
  • A+
0
«Δεν μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας για την πρόθεση ελέγχου «των αρμών της εξουσίας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, και στα ζητήματα που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι' αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές», τόνισε.

Είπε ότι έπειτα από 4,5 χρόνια μεγάλων δυσκολιών, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό «και είπα ότι είναι εντολή μετασχηματισμού σε ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με τις μεγάλες μάζες που έρχονται και το στηρίζουν». 

Ερωτηθείς για το ζήτημα της προσθήκης στον τίτλο, είπε ότι «σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα αναδείξουμε το περιεχόμενο και μετά θα βάλουμε και τη μαρκίζα». Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που κυβέρνηση και έχει την πολιτική παρρησία να κάνει τολμηρό απολογισμό που θα μας κάνει καλύτερους». Το επόμενο στάδιο θα είναι το Πρόγραμμα, είπε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να δημιουργήσει τη δυνατότητα η χώρα να πάει πιο μπροστά, εκπροσωπώντας τους πολλούς, τη μεσαία τάξη, τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους. 

Σχετικα
Ο πολιτικός παλιμπαιδισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πολιτικός παλιμπαιδισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Είπε πως το όνομα θα συμπυκνώνει την ιδεολογική αναφορά και των ανθρώπων που έρχονται τώρα αλλά και της πορείας που έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και της πορείας που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Ερωτηθείς για την αναφορά στους «αρμούς της εξουσίας», επανέλαβε ότι μίλησε για την εκτελεστική εξουσία «και έκανα απολύτως σαφές και αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία».

«Μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν το κράτος λάφυρο και τώρα κάνουν τα ίδια», είπε. «Σήμερα έχουμε μια συσσωρευμένη εμπειρία, γιατί δεν αρκεί να έχεις τη βούληση αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς θα εφαρμόσεις το κυβερνητικό σου σχέδιο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι έχει τονίσει πως «τρία είναι τα συστατικά με τα οποία μπορείς πράγματι να χτυπήσεις το κράτος της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας: κανόνες διαφάνεια, αξιοκρατία. Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός πριν από τις εκλογές του '15 "είχε αλλάξει όλους τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης βάζοντας δικούς του». «Δεν είναι αυτό το κράτος που μας αξίζει. Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια καταρτισμένοι σε κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης κι αν λειτουργούν όχι με βάση το κομματικό τους κριτήριο αλλά με βάση ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Να έχουν μπει με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι ως ρουσφέτια του παλιού πολιτικού συστήματος, όντας ρουσφέτια πολλές φορές δεν λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα, πολλές φορές κωλυσιεργούσαν ή και υπονόμευαν», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «θύλακας» μέσα στο κόμμα που να αμφισβητεί κάποιες πολιτικές αποφάσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κόμματα, έχουμε διαφορετική κουλτούρα, ενός ζωντανού ειλικρινούς διαλόγου αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που δεν αμφισβητείται, υπάρχει αλληλεγγύη και συντροφικότητα σε αντίθεση με την παράταξη της δεξιάς, όπου υπάρχει ησυχία, όμως όταν χάσει ο αρχηγός τις εκλογές ξεσπά διαλυτικός πόλεμος». «Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του», είπε, θυμίζοντας ότι έχει περάσει δυο διασπάσεις, μια με τον Φώτη. Κουβέλη και μια με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Θεωρώ ότι είναι έντιμος άνθρωπος, όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες», απάντησε, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να τα ξαναβρεί με τον κ. Λαφαζάνη. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5