1821 Digital Gallery

Ανωτάτη μπακαλοοικονομική θεωρία

Πριν από λίγες ημέρες ο κος τσάι-πρας (Cyprus) μου ζήτησε να αναλάβω λογογράφος του. Φυσικά αρνήθηκα και ο άνθρωπος αναγκάστηκε να ρωτήσει τον κο σταύρο ποιο παιδί από τον Δολ μπορεί να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο. Τσαντίστηκα όταν το έμαθα, και αντιπρότεινα να πάρω τη θέση του σταθάκη στα οικονομικά. Επειδή όμως δεν ξέρω την τύφλα μου (ούτε και ο αλέξης αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) μετά από το 12ωρο της ταπεινής καθημερινής μου εργασίας, βγήκα στο mall (σαν το παλικάρι τα χριστούγεννα) να βρω τίποτα οικονομικά βιβλία του μαρξ να ξεστραβωθώ στα syrizo-οικονόμικς να αλλάξω επάγγελμα να σωθώ.

Εννοείται δεν άφησα το ιχ στο πάρκινγκ, γιατί όπως είχε pοstaρει το παλικάρι, εκεί είναι πανάκριβα. Και αναγκαστικά μπήκα ποδαράτος στο πάρκινγκ, όπου σε αντιδιαστολή με το κείμενο, κάτι αγενέστατοι παρκαδόροι μόνο που δεν με βρίσανε. Κάποιος βλάκας είχε γράψει στο facebook (ποιος;) ότι το πάρκινγκ εκεί είναι πανάκριβο, και δεν είχανε δουλειά και είχαν ζοριστεί.

Τη γλίτωσα, και ανέβηκα στα βιβλιοπωλεία του εμπορικού κέντρου. Όπου και πάλι σε αντιδιαστολή με το κείμενο που είχα διαβάσει, 2 ευγενικές κοπέλες έτρεξαν να με εξυπηρετήσουν (το αφεντικό τις είχε γκαζώσει γιατί δεν είχαν βρει στο παλικάρι το βιβλίο του λένιν και τους είχε κάνει μείωση μισθών). Τους ρώτησα αν έχουν κάτι σε μαρξ και πολύ ευγενικά μου είπαν ότι θα το αναζητήσουν στην αποθήκη τους. Αφού ψιθύρισε σε κάποιον στην ενδοσυννενόηση κάτι σε στιλ «μα όλοι οι μαλάκες σε εμάς έρχονται;» και η ψείρα απάντησε ότι «δεν τη γλιτώνουμε την απόλυση», σκίστηκαν να μου βρουν την «ανώτατατη μπακαλοοικονομική του καρλ μαρξ τόμος 2». Ό,τι διάβασα και κατάλαβα, σας περιγράφω ακολούθως.

Ας υποθέσουμε ότι τον μάιο ο αλέξης αναλάβει πρωθυπουργός και πούμε στο λαό ότι παιδάκια παραλάβαμε καμένη γη, ή πάνο-καμμένο γη, και αυξήσεις φέτος 0% (θα υποσχεθούμε βέβαια: του χρόνου όμως θα χεστείτε στα λεφτά), όταν θα κάνουμε ταμείο μετά από ένα χρόνο θα διαπιστώσουμε ότι ενώ είπαμε ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας θα αυξηθούν μηδέν %, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν αυξηθεί 4 με 5 %. Πώς έγινε αυτό, θα με ρωτήσει ο πρώην πρόεδρος του 15μελούς, και θα του απαντήσω ότι κάτι 3ετίες, κάτι ωριμάνσεις, κάτι νέα πτυχία που μας προέκυψαν, κάτι επιδόματα παιδιών που γεννήθηκαν με τον πελεκάνο, κάτι νεκροί που δεν πέθαναν τελικά, και ένα σωρό ακόμη λεπτομέρειες μας δημιούργησαν αυτό το μικρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό μας. Εννοείται ότι θα πάρουμε δανεικά από την κούβα και προχωράμε. Οπότε, όπως καταλάβαμε, το αύξηση 0% δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας θα μείνουν οι ίδιες. Σίγουρα θα αυξηθούν.

Σχετικα
Η σκληρόκαρδη Δόμνα εναντίον των ορφανών
Η σκληρόκαρδη Δόμνα εναντίον των ορφανών

Μετά θα συζητήσουμε για 100 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, ok ευκολάκι, δεν είναι τίποτα πρόεδρε, απλά θα αυξήσουμε τα έσοδά μας δηλαδή τους φόρους, πες 100.000 Χ 12 μήνες Χ 1.800 μεικτά = 2,16 δις ευρώ. Συν κάτι ψιλά ακόμη γιατί όλο και κάτι καρέκλες θα χρειαστούμε, όλο και καμιά υπερωρία θα πληρώσουμε, και κανένα χαρτί υγείας και μολύβια. Ελπίζω να θυμάται ο αλέξης ότι στο δημόσιο έχουμε πάει στους 12 μισθούς (λέμε τώρα, γιατί κάποιοι πληρώνονται 16 μισθούς) και να μην πει τις μπούρδες ότι καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα που είχε πει στην επίσκεψή του στο ΔΝΤ παρέα με τον μηλιό. Ποιος τώρα λεει στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και λοιπούς ότι θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη επί αλέξη για να προσληφθούν 100 χιλιάδες αφισοκολλητές; Ο στρατούλης βέβαια, γιατί ο μητρόπουλος θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί και θα γράφει το 1ο από τα 6 νέα του βιβλία με θέμα «το μνημόνιο του “προδότη’’ βρυξελιώτη αλέξη Cyprus». Οπότε θα του εξηγήσω την παραβολή του μαρξ με την πουτάνα στο νησί.

Το ανέκδοτο λέει ότι η λόλα πάει στο νησί και κλείνει ένα δωμάτιο με ένα πενηντάρικο, ο ξενοδόχος το δίνει στον μπογιατζή που του χρώσταγε, ο μπογιατζής ξεπληρώνει τα 50 ευρώ στο μανάβη, και ο μανάβης βάζει βενζίνη στο 3κυκλο, και ο βενζινάς με το ίδιο 50άρικο πληρώνει τη λόλα για το σπέσιαλ πρόγραμμα. Εδώ ο μηλιός και ο βαρουφάκης τα βάζουν κάτω και σου λένε το νησί τζιράρισε 250 ευρώ, άρα λαλάκια για το ταμείο. Βάλε 23% φπα και 26% φόρο, άρα 47 και 50 ευρώ, super ταμείο για το δημόσιο σύνολο 97 ευρώ έσοδα. (οk, βγαίνει το πρόγραμμα, θα πληρώσουμε και φέτος επίδομα έγκαιρης προσέλευσης). Μπουκάρει το σδόε στο νησί, με το ζόρι βρίσκει όλο και όλο ένα 50άρικο, τους χώνει όλους για φοροδιαφυγή και ακόμη ψάχνει ο λαφα-ζανί πού χάθηκαν τα 200 λαλάκια. Απλά δεν υπήρξαν ποτέ 250 ευρώ!!

Πώς τα εξηγούν αυτά στον αλέξη; Show me the money, alex. Ωπ, ας πούμε ότι πριν μπουκάρει το σδόε στο νησί, η λόλα πρόλαβε και την έκανε για βενεζουέλα μαζι με το 50άρικο να δει το φάντασμα του τσάβες, που είδε και ο μαδούρο, γιατί μας χρωστάει και κάτι πετρέλαια ο μακαρίτης. Μπουκάρει το σδόε και δεν βρίσκει ούτε το 50άρικο. Η οικονομία του νησιού είναι στεγνή. Γιατί το ευρώ σε αυτή την περίπτωση είναι ένα κλειστό κύκλωμα αφού δεν τυπώνεις χρήμα και έχεις ένα τεράστιο εμπορικό ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών, στατιστικά μπορεί να ξεμείνεις κάποια στιγμή από λαλάκια. Τα λαλάκια σού τα φέρνει ο τουρισμός, η ναυσιπλοΐα, οι εξαγωγές κ.λπ. κουκί το κουκί και δύσκολα. Τα λαλάκια, αν και είναι από χαρτί, δεν πέφτουν από τα λεφτόδενδρα. Όταν αντίθετα σκιστείς στα ταξίδια στο εξωτερικό, και στις αγορές για όπλα και για εισαγωγές, και δεν εξάγεις τίποτα, τότε στατιστικά θα μπορούσε κάποια στιγμή να ψάχνεις το ευρώ με ανιχνευτή μετάλλου στα συντριβάνια. Έλλειψη ρευστότητας. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες τώρα μετά το κούρεμα, και την αναμενόμενη επανακεφαλαιοποίηση που όλο θα γίνει αλλά ακόμη ούτε 50 cent.

Σχετικα
«Ίδιον ζωτικόν αυτών συμφέρον»
«Ίδιον ζωτικόν αυτών συμφέρον»

Εκεί στην πέφτει ο «αναρχικός» βουλευτής διαμαντόπουλος και σου λέει να κουρέψουμε τα δάνεια των πολιτών από τις τράπεζες, οπότε του εξηγείς ότι με καταθέσεις 120 δις και χορηγήσεις 160 δις οποιοδήποτε κούρεμα δανείων σε έστειλε στην αργεντινή να δεις πώς σηκώνονται τα ελικόπτερα. Και τους εξηγείς ότι στα υπερκέρδη των τραπεζών, όταν υπολογίζεις στα κέρδη και τα δάνεια που έπαιρναν στη διατραπεζική, καταλαβαίνεις ότι άλλο τα μπόνους των τραπεζιτών και άλλο οι τράπεζες. Γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς οι τράπεζες είμαστε εμείς. Δυστυχώς όμως δεν είμαστε οι τραπεζίτες και τα bonus τους. Οπότε μάδησε τα bonus και τους τραπεζίτες, όχι τις τράπεζες.

Οπότε και επειδή η ζωή (η κόρη του πρωην προέδρου του βαζέλα) δεν θέλει να πειράξουμε τις αμοιβές των δικαστικών, το μόνο που έμεινε είναι να την πέσουμε στους εφοπλιστές. Οκ, παίρνω το σαπιοκάραβό μου και φεύγω για μάλτα, λέει ο κυρ-βαγγέλης ο ολυμπιακάρας. Θα μας κλάσεις μέντες, του απαντά ο παναγούλης. Οπότε πρέπει να πω και εγώ στον alex ότι ίσως μόνο ο οοσα θα μπορούσε να φορολογεί τα εισοδήματα που προέρχονται από τα διεθνή σαπιοκάραβα, γιατί πώς να φορολογήσεις στην ελλάδα μια μεταφορά που έγινε π.χ. από σιγκαπούρη στην αυστραλία; Οπότε ας φύγουν; Τι είχαμε τι χάσαμε;

Όχι βέβαια, οι εφοπλιστες υποστηρίζουν ότι το 5% του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από δραστηριότητες που γεννιούνται δευτερευόντως από αυτούς στην ελληνική αγορά. Φίλε, το 5% του ΑΕΠ ακόμη και ονομαστικό να είναι και μόνο, σου μπαίνει στο συντελεστή για το δημόσιο χρέος, φέρ’ το και ας είναι και ρώγες. Και είναι και λαλάκια από το εξωτερικό που τα θέλουμε τρελά. Κίνητρα δώσ’ του να σου αφήσει και πραγματικά λαλάκια, αντί να τα αφήνει στο city.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου «ανώτατατη μπακαλοοικονομική του καρλ μαρξ τόμος 2» αναγράφει τη φοροδιαφυγή. Ας πούμε ότι από το παραπάνω παράδειγμα η λόλα δεν έκοψε απόδειξη για τις υπηρεσίες της και ότι ο λαφαζανί τελικά δεν μπορεσε να τη φορολογησει με 23% φπα και 26% φόρο. Τα λαλάκια τα κρατάει και αγοράζει ένα μαστίγιο από την μπουτίκ του νησιού 20 ευρώ με απόδειξη και άλλα 30 ευρώ τα δίνει για αστακομακαρονάδα πάλι με απόδειξη. Αυτό που δημιούργησε η λόλα είναι ανισότητα, δηλαδή αν συνεχίσει να κάνει το ίδιο και να μην κόβει αποδείξεις θα μπορεί να ζει πιο πλούσια σε σχέση με τον εστιάτορα που έκοψε την απόδειξη. Τα λαλάκια όμως δεν χάθηκαν από την πραγματική οικονομία. Συνεχίζουν να κυκλοφορούν και επειδή υπάρχουν και οι μαλάκες που κόβουμε και αποδείξεις, ο ίδιος φόρος και πάνω κάτω το ίδιο φπα θα γυρίσει κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία. Όπου εκεί θα πέσουν στη μαύρη τρύπα για εξοπλισμούς υποβρυχιών και c4i.

Ο μόνος τρόπος για να χαθούν τα λαλάκια από το δημόσιο ταμείο είναι να πάνε πλυντήριο και να βγουν εξωτερικό, αν παίξεις π.χ. τα λαλακια σου σε αμοιβαία κεφάλαια της jp-morgan και της black rock, αν είσαι π.χ. μάγκας και τσακαλώτος, ή αν τα στείλεις για ελβετία στη λίστα λαγκάρντ όπως π.χ. ο «ιντεραμέρικαν», οπότε ζητάς στον πρώην υπάλληλό σου βαξεβάνη να μη σε γράψει ως «κοντομηνάς» στη δική του λίστα. Τα λαλάκια που μένουν στο νησί όσο κυκλοφορούν φορολογούνται, μόνο αν τα αφήσεις στο συρτάρι τα χάνουμε, αλλά και πάλι κάποια στιγμή ο μπόμπος θα τα βγάλει από το συρτάρι και θα τα κάνει μια γύρα στις τσέπες μας. Αν θέλαμε να δικαιολογήσουμε τη φοροδιαφυγή θα λέγαμε ότι επειδή τα έσοδα της λόλας δεν είναι σταθερά (δεν δουλεύει μόνιμος σφραγιδοκράτορας στο δημόσιο) και επειδή μπορεί του χρόνου να τσιμπήσει κανένα αφροδίσιο και να μη δουλέψει, τα καβατζώνει για τη δύσκολη. Αν θέλαμε να είμαστε πιο πραγματιστές μάλλον η επιθυμία για υπεροχή στο θεσμό της ανισότητας είναι που τη σπρώχνει στη φοροδιαφυγή (προσοχή, η αναφορά στην «ανωτάτη μπακαλοοικονομική» δεν έχει να κάνει για τα μεγαλολαμόγια). Οπότε ο λαφαζανί θα νομίζει ότι τα ευρώπουλα κάνουν auto-stop για να τα βρεις.

Τι θα έλεγες, sir alex, να αλλάξουμε τη μονιμότητα των δ.υ. με δυνατότητα για 12 χρόνια maximum και τα υπόλοιπα ένσημα στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα με τις «αγενέστατες κοπέλες» στα βιβλιοπωλεία που δεν πουλάνε λένιν; Ο κος αλέξης τσάιπρας Cyprus («κύπρος» κατά τη μεταφράστρια) είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ευρωβουλής που σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή ότμαρ κάρας δεν του έκανε ούτε μια κριτική για την τρόικα και για μια ώρα δεν του έκανε ούτε μισή αντιπρόταση για τη λιτότητα, και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τον αγωνισταρά ελληναρά πρόεδρο του σύριζα που θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και που έσκιζε τα πουκάμισά του γιατί το ΔΝΤ ποτέ δεν συμφώνησε με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα !!!! και βροντοφώναξε στον λεβεντίνο όλι ρεν «καλό κουράγιο».

Τα ανωτέρω δεν αποτελούν παρά ένα μπερδεμένο διαγώνιας ανάγνωσης πασάλειμμα που έριξα στο τόμο 2, περισσότερα για αυτά ίσως να μπορούσε να μας εξηγήσει ο minority opinion αλλά κάπου την έχει κάνει ο μάγκας, μάλλον για λογογράφος του sir alex. Ο τόμος 1 του καταπληκτικού βιβλίου του καρλ μαρξ αναφέρεται στο ένα παιδί μετράει τα άστρα σαμαράς και το «άλλο μείγμα» που μας είχε πρήξει στα ζάπεια 1, 2 ,3, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βιβλιοπωλείο θα το ανακαλύψω και πότε. Οπότε δεν σας υπόσχομαι τίποτα. Καλό μήνα.

γιώργος δ.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5