Στη Μόσχα ο Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου
Η πρώτη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απέλαση των διπλωματών
Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου θα επισημοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων κοινού ενδιαφέροντος θεμάτων.
Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, υπογραμμίζοντας έτσι τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών, όπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί από την Αθήνα. Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη μετά την απέλαση των διπλωματών.
Ο κ. Τσίπρας -που κατά την παραμονή του στη Μόσχα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη- θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς
συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Αναμένεται δε να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α..
Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, θα συζητηθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη. Αναμένεται δε να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.
Στη Μόσχα θα βρίσκεται από την 5η Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Αύγουστο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες και λέξεις που ορίζουν μέχρι σήμερα την επικαιρότητα
Αιτήματα που διαμορφώνονται έτσι ώστε να μην ικανοποιηθούν
«Δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα ραδιοϊσότοπα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θεραπείες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου θα κριθεί η πορεία του Κινήματος Δημοκρατίας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων
Τι αλλάζει στις μετακινήσεις
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην αναπαράγει ψευδείς αναφορές για αστυνομική βία
Η συμπεριφορά αυτών που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ
«Δεν κλείνουμε τα μάτια μας απέναντι στα προβλήματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Συνεκτικό σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
«Η φράση προέρχεται από τη γυναικεία εργατική τάξη της περιόδου του 50′ – 60′»
Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον η Ελλάδα
Η αντίδραση του πρωθυπουργού μετά το «όχι» των αγροτών για συνάντηση τη Δευτέρα
Μαζί του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Με εορταστικό ωράριο κινείται η αγορά
Μια στιγμή αυτοπεποίθησης και θεσμικής κανονικότητας για τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.