Visual Browsing

Ο Σγουρός αποκαλύπτει το πάρτι δαπανών της Δούρου στην Περιφέρεια

Ρένα Δούρου
Ρένα Δούρου ©INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Αθροιστικά ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ
 • A-
 • A+
0
Ο Σγουρός αποκαλύπτει το πάρτι δαπανών της Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Συναυλίες, συμμετοχές σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις, σε τουριστικές και πάσης φύσεως εκθέσεις, βραβεία, catering, προμήθειες αναλωσίμων, διαφημιστικές καταχωρίσεις, αμοιβές για μελέτες με δυσδιάκριτο αντικείμενο και πάρα πολλές ακόμη δαπάνες που ξεπερνούν αθροιστικά τα 3 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε την 5ετία που πέρασε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Οπως προκύπτει μέσα από σειρά στοιχείων που αποκαλύπτει ο κ. Σγουρός, η απερχόμενη διοίκηση της Ρένας Δούρου χρησιμοποίησε τους πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για δαπάνες που κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό χαρακτήρα είχαν. Πρόκειται για δαπάνες των οποίων το ύψος στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ξεπερνά αυτοτελώς τις 20.000 € πλέον ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης, χωρίς δηλαδή στοιχειώδη διαγωνιστική διαδικασία. 

Όπως ενημερώνει η παράταξη:

Τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης συστάθηκαν πριν από χρόνια στην έδρα κάθε κρατικής Περιφέρειας (με το αρ. 53 του Ν. 2218/94) και από 1-7-2011 η λειτουργία τους συνδέθηκε με τις 13 αιρετές Περιφέρειες. Είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) διοικούμενα από Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον αιρετό περιφερειάρχη και ο σκοπός τους είναι καθαρά αναπτυξιακός αφού μέσω αυτών γίνονται οι πληρωμές των έργων από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σχετικα
Η Samsung Electronics στηρίζει έμπρακτα τη δράση «THE GREEN CITY»
Η Samsung Electronics στηρίζει έμπρακτα τη δράση «THE GREEN CITY»

Εκτός όμως από τις πληρωμές των έργων έχουν και δικό τους προϋπολογισμό, όμως οι δαπάνες τους δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρά μόνο γίνεται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές.

Ωστόσο την 5ετία που πέρασε η απερχόμενη διοίκηση χρησιμοποίησε τους πόρους του για να πραγματοποιήσει σειρά δαπανών που κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό χαρακτήρα είχαν. Πρόκειται για δαπάνες των οποίων το ύψος στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ξεπερνά αυτοτελώς τις 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης, χωρίς δηλαδή στοιχειώδη διαγωνιστική διαδικασία.

Η παράταξη αναφέρει ενδεικτικά τις δαπάνες οι οποίες είναι αναρτημένες στη Διαύγεια και συγκεκριμένα:

 • Χρηματοδότηση – κάλυψη κόστους συμμετοχής εκθετών σε έκθεση δομικών υλικών εκθετών από την Περιφέρεια Αττικής, στη Διεθνή Έκθεση BIG 5 SHOW DUBAI 2017. 59.148 ευρώ.
 • Συμμετοχή της ΠΑ στο έτος Ελλάδας στη Ρωσία 2016 – εκτύπωση έντυπου και δημιουργία οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού. 24.500 ευρώ.
 • Αφιέρωμα στο περιοδικό Foreign Affairs. 20.000 ευρώ.
 • Διαφημιστικό αφιέρωμα στο Foreign Policy. 19.800 ευρώ.
 • Αμοιβή για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση της ΠΑ στο ένθετο «GREECE REBORN» που διανεμήθηκε με την έκδοση του περιοδικού FOCUS. 19.800 ευρώ.
 • Εμπειρογνώμονας Τεχνικής Υποστήριξης για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑ. 17.360 ευρώ.
 • Αμοιβή για ολοσέλιδη καταχώρηση της ΠΑ στο ένθετο «Relancer la Grece, sauver l’ Europe» που διανεμήθηκε με έκδοση της εφημερίδας LE FIGARO. 19.500 ευρώ.
 • Υλοποίηση εκπόνησης έκθεσης για το «Σχέδιο Δράσης Ενδεικτικών έργων με διαμόρφωση ολοκληρωμένης χωρικής στρατηγικής και πιθανών πηγών χρηματοδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πειραιά που δεν χρηματοδοτείται από το εργαλείο των ΟΧΕ του ΠΕΠ Αττικής. 18.228 ευρώ.
 • Κάλυψη αποστολών αντιπροσωπείας της Περ. Αττικής στο Ισραήλ. 15.500 ευρώ.
 • Κάλυψη κόστους catering για την απονομή βραβείων ΕΒΕΑ. 14.880 ευρώ.
 • Χρηματοδότηση έρευνας με τίτλο «Έρευνα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης για όλους. 14.880 ευρώ.
 • Αμοιβή πραγματογνωμόνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενόψει αγοράς κτηρίου από την Περιφέρεια Αττικής. 17.300 ευρώ.
 • Υπηρεσίες catering για τις ανάγκες συνδιοργάνωσης του θεσμού Θεατρικών Βραβείων Κοινού – BREAKWALK Α.Ε. 29.000 ευρώ.
 • Συνδιοργάνωση για τη συνταγματική αναθεώρηση. 9.000 ευρώ.
 • Υλοποίηση έκθεσης Ανάλυσης και Διάγνωσης υφιστάμενης κατάστασης και Διαμόρφωσης Αναπτυξιακής Ταυτότητας. 16.500 ευρώ.
 • Εκπόνηση συμβουλευτικής έκθεσης για τη διερεύνηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων. 9.300 ευρώ.
 • Ελαιώνας Festival. 9.920 ευρώ.
 • Παροχή αιθουσών κ.λπ. για την πραγματοποίηση του 12ου OUTVIEW FILM FESTIVAL. 4.960 ευρώ.
 • Κάλυψη κόστους για το Παγκόσμιο Συνέδριο Χρηματιστηρίων (επίσημο δείπνο στο Μουσείο Ακρόπολης, μικροφωνικές κ.λπ.). 14.000 ευρώ.
 • Υπηρεσίες catering για τις ανάγκες της διοργάνωσης Ημερίδας «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ» στο Μουσείο Ακρόπολης στις 9/7/2018. 8.920 ευρώ.
 • 1ος Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου στις 29 Ιουνίου 2018 στο Πεδίο του Άρεως. 9.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και κυρίως με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους ώστε να επιστρέφουν στην κοινωνία πολλαπλασιαστικά. Το να ξοδεύονται χρήματα δεξιά και αριστερά ή για “δημόσιες σχέσεις” δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σε μια χώρα που πέρασε 10 χρόνια μνημονίων και σκληρών οικονομικών πολιτικών και περικοπών. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες αυτές οι δαπάνες στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης εξυπηρετούσαν τον αναπτυξιακό σκοπό του οργανισμού, πράγμα που ασφαλώς πρέπει να ερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5