ΥΠΕΞ: Το νομικό καθεστώς Αιγαίου και νησιών δεν χωρά καμία αμφισβήτηση
«Είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΕΞ μετά τη νέα αμφισβήτηση από την Τουρκία του καθεστώτος σε Αιγαίο και νησιά.
«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να τον ακολουθήσει και η Τουρκία.
Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη Συνθήκη της Λωζάνης ούτε από τη συνθήκη του 1948. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές, «για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση στο Καρντάκ (σ.σ. Ίμια)».
Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Άγκυρας για την κατασκευή του φυσικού αγωγού EastMed, καθώς αυτός περνά -όπως ισχυρίστηκε- από την τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των όσων προβλέπονται στη συμφωνία που υπεγράφη το 2019 με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. Το συγκεκριμένο μνημόνιο έχει χαρακτηριστεί παράνομο από πολλές χώρες της Δύσης και αραβικά κράτη, καθώς στηρίζεται στην αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτός ο αυθαίρετος ισχυρισμός εξαφανίζει από τον χάρτη νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, το Καστελόριζο και η Κάρπαθος, δίνοντας πάτημα στην Άγκυρα να στείλει ερευνητικά σκάφη για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.