Visual Browsing

Ένταση στη Βουλή για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ

Βουλή, τροπολογία για ΕΥΠ
Βουλή, τροπολογία για ΕΥΠ / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25
  • A-
  • A+
0
Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την ΕΥΠ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε το αίτημα ο πρόεδρος της Βουλής.

Έντονη η αντιπαράθεση στην ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για την ΕΥΠ, η οποία που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, και ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα βγάζει «μικροκομματικό μεροκάματο» χωρίς σεβασμό στα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Για «σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή» κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την ΕΥΠ. Όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, σε δήλωση του, «ο κ. Μητσοτάκης με τροπολογία όνειδος, αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει-εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο. Νομιμοποιείται πλέον ο διορισμός Διοικητή χωρίς πτυχίο!».

Για το θέμα αυτό, επισημαίνει ότι «οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη ανακοίνωσαν ότι έχει αφήσει απροστάτευτη την εθνική ασφάλεια της χώρας τόσο καιρό, για να καταργήσει το πτυχίο ως προσόν διορισμού κι έτσι να διορίσει υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι ως Διοικητή». Και καταλήγοντας τονίζει: Επιτέλους ποιος "κρατάει" τον Πρωθυπουργό και τον αναγκάζει να διαπράττει αυτήν τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή;».

Σχετικα
Θεσπίζεται δικαστικό ακαταδίωκτο για τους λοιμωξιολόγους
Θεσπίζεται δικαστικό ακαταδίωκτο για τους λοιμωξιολόγους

Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία έχει δηλώσει το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 ότι αποχωρούν, αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.

Η κυβέρνηση κατηγορεί με σφοδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε σημείο επισήμανσης εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας. Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».

Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.

Σχετικα
Συντάξεις εξπρές από δικηγόρους και λογιστές - Τροπολογία
Συντάξεις εξπρές από δικηγόρους και λογιστές - Τροπολογία

Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει αλλιώς το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση και προανήγγειλε την αποχώρηση του κόμματός της από την συζήτηση.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την ΕΥΠ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «πρωθυπουργικό σκάνδαλο».  Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία το Σάββατο ή την ερχόμενη Δευτέρα καθώς αρκετοί βουλευτές απουσιάζουν.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην την αποσύρει και να ολοκληρώσει το σκάνδαλο. Το κοινοβούλιο με ευθύνη της κυβέρνησης εκφυλίζεται. Όμως η κυβέρνηση δεν κατανοεί από αποχωρήσεις κομμάτων. Εμείς δεν θα της κάνουμε την χάρη να αποχωρήσουμε αυτή την φορά. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει «αιτούμεθα η ονομαστική να γίνει είτε αύριο είτε την Δευτέρα. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούσε το κοινοβούλιο και είναι πάγια κοινοβουλευτική πρακτική. Θα αναλάβετε ένας προς ένας και οι 158 την ευθύνη για την σκανδαλώδη αυτή τροπολογία. Δεν θα την πάρει μόνος την ευθύνη ο Μητσοτάκης. Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα το μοιραστείτε».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στο αίτημα για μετάθεση της ψηφοφορίας εξήγησε: «Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον και δεν μπορεί να αναβληθεί η ψήφισή του. Ποτέ δεν έχει γίνει στο παρελθόν αναβολή ψήφισης κατεπείγοντος νομοσχεδίου λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας. Εχει γίνει με νομοσχέδια που ακολούθησαν άλλη διαδικασία και μετά από συνεννόηση των γραμματέων των ΚΟ. Συνεπώς, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5